Så sätter du en spot vid entrén – 4 enkla steg

En vacker belysning vid entrén behöver varken vara svår eller dyr att fixa. Så här sätter du en spot med svagström i några enkla steg.

1. Prova

Finns det en buske med vackra grenar eller ett prydnadsgräs vid entrén? Fråga dig själv vad det är du vill belysa. Testa dig sedan fram till hur ljuset faller bäst på växten, du kan börja med att rikta en ficklampa eller också kan du använda det spett du ska installera. Var två och turas om att stå en bit ifrån och titta. Här används Gelia gardenlights ”Arigo” (12V/20W), en typ av armatur för utomhusbruk som går att koppla ihop i ett system. 

Steg för steg – så sätter du en spot vid entrén

LÄS ÄVEN: Stor guide: Så lyckas du med trädgårdsbelysningen


2. Gräv

Använd en vass och gärna rak spade för att gräva en skåra i gräsmattan mellan växten och eluttaget, cirka 3 cm djupt. Att gräva är inget måste, men blir snyggare än om du låter kabeln löpa ovan jord – och det är mindre risk att du råkar klippa av kabeln med gräsklipparen. När det gäller svagström finns det dock ingen säkerhetsrisk, se kapitel 3 om säkerhet.

Steg för steg – så sätter du en spot vid entrén

3. Koppla ihop

Färdiga belysningssystem som det här har även grenkopplingar. Koppla ihop armatursladden med den långa kabeln. Mitt på sladden finns ingångar, där kan man skarva på andra kablar. Om du passar på att belysa flera växter, räkna ihop watt-talen på lamporna. En transformator klarar i regel 60 W eller 100 W.

Steg för steg – så sätter du en spot vid entrén

LÄS ÄVEN: Lyckas med utomhusbelysningen – trädgårdsdesignerns bästa tips


4. Lägg ner i skåran

Tänk på att ta till rejält när det gäller längd på kabel, den som uppges på förpackningen gäller om den är spänd. Kabeln blir krokig när man lägger ner den, dessutom blir den kortare i vinterkyla. Tänk också på att ringla ihop en rejäl bit av armatursladden och dölja den under växtligheten, så att det är lätt att flytta belysningen i efterhand och belysa en annan växt. Tryck ihop grässvålen och trampa till, gräset växer snabbt ihop igen. 

Steg för steg – så sätter du en spot vid entrén

Trädgårdsdesignern tipsar

Trädgårdsdesigner Susanne Andersson, Trädgårdsform, ritar ofta in en enkel svagströmsbelysning i sina ritningar. Just vid entrén är det extra viktigt med en vackert och välkomnande upplyst rabatt:

– Många tror att det är krångligt att sätta ljus på en växt, men använder du svagström behöver du varken så mycket kraft eller teknik.

Större trädgårdslyktor och väggbelysning drivs av starkström och det krävs att du anlitar en elektriker för installationen, men enklare växtbelysningar och låga belysningar vid till exempel en trädgårdsgång bygger på svagström.

– Kolla dock noga i butik att du väljer den typ av belysning du kan installera själv, säger Susanne Andersson.

Rulla till toppen