Experten tipsar: Så lyckas du med din köksrenovering

Ett nytt kök ger hemmet ett riktigt lyft. Men vad ska du tänka på inför din köksrenovering. Här delar Jenny Nordwall, kökskonsulent på Elgiganten i Täby med sig av sina bästa tips.

Man brukar säga att köket är husets hjärta. Och det kanske inte är så konstigt. Det är där vi lagar mat och äter, men det är också en plats för umgänge, härliga samtal och skratt. Så hur gör du för att få till det där riktiga drömköket?

Jenny Nordwall är kökskonsulent för skandinaviska Epoq, Elgigantens eget köksmärke. Hon hjälper kunder varje dag med att förverkliga sina köksdrömmar och menar att mycket handlar om planering och att man verkligen tänker igenom noga vad man gillar för att lyckas.

– En del som kommer till mig är väldigt fokuserade på framtiden. Men jag brukar säga att det är viktigt att utgå från sig själv. Du köper inte ett kök åt framtida bostadsspekulanter. Det är du som ska trivas där, så välj stil och funktion efter det som passar dig, säger Jenny Nordwall.

Rita upp ditt eget kök – här är smarta verktyget som hjälper dig.

Experten tipsar: Så lyckas du med din köksrenovering
Kökskonsulenten Jenny Nordwall. Foto: Elgiganten

Så förbereder du dig

När du sedan bokar tid med en köksplanerare är det bra att vara väl förberedd.

– Ju mer du har tänkt igenom hur du vill ha det, desto mer effektivt blir det här mötet. För att göra det så smidigt som möjligt rekommenderar jag att ta med alla mått, då blir det enklare att få en realistisk bild av vad som funkar och vad som inte gör det, säger hon.  

Hur ska man tänka för att få ett så optimalt kök som möjligt?

– Ett bra tips här är att skapa en ”kökstriangel” mellan kylskåp, spis och diskbänk. Det här är nämligen välbesökta områden i köket och därför är det skönt om det är enkelt och smidigt att röra sig mellan dem. Sätt sedan gärna ugnen i ett högskåp. Det gör att du får en bra arbetshöjd och slipper böja dig så mycket, säger Jenny Nordwall.

Hon menar att det är smart att tänka på köket som just ett arbetsutrymme.

– Då blir bra belysning viktig. Mitt bästa tips här är att be säljaren om råd. Hen brukar ha koll på vilka områden du ska fokusera på och kan hjälpa dig med smarta lösningar. Detsamma gäller tillbehör, som avdelare och lådbelysning. Be om råd och fundera sedan på vad som är viktigt för dig. 

Vilket kök vill du ha?

1. Lantligt

2. Modernt 

3. Retro

Klicka här – och se fler inspirationsbilder.

Det är A och O

Innan det sedan är dags att sätta igång är en bra planering av själva jobbet A och O.

– Det gamla köket ska rivas. Du behöver säkert ta in både en elektriker och en rörmokare. Det kan kosta en del, så glöm inte att ha med det i budgeten. Sedan är det bra att kolla upp hur det ser ut under golvet och hur rören sitter. Sådant är viktigt att veta innan du gör en köksbeställning.  

Det är mycket att tänka på vid en köksrenovering. I vilken ordning ska man fatta alla beslut?

– En bra tumregel är att alltid fatta de stora besluten först. Börja med att fundera över hur omfattande projektet är. Vill du bara ändra inredningen eller ska du även riva en vägg, byta golv eller sänka taket? När du har det klart för dig blir det lättare att beräkna tidsåtgång och budget. Därefter brukar jag rekommendera att tänka igenom vad det finns för några faktiska behov och vilken stil du vill ha.

LÄS MER: Så enklet fixar du ett nytt kök.

Experten tipsar: Så lyckas du med din köksrenovering
Familjen Bauge/Citron är en av alla dem som är nöjda med sitt nya Epoq-kök. Foto: Henrik Palmberg

Praktiskt snarare än estetiskt

Har du själv några smarta lösningar som du alltid tipsar kunder om?

– Tänk praktiskt snarare än estetiskt. Bygger du ett nytt kök så blir det alltid snyggt – ett stort lyft för hemmet. Men det är de smarta lösningarna som ger det där lilla extra.

Hur går man till väga när man ska köpa ett nytt kök?

– Boka tid med en kökskonsulent och ta med mått, men också gärna inspirationsbilder och skisser. Under mötet får du sedan förslag på den bästa lösningen för ditt kök. Där har du även tid att känna på material och se hur färger och skåpinredning ser ut i verkligheten. När detta är gjort får du en offert och en ny tid. Innan dess är det bra att du dubbelkollar alla mått, är du osäker på om du mäter rätt kan du få hjälp av en montör. Vid nästa tillfälle gör vi själva beställningen. Du får med dig en mapp hem med skisser, avtal och en orderbekräftelse. Här rekommenderar jag att du sparar alla papper. Då kan du enkelt kontrollera att allt är med när leveransen kommer, säger Jenny Nordwall.

Rita upp ditt eget kök – här är smarta verktyget som hjälper dig.

Experten tipsar: Så lyckas du med din köksrenovering
För att få den rätta känslan, styla ditt kök med snygga och praktiska prylar du verkligen gillar.

Poppis just nu

Vilka köksstilar är populära just nu?

– Jag skulle främst säga minimalistiskt, retro och lantligt. Dessutom väljer fler mer vågade kulörer. Vi ser till exempel mycket dovare toner som drar mot mossa och blå-grått – inte längre bara vita kök. 

Vad är unikt med Epoq?

– Vi startades i Sverige år 2004, så vi har inte funnits så länge. För många är Epoq därför inte det märke man först kommer att tänka på. Men vi börjar bli allt mer kända och det känns väldigt roligt. Tanken från början var att underlätta för kunder hos Elgiganten, som ändå skulle köpa nya vit-varor. Istället för att komma till oss med mått på sitt färdiga kök, så kan de numera göra allt på ett och samma ställe. Det som sedan är smart med Epoq är att vi kan skräddarsy lösningar utifrån dina behov. Våra kök är prisvärda och passar till alla vitvaror vi säljer – hela vägen upp till det verkliga premiumsegmentet som Miele. Det gör att du slipper begränsa dig och det är ju super-bra, säger Jenny Nordwall.

LÄS MER: Så enklet fixar du ett nytt kök. 

Jennys tips: Det här ska du tänka på

  • Planera ditt nya kök åt dig själv och inte för en framtida försäljning.
  • Börja med att fundera över hur omfattande projektet är och fatta de stora besluten först.
  • Du behöver ofta både en elektriker och en rörmokare, så glöm inte att budgetera för det.
  • Tänk praktiskt snarare än estetiskt. Ett nytt kök blir alltid snyggt, men det är de smarta lösningarna som gör det där lilla extra.
  • Ta med mått och inspirationsbilder när du besöker en köksplanerare.
  • Skapa en smart ”kökstriangel” mellan kylskåp, spis och diskbänk för att du enkelt ska kunna röra dig i köket.
  • Sätt gärna ugnen i ett högskåp, så slipper du böja dig så mycket när du lagar mat.
  • Se köket som ett arbetsutrymme och glöm inte att planera in bra belysning så att du ser vad du gör när du lagar mat.

Rulla till toppen