Test: Så bra är nya Google Wifi

Nu lanserar Google ett wifi-system med möjlighet att sammankoppla flera åtkomstpunkter för att få bra wifi-täckning i hela hemmet. Vi har testat systemet och tycker att det håller vad det lovar.


Om produkten:

Google Wifi är en wifi-lösning som används med modemet och internetleverantören så att du ska kunna streama med samma täckning i hela hemmet. Google Wifi sälj i två varianter, en enhet och ett paket med tre enheter. En Google Wifi-åtkomstpunkt fungerar i bostäder på ca 85 m². När tre enheter kopplas samman, med så kallad mesh-Wi-Fi till ett nätverk, ger det täckning i bostäder på upp till 420 m².

Testet:

Jag fick möjlighet att testa varianten med tre åtkomstpunkter. Efter en snabb genomläsning av installationsanvisningarna sätter jag igång. Vi bor i en enplansvilla på 110 m² med bredband via fiber. Vi har sämre täckning i nätverket i de delar av huset som är längst bort från routern, så det skulle bli intressant att jämföra skillnaden.

Det första steget var att ladda ner appen ”Google Wifi”. För att komma vidare behövs ett Google konto, vilket jag redan hade. Därefter följde enkla instruktioner i appen. Den första enheten ansluts till den befintliga routern. För att etablera kontakt med enheten scannade jag med appen en QR-kod på undersidan av den. Jag fick först problem med att koppla upp enheten till routern men efter en automatisk felsökning löste det sig snabbt.

När den första enheten var på plats gick jag vidare i huset och placerade ut de andra två. Vid installationen av den tredje markerade appen att placeringen inte var tillräckligt nära och jag fick justera något.

Som ett sista steg i installationen gjorde jag ett test av nätverket vilket gav toppresultat.

Pris:

Google Wifi har ett rekommenderat pris på 1 490 kr för ett 1-pack och 3 690 kr för ett 3-pack.

Omdöme:

Sammanfattningsvis var installationen enkel och pedagogisk och även den som inte känner sig så tekniskt kunnig bör utan större problem klara den. I vårt hus gav den perfekt wifi-täckning och att enheterna dessutom ser snygga ut och kan stå framme synliga är ett stort plus.

Några smarta funktioner i appen:

• Snabb konfiguration steg för steg. Se konfigurationsvideo på g.co/wificare.

• Reglera wifi-användning. Pausa wifi på barnens enheter, till exempel när det är dags att sova eller äta middag.

• Prioritera en viss enhet så får du snabbare streaming där det verkligen behövs.

• Se vilka enheter som är anslutna och hur mycket bandbredd de använder.

• Testa hastigheten på anslutningen vid varje wifi-åtkomstpunkt och hastigheten du får från internetleverantören.

• Skapa ett separat nätverk för gäster samtidigt som de har åtkomst till specifika enheter i huvudnätverket (t.ex. en Chromecast).

• Ge någon ansvar för nätverket så kan personen hantera Google Wifi-systemet även om hen inte är hemma.

Rulla till toppen