Sätt stämningen med färg – här är höstens kulörer

Att byta färg i ditt kök kan vara ett både kul och smidigt sätt att förändra ditt kök. Vi har pratat med Jenny Nordwall, kökskonsulent på Elgiganten i Täby, om vilka nyanser som gäller under hösten 2017.

Jenny Nordwall möter flera olika typer av köksdrömmar i sitt jobb som kökskonsulent. Det är mycket att ta hänsyn till i arbetet, både praktiska detaljer och det visuella. Färg är en stor del av kökets estetisk uttryck, och ofta det först som möter ögat. Hösten 2017 bjuder på olika trender och efterfrågan av färger. 
– När det kommer till köket överlag, men också färger specifikt, skiftar efterfrågan lite beroende på var i landet du bor. Generellt ser jag dock en trend det senaste halvåret mot mjukare färger och att man prioriterar ett inbjudande kök framför det tidigare kritvita och högblanka som kanske gav ett mer sterilt intryck.
Konkreta färger som många väljer är olika nyanser av grå, från riktigt ljust till mörkgrått. Annars är det mycket blågrönt och mossgrönt. De finns också olika stilar som har egna färgtrender; ett retrokök går gärna mot ljusblått eller ljusgrönt, och ett 50-talskök blir ofta mer pastell.

 

Vilka färger skulle du rekommendera för det stora och det lilla köket? 

 Det viktigaste att ta hänsyn till är hur mycket ljus som släpps in i rummet. Ett mindre kök med mycket ljusinsläpp klarar starkare färger, och vice versa.
Ett tips för att skapa en känsla av ett större kök, och som samtidigt är visuellt vackert, är att ha olika färger på luckorna nertill och upptill. Här är det dock viktigt att den starka färgen ska vara nertill, och inte i ögonhöjd. Ett exempel kan vara att jobba med grå nyanser och matcha en mörkgrå botten med ljusgrått upptill.

Sedan gäller självklart den gamla regeln att ljus färg, gärna vitt, förstorar ett rum. 

 

Här hittar du Epoqs utbud av köksluckor

 

 

Sätt stämningen med färg – här är höstens kulörer
Jenny Nordwall är kökskonsulent. Foto: Elgiganten

Uppdaterat sortiment

Epoq har ett stort utbud av luckor när det kommer till både färg och material. Ljust och fräscht, modernt och minimalistiskt blandas med lantligt och rustikt eller charmigt och ombonat. 

Berätta mer om Epoqs utbud av färger!

– Vi har ett standardutbud med klassiska luckor och färger som uppdateras och byts ut några gånger per år. De mest efterfrågade färgerna stannar däremot alltid kvar. Det handlar främst om vitt, grått och svart men om vi tidigare har haft en off white och märker att efterfrågan går mot ännu vitare tar vi fram en sådan också. 

 

Är det enkelt att byta till Epoqs luckor? 

– Ja det finns ju inget som är 100 % standard när det kommer till kök och mått på luckor. Man måste först göra en mätning i sitt befintliga kök och sedan se om det matchar. Men i de flesta fall hittar vi en lösning. 
Många som redan har ett befintligt kök från Epoq väljer dock att byta till nya luckor för att fräscha upp, och det är väldigt enkelt.

 

Lär mer: Klicka enkelt ihop ditt kök

 

 

Sätt stämningen med färg – här är höstens kulörer
I Epoqs färgpalett ingår fler nyanser av grått. Foto: Elgiganten

Matcha rätt

I köket finns mycket mer än bara köksluckorna som färgsätts. Du behöver också ta hänsyn till viket material du vill ha, eller kanske blanda flera.  

När det kommer till färg på luckorna: vad övrigt i köket behöver man tänka på att matcha med?

– Det finns flera detaljer att ta hänsyn till; golv, kakel, väggar och tak. Många har genomgående vitt och även om det kan kännas som en enkel lösning att även köra vita luckor kan det vara en utmaning. Det är svårt att matcha vitt med vitt och att få till rätt nyanser. Välj heller en dov grå eller liknande på dina luckor.   

 

Har du något ytterligare tips när det gäller färgsättning i köket?  


– Ja förutom färg kan det vara spännande att jobba med strukturer. Till exempel en ådrad lucka nertill och en slät upptill. Eller våga leka med olika färger och material i köket. Det gör på ett enkelt sätt köket till ens eget. 
Ett av mina mest minnesvärde kök bestod av tre olika material. Det var en massiv träskiva i vit ek på köksön, kvarts i själva köksdelen och sedan en sittbänk i laminatskiva. Till det hade man valt grå luckor.

– Ett annat tips är att våga fråga mig som kökskonsulent vad du kan göra annorlunda. Jag hjälper gärna till med idéer och inspiration.

 

Här kan du boka en kostnadsfri köksrådgivning

Sätt stämningen med färg – här är höstens kulörer
Välj gärna olika färger på luckorna upptill och nertill. Foto: Elgiganten
Scroll to Top