Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Den påminner om en saftig vetelängd och kan bakas med flera olika fyllningar. Här tipsar vi om hur du använder hushållsassistenten[i] Kenwood Chef XL Titanium[/i] för att lyckas med din babka. En variant med valnötter, kanel och kardemumma blir perfekt till fikat. Mums!

En längd

Detta behöver du

Deg: 1 vaniljstång, 3 tsk torrjäst, 70 g rörsocker, 500 g vetemjöl, 30 ml kondenserad mjölk, ½ tsk salt, 2 ägg, 1 äggula, 3 msk rumstempererat smör

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning
Foto: Kenwood

Fyllning: 100 g rostade valnötter, 60 g farinsocker, 100 g florsocker, 1 ½ msk kanel, 
½ tsk kardemumma, ¼ tsk salt, 1 äggvita, 3 msk rumstempererat smör
Pensling: 1 vispat ägg, 1 msk mjölk
Till formen: Extra smör, extra mjöl

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning
Foto: Kenwood

Så gör du

 • Dela vaniljstången och lägg den i en kastrull tillsammans med mjölken. Hetta upp till runt 37 grader (fingervarmt) och låt ligga i tills mjölken har tagit smak av vaniljstången. Montera K-vispen på hushållsassisten Kenwood Chef XL Titanium och lägg jästen i en skål tillsammans med en matsked socker och två matskedar mjöl. Tillsätt den varma mjölken och mixa på låg hastighet tills du har en fin blandning. Låt den sedan vila i fem minuter så att jästen aktiveras.
 • Tillsätt sedan det resterande sockret, den kondenserade mjölken och saltet. Addera två ägg och en äggula. Mixa på låg hastighet tills alla ingredienserna har blandat sig.
 • Ta av K-vispen och montera på degkroken. Därefter, addera en tredjedel av mjölet åt gången och mixa degen ordentligt efter varje ny omgång mjöl du tillsätter. När allt har blandat sig, knåda degen i 2-3 minuter med hjälp av din Kenwood Chef XL Titanium. Tillsätt sedan en matsked smör åt gången och mixa hela tiden efter varje sked, tills allt smör har tagits upp i degen.
 • Smöra en skål och lägg i degen. Täck över med plastfolie. Förvara i rumstemperatur och låt degen jäsa tills den blivit dubbelt så stor.   
 • Lägg valnötterna i matberedaren tillsammans med socker, kanel, kardemumma och salt. Mixa tills nötterna har grovhackats. Addera därefter äggvitan och smöret och mixa tills du har fått till en bra blandning.

Läs mer: Så använder du alla tillbehören till Kenwood CHEF Titanium.

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning
Foto: Kenwood
 • Sätt på ugnen på 160 grader.
 • Smöra brödformen. Klipp därefter till två bitar bakplåtspapper som täcker formens insida med en marginal på fem centimeter, som du kan vika ner över kanterna på utsidan. Strö ett tunt lager mjöl på den yta där du ska arbeta.
 • Kavla ut degen till en tunn rektangel, runt 30 centimeter lång.
 • Bred ut fyllningen över degen, men lämna en kant på runt 2,5 centimeter fri från fyllning. Pensla kanten med ägg- och mjölkblandningen innan du försiktigt rullar ihop degen på längden till en rulle, som du förseglar. Lägg sedan den sida du förseglat mot din arbetsyta. Därefter rullar du degen igen fram och tillbaka så att du får en cirka 45 centimeter lång rulle.   
 • Tvinna sedan din degrulle och vik den på hälften. Lägg ner i brödformen och låt jäsa ytterligare. Även denna gång ska den bli nästan dubbelt så stor.
 • Pensla degen innan du ställer in formen längst ner i ugnen i 40-45 minuter.
 • När din babka är färdiggräddad, låt den ligga i brödformen i 5-10 minuter innan du tar ut den och låter den svalna. Sedan är det bara att njuta! 

Hitta mer matinspiration från Kenwood här.

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning
Foto: Kenwood
Rulla till toppen