Kika in hemma hos Lina Paciello: “Utmaning att få billiga saker att se dyra ut”

Blandade epoker, kraftfulla kulörer och blanka material. Plussa på ett italienskt temperament, mängder av konst och förmågan att förvandla billigt till lyx. Ekvationen blir ett hem à la Lina Paciello – expressivt med härlig hetta.

Villan i Örby, strax utanför Stockholms city, andas exklusivitet. Men en närmare blick visar att inredningen handlar mer om idérikedom än pengar samt en förmåga att se bortom det vanliga – precis de egenskaper som Lina Paciello har.

Jag måste få skapa konstant, och det kommer grejer till mig hela tiden. Men det behöver inte vara dyrt, snarare är det en utmaning att få billiga saker att se dyra ut.

Med en far från Italien och en svensk mamma tillägnade sig Lina två världar; när hon var barn pendlade familjen mellan Stockholmsförorten Hallunda och släkten i Syditalien. Att denna släkt består av konstnärer, skådespelare, poeter och musiker är oomtvistat något som avspeglar sig i hemmet. 

– Jag älskar att måla, förklarar Lina. Som exempel har jag skapat den stora tavlan i vardagsrummet. Den var ursprungligen en spegel, som jag helt sonika målade över.

I morfars fotspår

Örby är en av Stockholms äldsta villastadsdelar, med hus byggda i början av 1900-talet. När Lina och maken Eddie, som kommer från Venezuela, väntade sitt andra barn började de leta hus – och hamnade här. 

– Trots att huset hade byggts om i omgångar fanns mycket av den gamla charmen kvar och vi blev stormförtjusta, berättar Lina. När vi sedan fick reda på att min morfar växt upp i ett hus några gator bort blev det ännu roligare. Det var som att komma hem.

Dock krävdes en rejäl renovering av både trädgård och hus: Allt från dränering och entrédörrbyte till ny terrass, nytt staket samt nybyggt garage. Invändigt var villan mörk och sliten. Med visionen att återskapa så mycket som möjligt av husets ursprungsdetaljer har paret tagit fram och vitvaxat trägolv i original, rivit innerväggar från 1970-talet, renoverat badrum och bytt kakel plus öppnat skorstenen och installerat nya kaminer.

– I stort sett har vi varit på varenda centimeter i huset.

Rummen är genomgående målade i vitt eller ljusgrått, vilket fungerar som en harmonisk fond åt den färgstarka inredningen. Inspirerad av miljöer i barndomens Italien, makens Venezuela liksom Spanien och Frankrike har Lina låtit interiören växa fram till en respektlös mix mellan olika tidsepoker och materialval i något som kan formuleras som en korsning mellan old Hollywood, glamour och njutningslysten bohem.

– Jag gillar att rädda dammiga möbler från gamla vindar, fynda second hand och måla och klä om för att sedan blanda med allt från omgjorda Ikeamöbler till specialbeställda marmorbord. Mitt intresse för inredning har utvecklats till att jag i dag åtar mig stylist-, inrednings- och fotograferingsuppdrag.

Bunkrar idéer i butiker

Lina bjuder generöst på sina inredningshemligheter, som börjar med att hon går runt i butiker hon gillar.

– Knepet är att studera det man tycker om ordentligt och fundera på vilka komponenter de har satt ihop för att det ska se fint och lyxigt ut. Har man bara koll på det är det inte så svårt att leta fram egna alternativ till sitt eget hem.

Ett annat tips är att göra om efter eget huvud. Lina visar satsbordet “Vittsjö” från Ikea som hon sprejat i guld och efterbehandlat med guldvax för en lyxig känsla. Och bäddsoffan “Holmsund”, också från Ikea, där klädseln passerade tvättmaskinen för en lite skrynklig stil, medan ryggkuddarnas fodral byttes mot alternativ i linne. 

– Tillsammans med snygga leopard- och Hermès-kuddar fick soffan ett helt nytt uttryck, förklarar Lina.

