Maribel slutade jobba vid 40 – så här inreder hon med liten budget

Maribel Lindberg och hennes man bestämde sig för att spara så mycket att de kunde "gå i pension" vid 40 års ålder. Inredning är ett av Maribels stora intressen och den stil som växt fram utifrån deras hållbara och sparsamma livsstil kallar hon för "slow decor".

Maribel Lindberg och maken Oskar bestämde sig för sex år sedan för att de skulle spara ihop så mycket pengar att de skulle kunna säga upp sig från sina jobb. Maribel har tidigare jobbat som IT-konsult, men från och med den sista juni i år är hon fri från arbete, precis som sin man. 

– Vi brukar skoja om att vi är pensionärer, men oftast brukar vi definiera det som att vi är ekonomiskt fria. Vi kommer inte att sitta på rumpan och rulla tummarna, säger Maribel och skrattar. För oss har det handlat mycket om att bli fria från arbetsgivare och kunna styra själva vad vi vill jobba med.

Idén fick paret när de bodde åtta månader i Mexiko. Maribel har sina rötter där och de har alltid trivts i landet. Under vistelsen kunde de ägna sig åt det de ville, Oskar pluggade spanska, barnen gick några timmar om dagen i förskola och Maribel kunde jobba med olika projekt. 

– Vi kände att det var det perfekta livet. Vi fick mycket tid med familjen och samtidigt tid att göra det vi själva ville, berättar Maribel. 

Paret hittade sedan inspiration hos bland annat bloggaren Mr Money Mustache. Intresset växte och de satte upp ett första må: att de skulle kunna sluta jobba om 8-10 år. 

– Sedan har det målet hela tiden flyttats fram, i takt med att vi upptäckte att det gick bättre och bättre. När man börjar spara kan man spara mer och mer.

Maribel slutade jobba vid 40 – så här inreder hon med liten budget
”Om man hela tiden tänker ”Vad vill jag?” och utgår från det kommer man per automatik att hitta nya sätt att spara på.” Foto: Privat
HAR ALDRIG FÖRSAKAT NÅGOT

Familjen Lindberg började sitt sparande med att se till att skära ner så mycket som möjligt på sina utgifter. En av deras största utgifter var bolånet, liksom det är för många. Därför satte de som ett av sina första mål att betala av bolånet. De insåg också snart att de kunde leva på endast en lön, och låta den andra inkomsten gå helt till sparande. De sparade pengarna har de investerat i aktier och fonder.

Maribels bästa tips för att kunna spara mycket är att se över vad man verkligen behöver.

– Ofta tror man att man behöver vissa prylar, men egentligen har man redan något liknande hemma. Vi matas hela tiden med konsumtion, men det är inte ofta det verkligen finns ett behov. Det kan vara så att man till exempel ser ett par skor man verkligen vill köpa, men om man tänker efter behöver man dem säkert inte, eftersom man redan har tio par skor hemma.

För att inte känna att man går miste om något är det viktigt att fokusera på vad man väljer, snarare än vad som väljs bort. Maribel använder sig av ett exempel där familjen väljer att inte åka på charterresor. Istället reser de utomlands vart annat eller vart tredje år och är borta en längre tid.

– Vi har aldrig känt att vi försakat något, säger Maribel.

Vad som är mest värt att lägga pengar på är helt individuellt. Det viktiga är att prioritera något som kommer att få dig att känna tillfredsställelse. 

– Om du till exempel älskar friluftsliv kanske du ska lägga ditt största fokus där. Men då kan du inte samtidigt åka på charter och köpa en ny bil, säger Maribel och skrattar.

Hon är noga med att poängtera att inget av detta är fel, men att det är viktigt att prioritera om man vill jobba mot målet att bli ekonomiskt fri.

– Om man hela tiden tänker ”Vad vill jag?” och utgår från det kommer man per automatik att hitta nya sätt att spara på, tipsar hon.

Maribel slutade jobba vid 40 – så här inreder hon med liten budget
”Bilden på vår arbetsplats tycker jag illustrerar slow decor på ett bra sätt. Den röda tapeten kom med huset och är kanske inte vår favorit men eftersom vi inte förhastar oss i beslut kring inredning och inte skyndar med renoveringar så får tapeten hänga kvar ett tag och den får styra lite hur vi inreder rummet. Bordet kommer från mina föräldrars tryckeriverkstad och stolen har jag inhandlat på loppis för en tjuga och klätt om. Kaktusen har hängt med i många år och den är ju populär nu men för ett par år sedan var den hopplöst ute.” Foto: Privat

Maribel har alltid varit intresserad av inredning och av form och färg. Hemma hos familjen Lindberg dominerar en stil hon själv kallar för ”Slow decor”, en typ av organisk inredning som får växa fram. Det tar ett tag, så det gäller att ha tålamod, men samtidigt ger det mer tillfredsställelse än att köpa ett helt färdigt koncept.

– Jag använder det vi redan har hemma och flyttar runt det på olika sätt. Inredning handlar mycket om komposition. Det är oftast inte själva prylarna som gör det, utan det handlar om hur man sätter ihop prylarna.

Maribels inredningsfilosofi har gett henne en ny typ av tålamod, som hjälper henne att konsumera mindre. När hon hittar något hon känner att hon ”måste” köpa så funkar det att bara vänta ut det. Oftast så försvinner ha-begäret efter ungefär ett halvår.

Maribel slutade jobba vid 40 – så här inreder hon med liten budget
”De vita väggarna i matrummet kom också med huset. Vi hade gärna haft mer färg men ett tag framöver får det vara vitt. Att inreda med växter är ett bra sätt att snabbt få en ombonad och hemtrevlig känsla. Vi strävar efter att det ska kännas hemtrevligt.” Foto: Privat

Maribels bästa tips för att inreda snyggt med liten budget:

1. Det absolut bästa är att handla second hand. Har man lite tålamod så kan man hitta precis de där snygga grejerna man såg i ett inredningsmagasin för två-tre år sedan.

2. Gör regelbundna rensningar och sälj eller skänk bort det du inte tycker om. Vi samlar på oss alldeles för mycket prylar.

3. Se över vad du redan har och kom fram till vad du tycker om. Använd sedan de sakerna på olika sätt, flytta runt dem för att förnya ditt hem.

4. Färg är ett billigt sätt att förändra möbler du tröttnat på.

5. Var inte rädd för att testa. Prova att klä om en gammal stol du hittat på second hand, det är så man lär sig.

6. Driv upp inomhusplantor från skott och sticklingar. De flesta har familj och vänner som ofta har ett gäng växter och de flesta blir glada när man ber om ett skott. Det kräver förstås tålamod, men växten får en historia och jag inbillar mig att man vårdar dem bättre när man sett dem växa från ingenting. Sen kan man i sin tur dela med sig till någon annan. 

Vill du veta mer? besök Maribels Instagram enkelboning eller läs Oskars blogg Fantastiska Farbror Fri.

Rulla till toppen