Oavsett tvättstugans storlek eller planlösning, finns det stora möjligheter att göra den mer effektiv och samtidigt trivsam. Men hur ska du tänka när du planerar och vilka detaljer är viktigast?
Att skapa en smartare tvättstuga handlar både om hur du skapar en härligare miljö att vara i, samtidigt som den ska vara lättarbetad.
Med hjälp av Erica Persson, kökskonsulent på Elgiganten i Kalmar, listar vi våra bästa tips.
1. Det sitter i detaljerna
Att få till det där lilla extra i sin tvättstuga behöver inte alls vara komplicerat eller kostsamt.
Erica tipsar:
Att välja knoppar istället för handtag är också ett tips, då det blir enkelt att förändra utseendet i tvättstugan genom att bara byta knopp.
God belysning är också en god investering, gärna med extra punktbelysning över arbetsbänk och strykbrädan. Välj gärna ett varmare ljussken som blir behagligare för ögat.
2. Tänk ergonomiskt
Att tvättstugan är lättarbetad är viktigt, du ska inte behöva slita på kroppen i onödan. Det finns också många hjälpmedel som underlättar arbetet rent tidsmässigt.
Ericas tipsar:
En bra arbetsbänk är viktig för tvättstugan, och den får gärna ha stor diskho i. Det ska vara lika lätt att handtvätta ömtåliga plagg i den som att skölja av ett par smutsiga stövlar. Val av kran är också av betydelse. En stor fördel är om kranen är hög så att hinkar lätt går under och om den går att använda som handdusch.
Tänk också på att välja en bra blandare av ett välkänt varumärke, de extra kronorna kommer att löna sig.
LÄS MER: Förändra tvättstugan med nya luckor
3. Var sak på sin plats
När det kommer till förvaring handlar det inte bara om hur mycket utrymme du har eller var du placerar skåp och hyllor, utan också hur du sorterar och planerar förvaringen.
Erica tipsar:
I tvättstugan finns starka kemikalier som måste förvaras oåtkomliga för barn. Planera gärna ett skåp eller en hylla på en högre höjd där tvättmedel, sköljmedel och andra produkter kan stå.
Att höja upp tvättmaskinen och torktumlaren genom att placera dem på ett specialanpassat skåp är också ett tips. Dels får man en praktisk förvaringslåda för exempel smutstvätt under maskinerna samt att de kommer upp på en bättre arbetshöjd. Det gör det också lättare att städa.
4. Gör det trivsamt
Att göra tvättstugan till ett rum som du faktiskt vill gå in i är inte omöjligt. Små medel kan göra stor förändring.
Erica tipsar:
Då många timmar av en vecka faktiskt spenderas i en tvättstuga så kan det vara en idé att pigga upp jobbet med din favoritmusik, alternativt sätta upp en tv på väggen.
Tvättstugan blir också mycket trevligare med hjälp av gröna växter och snygga förvaringskorgar och burkar.
5. Planera utifrån rummets förutsättningar
Både små som stora tvättstugor behöver planeras för att bli så optimala som möjligt. Att göra ett grundligt arbete kring paneringen lönar sig alltid i slutändan.
Erika tipsar:
Om du har en liten tvättstuga är ett tips att utnyttja höjden för att få plats med både maskiner och förvaring. Att installera maskinerna i en så kallad pelare är att föredra. Många mindre tvättstugor har få eller inga fönster. Tänk då på att välja ljusa färger på skåp och bänkskivor och en bra belysning.
En strykbräda som vanligtvis tar mycket plats kan istället integreras i översta lådan av ett bänkskåp och enbart fälls ut vid behov.
I den större tvättstugan ryms ofta en längre arbetsbänk, vilket underlättar hantering och sortering av tvätt. En stor tvättstuga kan också användas för mer än bara tvätt, perfekt är att sätta in ett par extra högskåp för förvaring av exempel vinter- och sommarkläder, dukar, sängkläder, skor och så vidare.