Grafiskt i timmerstugan: ”Kände ro och trygghet när vi stod i entrén”

En fullfjädrad fjällstuga mitt i Borås, kan det vara något? Javisst, tyckte Anna och David och målade genast om de bastugula furuväggarna – i svart på utsidan och vitt på insidan.

Vissa villor är svåra att gå förbi utan kommentar. Till dem hör familjen Johanssons hus på Hedvigborgsgatan i Borås. För vem kommer på tanken att bygga ett timmerhus på denna breddgrad? Jo, ett par med kopplingar till Finland som i början av 1990-talet bestämde sig för att förverkliga sin furudröm just här. Ungefär 25 år senare, 2015, kom Anna och David Johansson hit på en visning.

– På den tiden bodde vi i en lägenhet och längtade efter att få utlopp för våra kreativa sidor. Dessutom var vår bostad ganska lyhörd, vilket inte funkade så bra med en tre år gammal gosse, berättar Anna.

Timmerhuset var verkligen inte någon skönhet, tyckte de. Allt var i furu – såväl väggar som möbler – men Anna och David såg potentialen

Gulnad furu ett minne blott

– Vi kände värme, ro och trygghet när vi stod i entrén. Dessutom gillade vi att huset stack ut från mängden, ett coolt projekt! Vem köper ett timmerhus som ligger mitt bland funkisvillor och hyreshus och ser ut att tillhöra High Chaparral?

Svaret blev förstås att Anna och David är just sådana människor som köper ett sådant hus. De såg genast framför sig hur de ville göra om huset och påbörjade förvandlingen så snart alla papper var på plats.

Eftersom huset är ett timmerhus fanns tydliga begränsningar för hur mycket ”layouten” kunde förändras. Väggarna sitter där de sitter och är där av en anledning. En vägg öppnades upp och en annan byggdes igen, men annars var det mest målarfärg och golvslipning som gjorde underverk.

På kort tid försvann all gulnad furu under lager av svart och vit färg, på utsidan respektive insidan. Annas morbror hjälpte till med renoveringen, och den invändiga målningen och golvslipningen lejdes bort. Allt gick undan, en månad efter tillträdet kunde familjen flytta in.

– Vi känner oss mycket nöjda med förvandlingen. Känslan i huset är mycket ljusare och luftigare nu. Vi fick lägga till vår stil, samtidigt som huset ändå har kvar sin själ, säger Anna.

– Jag gillar att det är så fridfullt. Det är alltid skönt att kliva innanför dörren. Stress och andra negativa saker lämnar vi alltid utanför. Vårt hem känns enkelt, jordnära och varmt – och det är lättskött!

Inspirationen till inredningen hittar Anna på resor, hos nära och kära, i sociala medier och i sitt jobb som inköpare av textil heminredning. Hennes filosofi går ut på att blanda nytt och gammalt och inte vara rädd för budgetlösningar.

– Allt måste inte vara dyra fina märken. Att få en lågprispryl att se exklusiv ut, det är det som kallas att inreda! Det är coolt att inreda enkelt och folkligt.

Det enda som hon och David inte blivit riktigt nöjda med är golven i kök, vardagsrum och hall. Golvfirman har fått slipa om tre gånger, och snart är det dags för en fjärde omgång.

– Vi har haft problem med både slipningen och själva infärgningen. Nu har vi och golvfirman bestämt att de gör en sista slipning, sedan ytbehandlar vi själva. Det är alltid svårt att få till pigmenterade golv.

Kaminen värmer på alla sätt

Två år efter inflytt finns fortfarande projekt att ta tag i. Ganska många, visar det sig när frågan kommer upp. Just nu håller familjen på att dra om all el.

– Bland annat vill vi få upp våra snygga takfläktar, som kommer att fördela värmen från kaminen. Och sätta upp fasadbelysning, vilket inte är helt lätt. Efter det kommer vi att ta tag i badrummen. Till våren är trädgård och altan prioritet ett. Och så har vi lite spännande planer för källaren, men det får bli senare… En sak i taget. Sedan flyttar vi! säger David och ler.

