Therese skapade en grönskande trädgård som kräver minimal skötsel – kika in

Therese är mer intresserad av att njuta av trädgården än att arbeta i den. Med några smarta knep har hon ändå skapat en frodig, delvis ätbar och färgglad vårträdgård.

Den trädgårdsälskande familjen njuter av att se naturen vakna ur sin vinterdvala. I början av en ny säsong går de ut flera gånger om dagen för att se om några nya växter har börjat komma upp ur jorden. 

– Jag gillar känslan av att ha en helt ny trädgårdssäsong framför mig och njuter av att tänka på alla nya projekt. Det kittlar i magen att tänka på alla möjligheter, säger Therese. 

Familjen använder trädgården lika mycket på våren som under resten av året. 

– Så fort solen börjar värma lite är det dags att lägga fårskinn på stolarna  och ta på praktiska kläder till hela gänget. Så fort temperaturen tillåter det strosar jag runt här ute med min kaffekopp, vi förbereder krukor, rullar ut växter som legat i vinterförvaring i boden och njuter av att grädda våfflor medan barn från hela kvarteret samlas och leker i vår trädgård, säger hon. 


LÄS ÄVEN: Här är årets pelargon 2024 – och så sköter du den!


”Jag har bara Darwin-hybridtulpaner i mina rabatter eftersom de kommer tillbaka år efter år”, säger Therese. Hon köpte dessa sorter på en höstförsäljning och planterade dem precis innan frosten kom förra året.
Alla tulpaner i krukor och korgar planterades förra hösten och har övervintrat i det mörka garaget för att undvika höstregn och frost. De flyttades ut för några veckor sedan.
Här bor: Therese och Anders Korsmo Mjaaland och deras barn Alfred och Ivar. Trädgården: Blomstrande trädgård med inslag av nyttoväxter. Instagram: @garden_by_mjaaland och @meadowhagedesign
Therese kan inte få nog av vita narcisser. De är hennes favorit bland lökväxterna. Här är en fin sort som firar vårsolen tillsammans med en vit kungsängslilja och en rosa Darwintulpan.

Fåglarna kvittrar och barnen skriker när de spelar fotboll, hoppar i studsmattan och plockar buketter av scilla från gräsmattan. Middagen lagas och äts också ofta utomhus från tidigt på våren.

Therese älskar att så och brukar sätta gurkfröna i jorden redan i januari. Det har blivit en tradition att odla en ”gurkridå” runt köksfönstret på våren. Från en stor kruka skjuter de villiga stjälkarna av frilandsgurkan ‘Sonja’ upp – gardinen är både dekorativ och ätbar. 

– Det är roligt att kunna plocka gurkor från april i vårt eget kök. Förra året kunde vi skörda 25 gurkor, säger hon.


LÄS ÄVEN: Så lyckas du med luktärter – odlingstips och viktiga skötselråd


Trappan till ytterdörren är kantad av färgglada krukor med underbara tulpaner. De köps med upp till 70 procents rabatt på hösten och blommar i högst ett år. Resten av trädgården består av blomsterlökar som kommer tillbaka år efter år.
I denna smarta hylla växer jordgubbar på höjden på 10 hyllplan. Den är 2,5 meter hög och ca 80 cm bred och är byggd av överblivna plankor som betsats svarta. Droppbevattning säkerställer jämn luftfuktighet. I vinfatet växer ett blodplommonträd.
Visste du att de små, hoprullade bladskotten av strutbräken, som syns i bakgrunden här, kan ätas på våren? Men tänk på att alla ormbunkar inte är ätliga, så avstå om du inte är säker på att det är strutbräken du har. I förgrunden växer en frodig julros.
Minidammen är gjord av en gammal järngryta som har målats med flytande membran, finns på byggvaruhus. Therese har fyllt dammen med stenar så att insekter eller andra djur som ramlar i lätt kan ta sig upp. I vattnet växer carexgräs, en näckros och en flytbladsväxt. ”Nu när vi har skapat en minidamm har många fler insekter flyttat in i trädgården. Bland annat kan vi njuta av en konsert från syrsorna varje kväll.”

