Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Espens trädgård visar att det ibland kan vara svårt att motstå frestelser! Hans trädgård består av både växthus och flera gröna rum, med hundratals växter. Här finns till och med en damm med guldfisk. Han är en fena på att hitta fröer till ovanliga växter och tipsar här om hur man kan ha ett hållbarhetstänk…


Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter
Här bor: Espen Skarphagen, blomsterdekoratör, trädgårdsbloggare, föreläsare och skribent för olika webbsidor om trädgård. Trädgården: Prunkande trädgård på 900 kvadratmeter med hundratals olika växter, vid en villa i Søndre Nordstrand i Oslo. Läs mer på: skarpihagen.no och på Instagram, @skarpihagen.no

På baksidan av villan gömmer sig en trädgårdsskatt med stor variation. På staketet som vetter mot grannen växer vindruvor. Uppstammat mot husväggen står ett aprikosträd och solar sig, och längs stigen vid huset löper en rabatt full av vackra rosor och pioner. På trädgårdens sydsida, precis vid dammen som är full av fisk, skymtar vi en palm och ett träd som kallas katsura. Samt säkert ett hundratal andra växter, allt från suckulenter till perenner. Här kan man verkligen tala om en varierad och innehållsrik trädgård!

I Espens trädgård finns flertalet sällsynta växter. För att hitta de sällsynta skatterna har Espen några knep:

– Jag pratar med trädgårdsvänner och frågar om jag kan få fröer, skott eller sticklingar. Ett bra tips är också att gå med i olika klubbar och trädgårdsföreningar. Jag letar också på nätet och pratar med fristående specialbutiker. De har ofta bra inköpsställen och många kan beställa växter. 

 

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Använd gärna växter som växer naturligt i fuktiga områden där du bor, då vet du att de trivs i din härdighetszon, tipsar Espen. Runt hans damm växer vanliga dammväxter som kabbleka, topplösa, vattenklöver och kråkklöver. 

Hållbara trädgårdstips – Espens 3 bästa tips

1. Ha gräsklippare med bioklippning. 

2. Använd det du har tillgängligt och kompostera! Antingen du har kallkompost, varmkompost eller bokashi – eller lite av allt. Det är återbruk, närodlat, gratis – och du får näringsrik jord “rakt i händerna”. 

3. Nässelvatten gör du enkelt själv genom att lägga nässlor i en behållare med vatten. Sedan får det stå med lock på några veckor och mogna. Nässelvatten ska också fungera bra mot mjöldagg och bladlöss, förutom att det är fantastiskt att gödsla med. Men ställ behållaren längst bort i trädgården på ett ställe där du själv sällan befinner dig. Det luktar nämligen förfärligt illa, men gör gott!

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Växthuset med rariteterna i. Lägg märke till tillandsian, den grå luftplantan på hyllan. Längst ner i högra hörnet, i lådan, ser du en annan specialare, Sauromatum venosum. Blommorna har en motbjudande lukt, men växten har fantastiska blad. Espen har heller aldrig haft så fina pelargoner som efter att han fick växthuset. 

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Espen är förtjust i fina kontraster, både när det gäller struktur och färg. Här en klätterhortensia tillsammans med suckulenten Aeonium.

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Det knotiga trädet Robinia pseudoacacia ‘Twisty Baby’ är en fin kontrast mot de stora parasollbladen och ramar in den mysiga sittplatsen. 

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Några glatt lysande pioner. Just den här var märkt “Sarah Bernhardt”, men det visade sig inte stämma.

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Drottningen av plommon, ett ‘Victoria’-plommonträd, bildar tillsammans med ett aprikosträd taket i detta lugna trädgårdsrum. Här brukar Espen bara sitta och slappna av och njuta av utsikten. 

Lummig trädgård med vackra och sällsynta växter

Bladverk i olika färger och former går igen överallt – och förkärleken för suckulenter märks i hela trädgården.  En porlande bäck från dammen slingrar sig fram i grönskan.

Scroll to Top