Här är vinnaren i Årets hus!

Tack alla som skickat in bidrag och röstat i vår stora tävling "Årets hus". Vi fick in hundratals bidrag och efter att läsarna röstat fram tio favoriter valde juryn ut tre finalister. Det är med stor glädje vi presenterar vinnaren – villa Hallin i Hälleviken!

Genom att placera husdelarna som ett kryss, har arkitekten Christer Engdahl kamouflerat storleken och anpassat utseendet till den gamla sommarstugetomten. Det laserade träet markerar de privata delarna, medan de svarta stenplattorna är den "offentliga" delen. Materialen är valda både för att passa in i området och för att anknyta till den sydvenska/danska byggtraditionen.

Takhöjden i köket är 2,85 meter. Två trappsteg högre upp ligger vardagsrummet, där det är lite lägre i tak. Golven är genomgående klädda i 60x60 cm stora klinkerplattor. – Ett riktigt precisionsjobb. Jag tror vi hade turen att få Sveriges bästa plattläggare, berättar Maths.

Från köksön har man fri tillgång till hela köket.

Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum.

Matsalen blir lätt ett levande uterum. När skjutdörrarna öppnas så är det som att sitta ute i den vackra trädgården. Stolar och bord från Ilva. Skjutdörrar från tyska Schüco.

I vardagsrummet flödar ljuset från det "hängande" burspråket. Soffa och bord från Illum Bolighus, Köpenhamn. Här är golvet vitpigmenterad ek, sten hade blivit för tungt för burspråket.

Den vitkalkade öppna spisen har Maths och Els-Marie ritat själva. – Vi har tänkt kvadratiskt även i inredningen, det blev så mycket lättare då att hitta till exempel lampor, berättar Maths och Els-Marie. Det gick så långt att våra vänner gav oss en rund lykta, bara på lite trots…

Här är själva mittpunkten i huset, krysset eller noden på arkitektspråk. Här går korridoren mot klädkammaren och sovrummet längst in. Huset har genomgående LED-belysning, bara två glödlampor finns i hela huset.

Från sovrummet går dörren att öppna ut mot den stora uteplatsen.

Sovrummet är inrett med vitmålad råspont. Sänggaveln och sängborden är plats-byggda av "spillbitar".

Huset stora uteplats är i cement, men Maths har planer på att lägga småstenar som ligger i härdlim. Det "knyter" ihop singelgångarna runt huset. Ett litet elegant vattenfall ska också komma på plats.

Så här ser huset ut från vägen, och det är svårt att se att huset verkligen är på 225 kvm. Här är det sydöstläge och balkong med vacker utsikt över stugområdet med havet hundra meter bort. När löven är borta kan man se havet härifrån.

Det stora burspråket "hänger" två meter ut i luften på husets utsida

Ska vi sitta här som pensionärer och stirra på samma staket resten av livet? Ungefär så gick tankarna när Els-Marie och Maths Hallin yngsta barn var på gång att flytta hemifrån. 
Nej, lusten att bygga något helt nytt, ett eget drömhus, var alltför lockande. Och så började vägen mot "Årets hus". Som blev en lång, men lyckad byggprocess.
– Ja, vi började planera huset redan 2006, berättar Maths. Då fick vi möjlighet att skissa på ett hus på Els-Maries föräldrars sommarstugetomt i Hällevik, utanför Sölvesborg.

Det här var tredje huset för familjen Hallin. Det viktigaste den här gången var att det skulle bli ett gemensamt arbete, för både Maths och Els-Marie. Alltså ingen tråkig uppdelning av mannen som bygger och kvinnan som servar.
– Nej, det här var vårt 50-plusprojekt som vi skulle göra tillsammans, understryker de båda två.

Efter att ha klippt och klistrat ihop olika husmodeller fick de kontakt med arkitekten Christer Engdahl, som snart kom med flera spännande visioner för tomten. Men att bygga i ett sommarstugeområde är inte helt okomplicerat och många grannar undrade nog hur ett hus på 225 kvadratmeter skulle platsa mitt i stugidyllen.
– Vi fick också revidera några idéer när huset blev alltför högt, berättar Maths. Men vi hade hela tiden jättebra kontakt med kommunen, som har varit uppmuntrande och har stöttat oss hela vägen.

Huset är format som ett kors

Den lyckade lösningen blev att bygga huset som ett kors och med platt tak. Trots att tomten är helt plan är det olika nivåer inuti huset där takhöjden varierar från 2,85 till 3,15 meter.
Den gamla bruna stugan som tillhörde Els-Maries föräldrar Curt och Martha, fick rivas för att ge plats. Därför var första prioritet att bygga ett nytt hus till dem på tomten. Så sommaren 2009 stod det 75 kvadratmeter stora gästhuset klart.
– En byggfirma gjorde markarbetet, sedan gjorde vi resten själva, berättar Maths. Det blev en bra träning inför det stora huset…

Våren och sommaren 2010 var det dags för nästa bygge. Tak, stomresning och markarbete tog en lokal byggfirma hand om, men sedan blev det sex månader av intensivt arbete för Els-Marie och Maths. Els-Marie tog tjänstledigt, båda drog på sig snickarbyxorna och de började skruva, borra och bygga. Utegips, panel, isolering och det mesta invändigt fixade de själva. Många goda vänner hjälpte också till och duktiga hantverkare tog hand om el och rörmokeri. Byggfirman kom sedan tillbaka och fixade inredning i kök och "dressingroom".
– Vi fick aldrig någon svacka, säger Els-Marie. Det kanske låter konstigt, men vi hade väldigt roligt tillsammans under hela byggtiden. Och det vi inte kunde innan, lärde vi oss.
– Ett tips är att ha bra utrustning, säger Maths. Två bra skruvdragare alltså, inte en "riktig" till mannen och en lite sämre till "frun".

"Arga snickaren" skulle knappt tro att det var sant, men till och med val av kök och färgsättning gick som en dans.
Maths, som är väldigt intresserad av belysning, bestämde att genomgående ha LED-lampor i huset, både inne och ute. Bara två glödlampor har kommit över tröskeln.
– Det är jag otroligt nöjd med, säger Maths. Även om det är dyrt initialt, så är livslängden på bra lampor 20–30 år. Dessutom går de nu att dimra och ger ett fantastisk fint ljus.

"Vi ville inte bo trångt"

Köket är husets hjärta med takfönster ovanför köksön. Stora skjutdörrar åt flera håll öppnar upp matsalen mot trädgården.
– Det blev verkligen ett härligt rum, säger Els-Marie.
Rymden och ljuset är fantastiskt – men det är det å andra sidan i hela huset.
– Ja, det var en annan sak vi bestämde oss för när vi skulle bygga hus, säger Maths. Vi ville inte bo trångt. De flesta flyttar till mindre när de blir äldre och barnen flyttar ut. Vi tänkte tvärtom. 

Självklart är de båda oerhört glada över att ha vunnit "Årets hus" och trodde kanske inte att läsare och jury skulle välja ett så pass modernt hus.
– Men det är verkligen ett genomtänkt hus, och jag kan nog säga att jag trivs lika bra överallt, säger Els-Marie. Med ljuset och allt utrymme, vi njuter faktiskt varje dag året runt av vårt hus.
Och prispengarna då? Ja, en del går nog till en vacker utesoffa i varje fall. Sedan blir det bara slå till på övriga drömmöbler.

Anna Liljeberg Foto Carolina Romare
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Idag
    Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat
    Igår
    Veckans hem: Delat hus ger dubbel glädje