Vackra vårtecken

Hon kallsår också spenat och sallad i hinkar, krukor och vinlådor, och när de står på en varm och solig plats börjar de gro tidigt och är redo att skördas redan i början av maj.

– Vi har ingen stor trädgård, så jag försöker få till allt på en liten yta. Jag planterar tätt eftersom jag vill ha alla möjliga sorters växter och så mycket blomning som möjligt, och jag vill att vi ska kunna odla egen mat, samtidigt som barn och smådjur trivs här. Lösningen har varit att skapa minivarianter av det mesta. Sammantaget ger det ett lite vilt intryck, men jag gillar det.

Therese tycker att det är härligt att ”gå lite bananas” med färger på våren.

– Jag behöver  att färgerna väcker mig ur vinterdvalan, säger hon. 

Blodplommonträdet Prunus cerasifera ’Nigra’ blommar rikligt på våren och har täta klasar av ljusrosa blommor som blommar i cirka tio dagar.
Här planteras små zinnia-plantor i en liten upphöjd snittblomsrabatt på terrassen. I altanlådan växer också rönnspirea ’Sem’. Den är tacksam i krukor och lådor eftersom den tål allt, men rekommenderas inte för plantering i marken eftersom den sprider sig mycket snabbt.
Efter en lång vinterdvala bjuder Thereses trädgården in till en färg­sprakande fest. Dessa fylliga aprikosfärgade narcisser är några av stjärnorna i rabatten. Sortnamnet är okänt, men de påminner om sorten ’Replete’ och passar bra i sällskap med kungsängsliljor och den japanska blodlönnen ’Bloodgood’.
En vit pärlhyacint blommar graciöst i en kruka med patina. Den runda spegeln på väggen skapar en spännande kontrast och ger terrassen djup och en känsla av rymd.
Grusgången vid terrassen är lite skuggig, så Therese har skapat vad hon kallar den vita delen av vårträdgården. Här lyser narcissen ”Thalia” och en stor vitsippa upp.

Det första vårtecknet är krokusen, som kan dyka upp i solskenet redan i slutet av januari och erbjuda ren lycka. Sedan kommer scilla, snödroppar och våriris upp ur marken. Därefter är det pärlhyacintens, de botaniska tulpanernas, vild tulpanernas och narcissernas tur. I maj kommer den kungsängsliljan, ramslöken och klosterklockan innan lökväxterna tar över blomsterprakten.

– Det är kombinationen av vårblommande lök, olika typer av vårblommande perenner och ormbunkar som ger vår vårträdgård dess wow-faktor. Eftersom jag inte vill arbeta ihjäl mig här ute, håller jag mig till blomsterlökar som kommer tillbaka år efter år. I rabatterna har jag bara tulpaner som är Darwinhybrider, men i krukorna har jag botaniska sorter. De botaniska sorterna är extra härdiga och små i storlek. De är vackra och de enda tulpaner som tål att stå i blöta krukor utomhus och ändå förökar sig och blommar varje höst, säger hon. 


LÄS ÄVEN: 15 enkla och konkreta tips för en lättskött trädgård


Stolta barn

På våren tar Therese en ordentlig runda i trädgården och lägger på ett lager jordförbättring. Det kan vara organiskt material från bokashi eller kompost. Eftersom hon planterar mycket tätt brukar detta räcka länge. Jorden i krukorna får extra näring i form av nässelvatten eller hönsgödsel i början av säsongen.

– Det kan vara svårt att få till blomningen från tidig vår till övergången till maj och juni när sommarperennerna tar över. Jag har löst det genom att blanda lökar och vårblommande perenner som blommar vid olika tidpunkter i varje rabatt, säger hon. 

