Så inreder du med konstgjorda växter

Linda Forsberg har startat företaget By Faux, som säljer konstgjorda växter av premiumkvalitet. Hon hoppas att fler ska få upp ögonen för detta lättskötta, hållbara och allergivänliga alternativ för grönskande hem och miljöer.

Har du problem med att dina dyra växter hela tiden vissnar och dör och saboterar helhetsintrycket av din perfekta inredning? Eller har du eller någon i familjen svår allergi? Då kanske du ska börja fundera på konstgjorda växter. Nu tänker du ungefär: ”Plastblommor? Nej fy, det ser bara billigt ut” men det är faktiskt en myt, enligt Linda Forsberg, grundare av By Faux som säljer konstgjorda växter via nätet.

– Folk ser framför sig den där plastblomman som stod i ett hörn hemma hos mormor och var dammig. Och så var det på 80- och 90-talet, men så är det inte längre. Idag är växterna gjorda på ett annat sätt och du måste gå riktigt nära för att se att de inte är levande.

Konstgjorda växter – lösningen för dig som saknar gröna fingrar?
Linda Forsberg, grundare av By Faux, vill ta trenden med konstgjorda växter till Sverige.

Med By Faux vill Linda föra in konstgjorda växter i svenska hem och få fler att upptäcka fördelarna, som gäller exempelvis hållbarhet och allergier. Hon har själv handplockat alla växter i sortimentet.

– Vi vill ha det så perfekt nu för tiden, växterna ska vara fina hela tiden. Visst är det härligt med fredagsbuketten, men det är inte lika kul när den vissnar redan på måndagen, säger Linda.

Konstgjorda växter – lösningen för dig som saknar gröna fingrar?
I din gröna basgarderob kan du till exempel ha monstera, kaktus och palmer.

Hon rekommenderar att man väljer ut en basgarderob av gröna växter, som kan bestå av ett eller flera träd, några gröna växter och några lösa blommor. Dessa kan du kan flytta runt efter behag, använda i olika arrangemang och packa undan och plocka fram smidigt. Din gröna basgarderob kan du sedan kombinera med levande växter för att skapa olika grönskande miljöer i ditt hem. Konstgjorda växter passar i alla rum och fungerar så klart extra bra i rum som badrum och källare där det kan vara svårt med ljuset.

I länder som USA, England och Australien är konstgjorda växter redan en trend. Här använder man till och med konstgjorda blommor på bröllopen. Brudbuketterna blir allt oftare konstgjorda för att kunna sparas på samma sätt som till exempel brudklänningen, berättar Linda.

Hos By Faux säljs växter av alla möjliga slag, allt från olivträd till tulpaner. De tillverkas i olika material, vissa delar är av plast och vissa är av till exempel tyg eller äkta trädstam. Priserna varierar. En blomma börjar på ungefär 150 kr och går upp mot 300 kr och olivträden kostar mellan 1 700 och 3 000 kr.

Rulla till toppen