Så lyckas du med dahlior – 3 viktiga skötseltips

En av sensommarens stora färgspridare i rabatten är dahlia, som finns i all världens förtrollande former och kulörer. Här ger vi tre viktiga skötseltips för att lyckas med den vackra blomman.

Sensommarens praktfulla dahlia finns i flera tusen sorter och därmed i ett otal färger. Formerna varierar också, och det är just de som bestämmer till vilken grupp en viss sort hör – till exempel enkelblommande, anemonblommande, pompon och kaktus. Att plocka en blandad dahlia-bukett tillhör sensommarens höjdpunkter! Den har förmågan att lysa upp ett rum länge!

Lys upp sensommaren med dahlior – så här sköter du dem
Ett fång blandade dahlior är vackert i en syltburk, tillsammans med kvistar av perukbuske och paradisäpple.

LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dahlian


Dahlia är vackert även i kruka. I början av sommaren brukar man kunna köpa sommardahlia, och om man har tur kan de små plantorna hinna bilda knölar som man kan spara. Om man inte vill göra sig omaket att lagra dem till nästa år kan man helt enkelt betrakta dahlian som en praktfull sommarblomma och köpa en ny när det våras. Dahlian är helt enkelt värd ett bättre öde än att ratas som krånglig tantblomma! 

Njut av den i alla former och färger – i rabatt, kruka och bukett!

Lys upp sensommaren med dahlior – så här sköter du dem
Dahlia är sensommarens primadonna och trivs i solen, med lite halvskugga delar av dagen. Stötta stora sorter, så att de inte tappar huvudet.

Så sköter du din dahlia – 3 skötseltips

  • Dahlior är frodiga och har behov av en hel del vatten. Det är också klokt att tillföra näring. Det lilla extra arbete det innebär att ge en giva naturgödsel vid planteringen och sedan ett par gånger fram till september betalar sig i mycket vackrare blomning. 
  • Dahlia tål inte den minsta lilla frost, någon enstaka kylig natt kan man undvika förödelse genom att täcka med fiberduk. 
  • Om du vill bevara blommorna till nästa år, klipp bort stjälkarna och gräv upp knölarna innan jorden fryser och lägg dem i torv eller på nät i svalt, mörkt och frostfritt utrymme. Titta till knölarna emellanåt, om de ser skrumpna ut kan man spreja lite med en vattenflaska. 

LÄS ÄVEN: Inspireras av den magiska höstträdgården


Lys upp sensommaren med dahlior – så här sköter du dem
Du behöver inte många blommor för att skapa sensommarstämning inne. Samla ett par dahlior, en hortensia och en kvist paradisäpple i små vaser på en bricka med en klase druvor. Den klotrunda, gula dahlian hör till gruppen Boll och sorten heter ’Blyton Softer Gleam’.
Lys upp sensommaren med dahlior – så här sköter du dem
Rosa dahlian ’Extase’ och hortensia är vackra tillsammans, här med violrutans skira fröställningar.
Rulla till toppen