Experten listar: detaljerna som förhöjer känslan i ditt kök

Det finns många delar av köket som påverkar den övergripande känslan och som gör köket mer lättjobbat. Förvaring till exempel. – En detalj som många missar är hur man placerar fläkten. Om du sätter den i ett skåp, istället för fritt hängande, får du både mer förvaringsutrymme och plats, säger Jenny Nordwall, kökskonsulent på Elgiganten.

Kökstrender kommer och går, Jenny Nordwalls uppdrag som kökskonsulent innebär dels att ha kunskapen om marknadens efterfrågan och samtidigt förstå hur varje individuellt kök kan bli det bästa. Det hänger ofta på detaljerna hur genomarbetat och välfungerat ett kök till slut blir. 
– En detaljtrend kring förvaring som funnits länge är att inte ha väggskåp. Men många väljer nu att gå tillbaka till att ha det, och det är något som även jag rekommenderar utifrån en praktisk synvinkel.   

Nedan listar Jenny Nordwall fem tips att tänka på när det kommer till avgörande detaljer i ditt kök. 

1. Planering

Det är viktigt att ha en grundtanke att utgå ifrån när det kommer till ett nytt kök, men att man också är öppen för förändringar under processens gång. Om man använder sig av en kökskonsulent behöver man nog i genomsnitt komma 2-3 gånger på möte för att hinna tänka igenom allting och för att kunna skapa det bästa köket för dig.
Tänk inte heller på hur till exempel grannens kök ser ut. Det är något jag märker att många utgår ifrån. Det brukar dock oftast hålla en tillbaka och resultatet blir ofta inte det man egentligen var ute efter från början. 

 

2.  Förvaring

Förvaring är väldigt personligt utifrån de behov du har och vad som därigenom behövs i ditt kök.
Men generellt kan man säga att i ett litet kök måste man se till att den förvaring som finns räcker till.
Ett stort kök bör vara genomtänkt hela vägen. Du vill till exempel inte behöva springa efter saker utan allt ska finnas lättillgängligt och på rimliga platser i förhållande till varandra.
Förvaring i lådor och skåp är också viktigt att tänka på, även om det inte är en synlig detalj. Har man stora lådor gäller det att man inreder dem. Där har till exempel Epoq olika avdelningar som man kan lägga i. Det blir mindre förvaringsytor i stora lådor. Det rekommenderar jag till alla egentligen. Allt står stadigare och man riskerar inte att till exempel sockerpaketet ramlar ut. 

LÄS MER: Smarta lösningar till köket

Experten listar: detaljerna som förhöjer känslan i ditt kök
Epoq erbjuder flera lösningar inom praktisk förvaring. Foto: Epoq

3. Vitvaror

Det är viktigt att tänka på hur man planerar sitt kök utifrån vitvarorna, och var de är placerade. En viktig detalj är var du ska ha plåtarna för ugnen och se till att det finns en plats för dem. Även arbetsverktyg och kastruller bör vara nära spisen. 

 

4. Det praktiska möter det estetiska

Det är alltid en balansgång mellan praktiskt och estetiskt, men jag skulle säga: tänk praktiskt. Ett nytt kök ger ett lyft oavsett. Så behöver du ha en hylla på ett visst ställe för att lättare komma åt, är det viktigare än att köket blir helt symmetriskt. Dock har till exempel Epoq numer många olika lösningar för skåp och annan förvaring så det går nästan alltid att få till ett både stilrent och ergonomiskt kök. 

 

5. Aktuella trender

De trender som råder inom kökets detaljer är inte bara fina för ögat – de har ofta utvecklats för att underlätta köksarbetet. Epoqs utbud uppdateras ofta. En trend man kan se i dagsläget är hörnskåp som har utdrag, där hela hyllplanet går att dra ut, men den finns även som karusell så att du kan snurra för att hitta det du söker. 
En annan ergonomisk funktion är väggskåp med hyllplan där man kan dra ner hyllan för att slippa sträcka sig eller ta till en pall. 

 

LÄS MER: Så enkelt fixar du ett nytt kök.

Rulla till toppen