Det kan vara en utmaning att inte bara blicka framåt när drömmarna är många. Men familjen njuter också av det som uppnåtts så här långt. Särskilt gillar de köket, som blivit en bra samlingsplats där de tycker om att laga mat. En ännu större favorit är kaminen, som bidrar med både värme och mysfaktor.

– När vi hade installerat den, smygeldade jag lite redan i augusti, skrattar Anna. Vi hamnar alltid på golvet framför brasan när vi ska pyssla, spela spel eller bara mysa.

Grafiskt i timmerstugan:
Utsidan av huset är lika svart som insidan är vit. Buddhafigur och lykta, Blomsterlandet. Kransen har Annas mamma Gun bundit.
Grafiskt i timmerstugan:
Innerväggarna är vitmålade, med grå dörrfoder och golvlister som kontrast. Mitt i huset står familjens nya eldstad och sprider värme åt alla håll. Kamin, Nordpeis. Mattor och kuddar, Svanefors. Puffar, Ikea. Ljusstake, Svanefors.
Grafiskt i timmerstugan:
Matrummet ligger alldeles intill köket, som en länk till vardagsrummet. Bord, Ikea. Taklampor, PR Home, Skåp, Möbelkungen. Stolarna är arvegods.
Grafiskt i timmerstugan:
Köket ligger vid ena gaveln och har en härlig rymd upp till nock. Vägghyllor, House Doctor. Spis, Smeg. Fläkt, Fjäråskupan. Taklampor, Netto. Klocka, Betty’s.
Grafiskt i timmerstugan:
Vägghyllan från House Doctor har hyllplan av marmor. Tallriksställ, Trendrummet i Gällstad.
Grafiskt i timmerstugan:
Köket får in ljus från två håll. Mitt i rummet står ett barbord från Jysk, som nu fungerar som köksö. Köksskåp, Strömsdal. Barstolar, Ikea.
Grafiskt i timmerstugan:
Mums! Rykande het gulasch serveras i skålar från Netto. Servetter, Svanefors. Tallrikar, Höganäs.
Grafiskt i timmerstugan:
En vrå som avskärmats med en halvvägg har blivit familjens kontor. Skrivbordsskivan vilar på bockar från Byggmax. Mattor och kuddar, Svanefors. Puffar, Ikea. Vedställ, EM Home. Prints, Vanilla Fly.
Grafiskt i timmerstugan:
En härlig hörnsoffa med tillhörande sittpall höjer myspotentialen i vardagsrummet. Soffa och soffbord (omgjort), från Ikea. Marmorplattan på bordet är köpt på Blocket. De gula kuddarna och pläden har Annas mamma Gun stickat (@gunsplaza). Matta, Svanefors.
Grafiskt i timmerstugan:
Annas och Davids sovrum ligger i anslutning till vardagsrummet. Sängen från Jysk har kompletterats med en gavel som de själva tillverkat av plywoodskiva, skummadrass och fuskskinn. Överkast och pläd, Svanefors. Kuddarna framtill har Annas mamma Gun stickat, övriga kommer från Svanefors. Lampor, Af Swedala.
Grafiskt i timmerstugan:
En svart byrå med många lådor sväljer massor, från Möbelkungen. Korgstol, Ikea. Klocka, Sia.
Grafiskt i timmerstugan:
Hallen håller stilen, i grått, vitt och svart. Taklampan har fått naken skärm, köpt på loppis. Spegelbordet är arvegods som målats om. Tavlorna är köpta hos Hjärterum.
Grafiskt i timmerstugan:
Adams rum går i samma grafiska stil som hemmets övriga rum. Säng, Jysk. Sängkläder, H&M Home. Vägghyllor, Jysk och Rusta.
Grafiskt i timmerstugan:
Timmerhuset sticker ut i kvarteret där det står, omgivet av funkisvillor och hyreshus. Köket har direktutgång till en mindre altan under tak. I framtids­planerna ingår bland annat en större altan och en utjämning av den sluttande marken kring huset.
Rulla till toppen