Fotografen Dan Isaac Wallin: ”Det är skönt att saker får ta tid”

Han jobbar helt analogt och låter skapandet ta den tid som krävs. För fotografen Dan Isaac Wallin är det viktigt att låta betraktaren drömma sig bort till en annan värld.

Fotografen Dan Isaac Wallin är med sina drömlika polaroidbilder en riktig Hus & Hem-favorit. Han har fotograferat på heltid i snart 20 år och arbetar fortfarande i stort sett helt analogt, ofta med storformskamera och polaroidfilm.

– Jag tycker att hela processen har sin charm. Att jag använder mig av polaroidfilm gör att jag kan se det slutgiltiga resultatet direkt. Det är ett långsamt skapande som kräver sin tid. Det är skönt att saker får ta tid, för det känns som allt går så fort i dagens samhälle, säger han till Hus & Hem.

Dina bilder talar ett speciellt språk, vad vill du förmedla?

– Bilden och skapandet har alltid varit viktigt för mig och jag fotograferar för att jag tycker om det, mår bra av det och älskar att fånga ett ögonblick, en stund, en känsla. Jag vill förmedla den känslan och upplevelsen jag får av att vara på en plats en längre tid. Att betraktaren kan få drömma sig bort ett tag till en helt annan värld.

Fotografen Dan Isaac Wallin:
Utställningen ”Steps on snow, dust on the lips” visades på Scandinavian Photo’s galleri i Mölndal, Göteborg 2015. Foto: Dan Isaac Wallin

Fotograferar du på känsla eller ligger det lång förberedelse bakom dina bilder och motiv?

– Det är olika men oftast går jag på känslan när jag är på plats. Jag vill känna in platsen, gärna en längre tid, då får man en ärlig bild av stället. Ibland har jag tankar om var jag ska ta bilden och hur, speciellt om jag ska porträttera en person. Då vill jag gärna vara på plats ett bra tag innan så jag vet exakt var bilden ska tas.

Föredrar du att fotografera landskap eller människor?

– Jag fotograferar både landskap och människor. Naturen har alltid legat mig varmt om hjärtat. Att få vara där under längre tider och uppleva det magiska som finns där är så fint. Senaste åren har jag fascinerats av de nordiska landskapen som Norge och Island. Just nu arbetar jag med ett landskapsprojekt i Mexico, Baja California Sur.

Fotografen Dan Isaac Wallin:
En bild från projektet ”Woolgather” som är en landskapsserie fotograferad på Island. Foto: Dan Isaac Wallin

Fotokonst har vuxit lavinartat de senaste åren, hur kommer det sig tror du?

– Fotografi är lätt för betraktaren att ta till sig och har länge varit stort neråt Europa. Att det kommit mer och mer till Sverige känns jätteroligt. I dag tar vi ju mer bilder än någonsin, jag tror också därför att fler och fler uppskattar riktigt bra fotografi av duktiga fotografer – som det finns en uppsjö av idag.

Vad är bra fotokonst?

– Det är en ren smaksak, finns inget rätt och fel. Men känner man en beröring i hjärtat så är det ju något man verkligen tycker om. Något som väcker tankar och frågor.

Vill du se mer? www.danisaacwallin.com Instagram: @danisaacwallin

Rulla till toppen