– I övrigt är konst i alla de former betydelsefullt i ett hem, det har jag med mig från Italien där det är viktigt att omge sig med vackra saker att vila ögonen på. 

– Annat är att återerövra böckerna. Jag tror att vi bara har sett början på böckernas återkomst. Jag köper vackra böcker på loppis och lägger dem i fina travar på fönsterbrädan, på soffbordet, på golvet… När man ser en bild på ett hem och känner att det inte är genomfört är det till nittionio procent böckerna som saknas.

Slutligen framhåller Lina att våra rötter är viktiga.

– Jag tror att den bästa balansen i ett hem uppnås när det speglar den man är.

Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
På hallbordet, som är ett NK-fynd från Blocket, står en urna från Lilla Byrån. Tavlan i trappan har Lina målat själv.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Vardagsrummets spegelvägg, från Ikea, är limmad direkt på väggen. Brickbord från Reforma Sthlm och kvadratisk kudde från Etsy. Lampan är en omgjord Ikealampa, ”Maskros”, som målats med guldmetallfärg.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Vardagsrummet är enkelt inrett men med exklusiv touch. Soffan, bäddmodellen ”Holmsund” från Ikea, har fått nya kuddöverdrag i linne. Prydnadskuddar från Etsy och Hermès. Bordet ”Vittsjö”, från Ikea, är sprejmålat med guldfärg. I taket hänger omfixade lampan ”Maskros”, Ikea, och på golvet mattan ”Claudia” från Mio.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Eddie har ägnat många timmar åt att knacka fram teglet i den gamla murstocken. Det vita skåpet var tidigare en del av köksinredningen. Utan luckor och med igenspacklade hål ser det platsbyggt ut.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Den grå färgen på köksluckorna tillkom en regnig söndag när Lina inte hade något att göra. Färgen, en snickerifärg, är egenblandad. Den gör sig fint mot marmorn och beslagen i mässing.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Med ljusinsläpp från tre håll badar frukosthörnan i ljus. Bordet är ett guldvaxat konferensbordsunderrede som försetts med en marmorskiva. Stolarna, ”Thonet nr 18”, kommer från Linas mormor. På väggen hänger en mix av tavlor, allt från egna skisser och fotografier till favoriten från den italienska filmklassikern ”C’eravamo tanto amati” av Ettore Scola.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Fräsch frukt till fikat på ett keramikfat från Kvarnstugans lilla ateljé.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Egen konst pryder vissa väggar. Det svartvita foto­grafiet plåtade Lina utanför Hotel Delano i Miami. Bord och pall är second hand-fynd som målats svarta och klätts om. Bokstöd från Newport, kinesisk urna från Stockholm Flower Garden.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
På en vägg i vardagsrummet hänger en samling tavlor på temat kvinnliga porträtt. Kvinnan med horn är målad av italienska Pamela Errante. Högst upp till höger hänger ”Bubbelgum” från Yellow Korner. Krukor och piedestal är second hand-fynd, dammvippa från Gröna Gredelina.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
På ett svartmålat antikt skåp har Lina placerat fina saker i ett stilleben. Snäckan är ett reseminne som limmats fast på en svartmålad hushållspappershållare. Fotot är en bild som Lina tagit på Isla Tabarca, lampskärmen är också hemtillverkad med fjädrar på en lampskärm­stomme. Ask, Pipol’s Bazaar.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Läder håller över tid och är därför ett av Linas favoritmaterial. Fladdermusfåtöljen blir bara finare ju äldre den blir. Kudde, Zara Home, fotografi från Fotografiska museet och bricka, Bukowskis. Ishink från Gucci.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
Det traditionella sängbordet har fått en makeover med marmorskiva och nytt handtag. Fåtöljen som skymtar bakom palmen är antik.
Det här hemmet visar hur du inreder exklusivt – med enkla medel
I hallen på ovanvåningen finns en mysig sitthörna med en auktionsfyndad gustaviansk stol, som är under omklädning. Lampa från spanska El Corte Inglés. Kuddar, H&M Home.
Scroll to Top