Lantkök med nygammal charm

Att få ett gammaldags kök att passa in i ett 70-talshus är inte helt lätt. Familjen Nilsson löste problemet genom att kombinera det charmigt lantliga med rostfria vitvaror och ett golv som ser ut som durkplåt.

Kökssnickerierna är handmålade och byggs på beställning,Vansbro Snickerifabrik. På golvet plastmattan "Graphic Metallica Grey", Tarkett. Rostfri fläkt med glaskåpa, Bosch. Induktionsspis, Whirlpool.

Platsbyggd sittbänk med förvaring undertill. Sitsen är klädd med grå mosaik, 25x50 mm, Höganäs. Samma mosaik återkommer i andra delar av köket.

Köksön på hjul är klädd med pärlspont och ekskiva, Vansbro Snickerifabrik. Ovanför köksön ett metallrack från Ikea. Barstol, Leksandsstolen. Grön duk och gröna grytlappar, Färg & Form.

Fårskinn och kuddar, Färg & Form. Ytterkrukorna i metall har hängt med i många år.

Köket har numera en öppen kommunikation med vardagsrummet.

Luckornas ramar är massiva och mittplattan i mdf. Knoppar på köksluckorna "401"samt skålhandtag "3922", båda från Beslag Design. Väggmagnet för knivar, Dorre.

I spisens närhet finns ett överskåp med en kryddhylla på luckans insida.

Planritning FÖRE: I det ursprungliga köket fanns en bardisk intill matplatsen. När familjen Nilsson byggde om rev de ner en vägg mellan kök och vardagsrum och placerade bardisken där i stället. I mitten av köket ställde de en mobil köksö.

Planritning EFTER: I det ursprungliga köket fanns en bardisk intill matplatsen. När familjen Nilsson byggde om rev de ner en vägg mellan kök och vardagsrum och placerade bardisken där i stället. I mitten av köketställde de en mobil köksö.

Det var egentligen inget större fel på köket i det 1970-talshus som familjen Nilsson köpte 2009: Ett ganska nytt allmogekök i vaniljgult och med arbetsskivor i körsbärslaminat. Men är man som Marie Nilsson kökskreatör
till yrket vill man förstås sätta sin egen prägel på hemmets kanske viktigaste plats.
– Först och främst ville jag öppna upp köket och få det mer integrerat med vardagsrummet. Dessutom ville jag försöka mixa en gammaldags, lantlig stil med husets mer moderna själ utan att det blev stilkrock, berättar Marie.

När Marie började skissa på det nya köket utgick hon från samma gyllene regler som hon brukar hålla sig till när hon ritar om kök till sina kunder: Köket ska vara flexibelt, med flera olika sittplatser. Arbetsytan ska vara rejäl, gärna placerad mellan spis och diskbänk. Och man ska inte stirra sig blind på för många skåp utan satsa på förvaringslösningar som också är vackra för ögat.

– Viktigt generellt är också att sittplatser och funktioner är rätt placerade, annars blir de lätt oanvända.
På Maries skiss kom det nya kökets funktioner att ligga på ungefär samma platser som tidigare. Det fanns ingen anledning att göra en total rockad av en planlösning som redan hade en bra arbetsdel med
kyl, frys och arbetsbänkar tätt inpå varandra. Platsen för spisen flyttades något i sidled och diskbänken hamnade framför fönstret i stället för, som tidigare, i ett hörn. Väggen mellan kök och vardagsrum revs ner och ersattes med en bardisk Köket är numera familjens naturliga samlingspunkt. Maries make Lasse sitter ofta med sin dator vid bardisken medan den väggfasta sittbänken är ungdomarnas favoritplats.

– Sittbänken är lite av mitt signum när jag ritar kök. Den är bekväm och har bra förvaringsutrymmen undertill där man kan förvara ljus, tidningar och annat som annars gärna blir liggande framme. Utmaningen att kombinera de lantliga skåpluckorna och gammaldags beslagen med moderna tider fixade Marie genom
att välja rostfria vitvaror, grå mosaik, rostfri fläkt samt en plastmatta som ser ut som durkplåt.
– Till bänkskivorna valde jag massiv oljad ek för att matcha parketten i vardagsrummet. Det fick bli en sandnyans på luckorna eftersom den färgen finns i övriga huset. Handmålade luckor var ett måste! Det ger ett mycket mer levande uttryck än sprutlackerat.

Kökets grå mosaik finns inte bara bakom spisen, utan även på sittbänkens ovansida, på fönsterbrädorna samt på framsidan av det hyllplan som löper på väggen mellan fönster och diskbänk. Hyllplanet fungerar även som ett stänkskydd så att smutsigt diskvatten inte skvätter upp på fönstret.

– Därför är jag extra nöjd med just den detaljen, säger Marie. Och så älskar jag min gamla stock vid bardisken. När vi öppnade upp mot vardagsrummet trodde vi inte att det var en bärande vägg vi tog bort, men det var det. Vi stöttade upp med en stock som låg i ladan intill vår gamla gård. På så vis fick vi lite med oss av gården hit.

Av Pia Mattsson Foto Ester Sorri
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Idag
    10 lysande höjdpunkter från Möbelmässan 2016
    Igår
    5 smarta hacks alla som har katt borde känna till