Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt

Färgerna på Roos Elderings favoritkläder fick sätta sin prägel även på hemmet, ett charmigt sjuttiotalsradhus några mil från Amsterdam.

Ända sedan tonåren har Roos Eldering älskat de grågröna tonerna i favoritplaggen från danska Noa Noa. I dag bor hon med sin familj i ett hus i nederländska Katwijk där den röda tråden är just grön.

– När jag såg väggfärger i precis de nyanserna för fyra år sedan kände jag direkt att dem måste jag ha hemma!

Roos bor med maken Daniel och deras två barn Lotte och Pepijn i ett radhus byggt 1970 i staden Katwijk, drygt fem mil från Amsterdam. Fram till 2009 bodde paret i ett litet hus som de hyrde 300 meter från havet. Men när familjen växte blev det opraktiskt.

– Daniel ville gärna ha ett garage och jag drömde om ett större hus med en trädgård med mycket sol. Det här huset är 140 kvm så det är ganska stort för att vara här i Holland. Och det är väldigt ljust, vilket är viktigt för mig. Vi bor inte lika nära havet som tidigare, men vi är där på fem minuter med cykel så det är nära nog! Det ligger nära mina föräldrar också och det uppskattar jag mycket.

Shoppa stilen – så här inreder du med naturens nyanser

Barnvänlig inredning

Huset var i ganska gott skick när Roos och Daniel flyttade in, men eftersom det inte renoverats sedan det byggdes ville de ändå sätta sin egen prägel på det. De rev väggen mellan vardagsrummet och köket för att skapa en öppen planlösning med mycket ljus. Vinden som ligger på tredje våningen renoverades och kök samt alla ytskikt byttes ut. 

– Vi gillar att renovera så vi satte i gång så fort vi fick nycklarna till huset. Vi har gjort det mesta själva, men till de större projekten har vi anlitat hantverkare. Vi är fort-farande inte helt färdiga, vinden ska inredas till ett arbetsrum till mig då jag nyligen startat eget företag. Jag hade mitt arbetsrum där Lotte har sitt rum nu, men när Pepijn föddes fick hon ta det rummet. Så nu är många av mina saker nedpackade i lådor. Badrummet har inte renoverats sedan det byggdes så det går i riktig sjuttiotalsstil. Men nu är det ju inne med retro så det är väl inte så tokigt, skrattar hon. 

Redan i hallen möts man av grönt i form av en grönmönstrad tapet från William Morris. Den ger rummet en både elegant och lite rustik känsla tillsammans med det svarta klinkergolvet och en hallmöbel i metall och grovhugget trä. En spiraltrappa leder upp till övre plan.

I det kombinerade köket och vardagsrummet finns plats för arbetsbord både till Roos och till barnen. I taket hänger romerska ringar, och böcker och leksaker förvaras i dekorativa träbackar på hjul så de enkelt kan rullas fram även av tvåårige Pepijn.

– För oss är det viktigt att barnen kan leka överallt utan att vi ska behöva oroa oss för skrapmärken eller annat. Vi handlar nästan allt till hemmet på loppmarknader och second hand, saker med en historia och patina är ännu mer värdefulla för mig än nytillverkade. När jag var barn brukade jag följa med min pappa på loppmarknader, så jag har alltid omgett mig med äldre saker som vackra lådor eller gamla teddybjörnar. Jag lärde mig tidigt att se skönheten i gamla saker, fortsätter Roos.  

Tidskrävande tavla

Maken Daniel tycker också om att besöka loppmarknader, så det gör de ofta tillsammans.

– Han hjälper mig gärna när jag fått någon ny idé till huset. Det kan vara allt från att tillverka ett bord till att hjälpa mig med tavlan vi gjorde av papper som nu hänger ovanför soffan. Det tog tio timmar att tillverka den.

De gröna nyanserna återkommer i alla rum. Tillsammans med gröna växter, unika loppisfynd, trä och textil i smutsiga pasteller utgör de en personlig och inbjudande inredningsmix.  

– Vi trivs väldigt bra här, men drömmen vore en liten gård på landet med stor tomt där vi kunde ha ankor, getter och höns. Men det måste fortfarande vara nära mina föräldrar och havet!

Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
I det öppna vardagsrummet och köket är väggarna målade i en mild gröngrå färg. Soffan från Ikea har paret köpt second hand. På den ligger blandade kuddar, bland annat från H&M Home. Sittpuffen i skinn är köpt i en lokal second hand-butik. Den höga runda lådan med lock är daterad till 1860 och har använts till förvaring av soda. Golvlampa, Leitmotiv. Soffbord från deens.nl. Den dekorativa tavlan har Roos och Daniel gjort av papper. De öppna boxarna som sitter på väggen ovanför matbordet har Roos själv designat till boxworx.nl. Hon har döpt serien till ”Woed” som är sonen Pepijns andranamn.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Familjen samlad på sin mysiga bakgård. En del har försetts med tak så det går att sitta ute även om det regnar lite. Kaminen har Daniel byggt själv av en gammal oljetank. Sparkcykeln på väggen är köpt på en loppmarknad och bänken second hand på nätet.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Tack vare den rostfria spisen och fläkten har köket en industriell känsla över sig. Spisen är en gasspis av märket Pelgrim. En liten skåpdörr som stod i trädgården när paret köpte huset står på fläkten och ger ett intryck av att den är inklädd i trä. På fläkten står diverse loppisfynd och gröna växter.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Redan i hallen möts man av de gröna nyanser som genomsyrar huset i tapeten ”Pimpernel” från William Morris & Company. Sidobordet har Roos och Daniel byggt själva av ett underrede till ett akvarium som de hittade vid vägkanten.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Köket är sju år gammalt och då var det inte lika vanligt med mörka kök som det är i dag. Roos och Daniel är fortfarande glada över det valet.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Köksbordet köpte paret second hand, och bänken vid köksbordet är en gammal trädgårdsbänk, en födelsedagspresent från Daniel till Roos. Barnstolen har paret köpt i en lokal antikaffär, och stolarna köpte de second hand på en annons.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
I det stora rummet på bottenvåningen finns plats för både arbete och lek. Bordet består av bockar från Ikea, som paret målat, och gamla plankor som bordsskiva. Stolarna fick Roos syn på när hon besökte en handelsträdgård och blev så förälskad att hon övertalade ägaren att sälja dem till henne. Grönt skåp, köpt second hand. Det fina tältet tillverkade Roos mamma till Lotte till hennes treårsdag. Romerska ringar köpta i en antikaffär.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
I sovrummet smyger blå toner in bland de gröna och tillför lugn och harmoni. Syskrinet som står på metallkistan har Roos köpt på nätet, liksom själva kistan. Girlangen på väggen har hon köpt på instagram av @yvonne_castro_deneer. På en gammal bänk köpt i en antikaffär står skor uppställda. Här läggs även kuddar och plädar vid sängdags. Väggklockan och kontorslampan är köpta på loppmarknad i Frankrike. Mattan är köpt second hand. Poster med löv från HK Living.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
I fyraåriga Lottes rum är färgerna inte lika dova som i resten av hemmet, men de gröna tonerna och naturkänslan finns här med. På den ena väggen sitter plankor av trä för att underlätta då de vill förändra väggen utan att hålen syns alltför mycket. Både den lilla stolen och påfågelstolen har paret köpt second hand på nätet. Huset på väggen har de tillverkat själva. Bordet är ett underrede till en symaskin som de kapat benen på och målat. Tapet från Pip Studio. Klädställningen från bedhuisje.nl vann Roos i en tävling på instagram.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Sängen från Bopita har Roos och Daniel köpt second hand på nätet. Den lilla pallen har de köpt på en loppmarknad. Lampan på väggen i form av ett fågelhus har paret tillverkat själva. Tapet från Ferm Living.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Skåpet kommer från Bopita, Roos och Daniel har köpt det second hand på nätet. Hyllan på väggen och hängaren under den har de gjort själva. Knopparna i form av knappar på hängaren kommer från HK Living. Molnet har Roos sytt.
Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Fyraåriga Lotte är gärna ute på familjens mysiga bakgård. Gården var en av de saker som paret föll för när de köpte radhuset. Bordet har de gjort av bockar från ett gammalt tapetserarbord, och bordsskivan är en del av ett gammalt plank.

Lär dig mer om att förändra med färg i vår webbkurs!

Så här snyggt blir det när du inreder med olika nyanser av grönt
Rulla till toppen