7 tips på hur du skapar din drömträdgård på liten yta

Lena Richter i Trelleborg har lyckats skapa en vacker trädgård på bara 64 kvadrat. Här ger hon 7 tips på hur du kan skapa din drömträdgård på liten yta.

Lena Richter i Trelleborg lyckas verkligen bevisa att när det gäller trädgård är det inte storleken det kommer an på. Hon har förvandlat ytan på blott 64 kvadratmeter bakom radhuset till flera vackra och grönskande rum. Här är hennes bästa tips för trädgård på liten yta.

Skapa din drömträdgård på liten yta – 7 tips

1. Begränsa dig. Köp hellre tre plantor av en sort än tre olika sorter. Samma typ av växter som återkommer skapar ett lugn och en rytm.   

2. Håll ihop färgskalan. Det finns gott om olika sorters gröna bladverk i Lenas trädgård, och blommorna är vita eller blekt pastellfärgade. Möbler, krukor och dekorationer är i grått, svart och rost. 

7 tips på hur du skapar din drömträdgård på liten yta
Liten täppa hindrar inte plantering av höga häckar. Tvärtom! Den svängda buxbomshäcken mitt i trädgården blir en vintergrön vägg, som tydligt avgränsar och delar upp olika rumsligheter utan att hindra sikten. Trädet, en gulbladig gleditsia, är valt för sitt skira växtsätt.

LÄS ÄVEN: Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på


3. Skapa avgränsade rumsligheter. En liten trädgård som är helt platt och där man kan se allt i ett svep känns mindre, eftersom den inte rymmer några hemligheter. 

4. Använd sekatören ofta. När det är ont om plats måste de mest växtvilliga och yviga plantorna hållas tillbaka. Dessutom föryngras och förtätas växten med klippning.

7 tips på hur du skapar din drömträdgård på liten yta
Med trädäcket i marknivå förstärks känslan av en ”matsal” i det gröna, med spegel, konst på väggarna och krukor på piedestaler.

LÄS ÄVEN: Fruktträd, rosor och syrensnår i den idylliska torparträdgården – kika in


5. Odla på olika höjder, med klängväxter, amplar, krukor på piedestaler och i balkonglådor. 

6. Lek med kontraster i form och struktur. Kombinera kompakt med skirt och yvigt, högt med lågt, hårt med mjukt. 

7. Skapa och lek! Att trädgården är förgänglig och föränderlig är en del av tjusningen.

Rulla till toppen