Därför blir du både gladare och trevligare av att börja julpynta tidigt

Börjar du längta efter adventsstjärnor och ljusstakar redan i september? Du är inte helt fel ute!

Här på Hus & Hem börjar vi, som ni kanske märkt, tänka på julen och julpyntandet tidigt. Dels för att julsäsongen drar igång redan i augusti hos pr-byråer och i showrooms, men också för att det helt enkelt gör de här gråa månaderna lite roligare.

Det finns dock de som inte alls håller med oss, utan tvärtom blir irriterade när vi börjar skriva om kommande julkollektioner redan i september. 

Frågan om vilka som egentligen har rätt är omtvistad, men enligt brittiska tidningen Unilad så blir många av oss lyckligare av att börja pynta tidigt.

– I en värld full av stress och oro tycker människor om att associera till saker som gör dem lyckliga och julpynt väcker starka sådana känslor från barndomen. Julpyntet är helt enkelt ett ankare eller en stig till barndomens magiska känsla av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt är helt enkelt att förlänga spänningen, säger psykoanalytikern Steve McKeown till Unilad.

Psykoterapeuten Amy Morin delar hans uppfattning om att julpyntet är ett sätt för många att återuppleva en bit av sin barndom och påminna dem om lyckliga tider, kanske tillsammans med en älskad närstående som inte längre finns i livet.

En annan fördel med att börja dekorera ”för tidigt” är att grannarna upplever dig som trevligare. En studie från Journal of Environmental Psychology visar att julpynt signalerar sällskaplighet. Testpersonerna fick se hus med massor av dekorationer, och hus helt utan pynt. Resultatet blev att de pyntade husen upplevdes som mer ”vänliga och sammanhållna”.

Så där har vi det – börja julpynta redan nu så blir du både gladare och trevligare!

Rulla till toppen