Här är årets pelargon 2018 – vackra Picotee Pink

Både blomställningen och färgsättningen är speciell hos Picotee Pink, som utsågs till Årets pelargon 2018 under mässan Nordiska trädgårdar.

Under Nordiska Trädgårdar den 22 mars tillkännagavs traditionsenligt årets pelargon. I år blev det den skirt rosa Picotee Pink som knep förstaplatsen, enligt ett pressmeddelande. Denna pelargon har gjort sig känd för sina klotformade blomställningar, som liknar hortensians. Därför har den också fått smeknamnet hortensiapelargon, trots att den korrekta benämningen för sorten är zonalpelargon.

Även färgen är speciell för denna blomma. Kronbladen är ljust rosa, men har en kontur i cerise som flyter in i den ljusare delen av bladen. Växter där blombladens kanter skiljer sig i färg har ofta Picotee i sortnamnet, ett ord som härstammar från franskans picoté, som betyder markerad med punkter.


LÄS ÄVEN: 12 tips för att lyckas med dina pelargoner


Årets pelargon 2018 – Picotee Pink. Foto Blomsterfrämjandet

Picotee Pink är lättskött och passar både för fönsterbrädan och ute, från maj och fram till den första frosten.

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad, har odlat fram Årets pelargon 2018. I ett pressmeddelande delar han med sig av sina bästa skötseltips för att lyckas med pelargoner:

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det enklaste är att blanda långtidsverkande näring i jorden eftersom denna löses ut under lång tid och ger pelargonerna den energi de behöver. Alternativt kan du vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Huvudsaken är att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner, liksom de flesta sommarblommor, utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring! 
  • Du bör även vara frikostig med bevattningen, speciellt varma sommardagar. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte alls lika väl som när de vattnas ordentligt.
  • Pelargoner vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början.
  • Picotee Pink fungerar bra inne på fönsterbrädan under våren men utvecklas allra bäst ute i en stor kruka, ampel eller balkonglåda. Peters favorit är att blanda Picotee Pink med den vita och skira ’snöflingan’, Sutera cordata, de passar fint ihop. 

LÄS ÄVEN: 5 idéer för en vackrare trädgård


Rulla till toppen