Experten tipsar: Så sätter du färg på tvättstugan

De allra flesta tillbringar flertalet timmar i veckan i sina tvättstugor, ändå är det inte ett prioriterat rum. Kanske är det dags att tänka om. Med hjälp av färg kan du enkelt skapa en ny favoritplats i hemmet.

Hos många har tvättstugan kommit att bli det bortglömda rummet, men så behöver det inte vara. Det finns flera sätt att fräscha upp och skapa en härligare atmosfär utan att behöva genomföra en hel renovering. 

Färg är ett bra exempel på hur du med enkla medel kan skapa en stor förändring. Vi har pratat med Erica Persson som är köksansvarig på Elgiganten i Kalmar. I sitt arbete hjälper hon kunder att hitta både praktiska och estetiska lösningar på vägen mot drömhemmet.

– Vi märker att i jämförelse med till exempel köket så vågar sig fler kunder på att välja en färg som sticker ut till sin tvättstuga. I ett kök är en vanlig tanke att färgen ska hålla för en lång tid framöver och därför väljer kunderna oftast vitt eller en nyans av grått. I en tvättstuga däremot vågar allt fler sig på att välja den färg de verkligen tycker om. Om du vill variera dig över tid kan du välja Epoqs luckor som enkelt kan bytas ut. Då tvättstugan oftast består av få skåp behöver inte heller kostnaden för att byta bli särskilt hög.

Vilka färger handlar det oftast om?

– Ljusa pastellfärger som till exempel ljusblå och ljusgrön är härliga och gör sig bra i tvättstugan. Många kunder kombinerar det med en ljusare bänkskiva. En annan trend som jag ser är att många som bygger nya hus ofta väljer att ha samma front i tvättstugan som i köket för att skapa en enhetlighet i huset.

Hur ska man tänka utifrån färg och tvättstugans storlek?

– Här gäller samma grundregel som för små rum generellt – ljus färg på skåp och bänkskivor är att föredra. Många mindre rum har heller inga fönster så tänk på belysningen. En större tvättstuga kan komma undan med de flesta färger, där är det viktigare att tänka på arbetsmiljö och vad som är praktiskt.

Experten tipsar: Så sätter du färg på tvättstugan
Erica Persson är kökskonsulent på Elgiganten i Kalmar.

Finns det något annat som är bra att ha i åtanke när det kommer till färgsättning?

– Tvättstugan ligger ju ofta i källaren, i en miljö som är kall och mörk. Då rekommenderar jag att välja färger som är varmare i tonen eller varför inte sätta din favoritfärg på skåpen. Det skapar en mer tilltalande och trivsam tvättstuga. 

Det är inte bara färgen på dina luckor eller väggar som påverkar helhetsintrycket, en annan viktig detalj som många missar är ljussättningen och ljusets nyans.
– En bra belysning är alltid en god investering. Ha gärna punktbelysning över arbetsbänk och strykbrädan. Varmare ljussken kan också kännas behagligare för ögat och gör rummet mer lättjobbat.

Har du några fler tips på hur man kan skapa en mer trivsam tvättstuga?

– Förutom färg kan tvättstugan även piggas upp med gröna växter, eller varför inte en högtalare eller TV som gör jobbet lite roligare.

Ett tips för att enkelt förändra rummets utseende är att välja knoppar istället för handtag på dina skåp och luckor. Och tänk också på att oavsett om en tvättstuga är liten eller stor så underlättar det mycket om den är lättstädad. Ha gärna hyllor på väggarna eller olika korgar för olika tvättgrader. Det kommer underlätta arbetet och skapar samtidigt en mer inbjudande miljö.

Experten tipsar: Så sätter du färg på tvättstugan
Epoq erbjuder 20 olika nyanser på luckor. Foto: Epoq

Hjälp på vägen

Om man har fastnat i gamla mönster och har svårt att se potential i sin tvättstuga kan det underlätta med tips från en expert. Elgiganten erbjuder konsultation för flera av hemmets rum.

Hur ser ert möte med kunder ut?

– Först går vi igenom vilket utrymme som ges, kort sagt tvättstugans storlek. Därefter ser vi till att få reda på kundens önskningar och förväntningar på vad som ska finnas i tvättstugan och hur den ska se ut. Min utgångspunkt är alltid att tvättstugan ska vara så praktisk som möjligt, men samtidigt estetiskt tilltalande enligt kundens önskemål. Jag brukar också ge rekommendationer kring hur man bygger rummet utifrån arbetet som ska utföras och hur man till exempel flyttar kläderna i ett naturligt flöde från smutsig till ren tvätt. 

Vi har många smarta produkter i Epoqs sortiment, till exempel en strykbräda som enkelt kan vikas in i ett skåp för att slippa stå framme. Den och vårt övriga utbud går vi gärna igenom vid ett kundmöte. Vid val av specifik färg är det givetvis upp till var och en vad man föredrar men just nu brukar jag föreslå en ljusare färg, säger Erica Persson, köksansvarig på Elgiganten.

Här kan du hitta din närmsta återförsäljare

Rulla till toppen