Dessa tulpaner har en djup cognacsfärg med en insida som ser ut som guld. Therese köpte lökarna på höstrean förra året med 70 procents rabatt!
Kallsådd ger tidig grönsaksskörd, särskilt om de planteras under soliga dagar. Sallat och spenat i köksträdgården är också på god väg att ta sig upp ur jorden. I bakgrunden har avenbokshäcken just tappat sina bruna blad och börjat utveckla nya gröna, med kungsängsliljor och Darwin-hybriden ’Haakun’ som växer i förgrunden.
Ivar på väg till minidammen, en av hans favoritplatser i trädgården, för att se vilka fåglar och insekter den har lockat till sig i dag.

Therese tycker att många av vårperennerna har bladverk som kan bli lite för dominerande i en liten trädgård. Därför har hon satsat på perenner som spetsmössa, fältsippa och olika typer av julrosor, som lätt kan döljas mellan sommarblommande perenner när de har gjort sitt jobb.

– Vår familj är förmodligen den första och den sista att vara ute i trädgården på hela gatan, och ibland har barnen ett “lejonkung-ögonblick ”där de står och tittar ut över sin lekplats här ute. Sedan kan de, med strålande ögon, fråga de gäster vi har på besök: “Önskar du inte att det här också var din trädgård?” Det är roligt att se hur stolta de är över vad vi har skapat här.

Blomsterlökar sträcker sig mot solen från rabatter och lådor runt om i trädgården, med den magnifika stjärnmagnolian till vänster. Den kan börja blomma med sina blekvita blommor redan i mars. Den rosa tulpanen är en Darwin-hybrid ’Salmon Impression’.
Therese älskar att så och har skapat en odlingsyta i källaren med hjälp av bokhyllor och timerstyrda växtlampor. Rummet är cirka 16 grader varmt. De flesta av fröna börjar sitt groende liv planterade i krukor med såjord på varmvattenrören i badrummet. Så fort de börjar gro flyttas de in i bokhyllorna.

Thereses tips för latmansträdgården

  • Köp mindre. Dela med dig av perenner som du redan har och byt med din granne. Om de trivs på andra sidan staketet är det stor chans att de trivs i din trädgård också. 
  • Återanvänd den jord du har i stället för att köpa ny. Kompostera på plats så slipper du köra runt med skottkärran till komposten och det är bra för bäddarna och daggmaskarna.
  • Städa mindre och låt delar av gräsmattan växa till en äng. Det lockar fler vilda djur, vilket i sin tur kan leda till färre växtsjukdomar.
  • Små vattensamlingar lockar till sig fåglar och insekter. Du kan till exempel fylla gamla krukor eller något annat du har liggande.
  • Ta sticklingar av perenner. Det är lätt på våren. Jag har god erfarenhet av stäppsalvia, hästmynta och lavendel.
  • Beställ barrotade perenner på nätet i stället för att gå till en plantskola, de är billiga och miljövänliga och ger mycket blomglädje för pengarna.
  • Köp lökar i slutet av säsongen när det är rea. Så länge jorden inte är frusen går det bra att plantera lökarna sent på säsongen.

LÄS ÄVEN: Kika in i Carolines lummiga trädgård i Falun: “För mig är trädgård ett estetiskt uttryckssätt”


Botaniska tulpaner

Här är 8 sorter som kommer tillbaka år efter år och som hos Therese blommar i krukor som står utomhus hela vintern: 

  • Tulipa turkestanica, dvärgtulpan
  • Tulipa clusiana, ’Stellata’ 
  • Tulipa polychroma, porslinstulpan
  • Tulipa sylvestris, ’Little Princess’ 
  • Tulipa clusiana, ’Peppermint Stick’ 
  • Tulipa batalinii, ’Bright Gem’
  • Tulipa bakeri, ’Lilac Wonder’ 
  • Tulipa humilis, ’Alba Coerulea Oculata’
Scroll to Top