Hushållsprodukterna som du ALDRIG ska blanda med varandra

Tacka vet vi naturliga rengöringsmedel som vinäger och bikarbonat. Men att blanda dessa två kan bli katastrofalt. Här är fler olyckliga kombinationer du bör undvika under städrundan.

Det gäller att hålla koll på de olika kemiska komponenterna som finns i alla produkter och medel i våra städskåp. Om du har otur kan ditt skurande och putsande annars göra att du hamnar på akuten.  

Här är en guide från sajten Good Housekeeping som visar vilka rengöringsmedel som du absolut aldrig ska blanda med varandra.  

1. Väteperoxid + vinäger 

Hushållsprodukterna som du ALDRIG ska blanda med varandra

Väteperoxid är effektivt för att få bort svartmögel och vinäger går att använda för att på ett skonsamt sätt få bort både envisa fläckar och för att ta bort dåliga lukter. Men tillsammans kan de bilda perättiksyra som förutom att vara potentiellt giftig och frätande på huden även är farlig att andas in. 

2. Blekmedel + vinäger

Hushållsprodukterna som du ALDRIG ska blanda med varandra

Blekmedel (som oftas antingen är väteperoxid-baserat eller klorinbaserat) och vinäger ska aldrig blandas! Tillsammans med ett klorinbaserat blekmedel bildar vinäger den livsfarliga och frätande gasen klor som vid kontakt kan leda till allvarlig hosta, andningsproblem och skador på näthinnorna vid även små mängder. 

3. Vinäger + bikarbonat

Hushållsprodukterna som du ALDRIG ska blanda med varandra

De här två hushållsprodukterna nämns ofta som kraftfulla ingridienser i diverse husmorsknep.  Men det kan finnas anledning till att inte använda sig av duon enligt Nancy Bock som arbetar på American Cleaning Institute.

– Bikarbonat är basiskt och vinäger är surt. När du kombinerar dessa får du mest vatten och natriumacetat. Plus att vinäger får bikarbonat att skumma upp, om man förvarar lösningen i en stängd behållare kan blandningen explodera. 

4. Blekmedel + ammoniak 

Hushållsprodukterna som du ALDRIG ska blanda med varandra

En bra regel är att aldrig blanda blekmedel med något annat än vatten, enligt Good Housekeeping.  Denna regel gäller även för ammoniak – i sig själv en stark och billig rengörare för bland annat speglar och glas – men i kombination med blekmedel kan ammoniak bli rent utav farlig. Detta på grund utav att dessa två producerar den giftiga gasen kloramin.

Förutom luftvägsirritation och hosta kan den som kommer i kontakt med gasen drabbas av kraftiga bröstsmärtor och andningsproblem. 

Rulla till toppen