Få koll på din hemförsäkring – viktiga saker att tänka på

Hemförsäkringen tar man ofta för given, tills olyckan är framme. Den kan ge dig rättsligt skydd till exempel om hantverkaren ramlar ner från husets lite trasiga stege.

Få koll på din hemförsäkring – 3 viktiga saker att tänka på:

1. Håll dig uppdaterad

Det är lätt hänt att man tar hemförsäkringen för given när man en gång har tecknat den. Men saker händer, både i ens eget liv och i försäkringsvillkoren, som i värsta fall kan innebära att skydd saknas eller har förändrats – i bästa fall att man har fått ett utökat skydd. 

Därför är främsta rådet från juristen Peter Stark på Konsumenternas Försäkringsbyrå att med jämna mellanrum uppdatera sig när det gäller hemförsäkringen. Om man betalar med årsfaktura är det ett bra tillfälle att få koll på vad som gäller för just det bolag man har valt. 

– Många har autogiro och det kan vara osäkert, säger Peter Stark. Det kanske är så illa att försäkringsskyddet har upphört när kontot var övertrasserat och man missade påminnelsen för att man var bortrest. Då saknar man reseskydd.

Reseskyddet ingår alltid i en hemförsäkring tillsammans med rättsskydd, överfallsskydd och ansvarsskydd. Om olyckan är framme kan de visa sig vara nog så viktiga som det skydd villahemförsäkringen ger för villan och lösöret. För en villaägare kan ansvarsskyddet kicka in till exempel om en hantverkare man har anlitat ramlar ner från husets lite trasiga stege. 

– Om hantverkaren skadar sig är man rättsligt ansvarig. Det kan komma att handla om stora summor vid en tvist, säger Peter Stark. 

2. Skriv in sambon

Om en sambo har flyttat in eller man har vuxna barn över 18 år som bor hemma bör man kolla att de omfattas av hemförsäkringen. Vissa försäkringsbolag kräver att de står med i försäkringsbrevet. Det är också vanligt att man måste vara folkbokförd på försäkringsstället och dela försäkringstagarens hushåll, alltså inte bo i en avskild del. 

Att få koll på sin hemförsäkring kan också ge positiva överraskningar. Ibland utökas försäkringsskyddet. På den oberoende sajten konsumenternas.se kan man jämföra vad som ingår, gå in på fliken ”Fördjupad jämförelse”. 

3. Allrisk skyddar dina prylar

Det är bättre ekonomi i att teckna ett allrisktillägg i stället för att köpa en produktförsäkring i butik. Visserligen är självrisken ofta hög, men man får ett belopp som man sedan kan välja att lägga på en nyare produkt. 

Har man tecknat en produkt-försäkring för sin Iphone 5 får man den reparerad alternativt en ny Iphone 5, inte en nyare Iphone. 

Två nyheter på senare tid:

Stöld i bostaden

Om man anlitar vårdpersonal som har egen nyckel och drabbas av stöld har vissa försäkringsbolag lagt in skyddet i  hemförsäkringen. Det är en bra nyhet för många pensionärer eller yngre med särskilt boende, som till exempel Folksam, If och Länsförsäkringar har lagt till i basskyddet.

Id-stöld

Flera försäkringsbolag har infört hjälp vid id-stöld i sitt basskydd. Man får då hjälp med att städa upp efter en id-kapning, till exempel att svara mot borgenärer. Det går däremot inte att försäkra sig mot id-stölden, även om man kan göra en del själv för att förhindra att man drabbas. Börja med att gå in på skatteverket.se och kryssa i att bank-id ska krävas vid adressändring.

Rulla till toppen