Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem

Fyra barn, bristande impulskontroll och en 1970-talsvilla med renoveringsbehov kan vara en direkt dålig kombination. Men i Johannas och Niclas fall blev det alla rätt. Nu har de gjort om den murriga kåken till ett luftigt paradis där ljuset flödar.

Av Anna Bjelkholm Foto: Rebecca Martyn

När Johanna och Niclas Andresens första barn fyllde ett väcktes drömmen om en egen trädgård. Där och då räckte det gott med ett radhus, där lilla Isa kunde cykla runt på sin trehjuling.

– Vi bodde mitt i stan, utan innergård och med taxibilar som tutade nedanför balkongen om nätterna, berättar Johanna. Visst var närheten till restauranger helt underbar, men att se sin ettåring åka trehjuling på Avenyn kändes inte helt naturligt

– Att vi bodde i en hyrestrea som omvandlades till bostadsrätt med ett väldigt förmånligt pris gjorde dessutom att vi hade en god kontantinsats att lägga på nästa boende.

När flyttbilen lämnade city grät Johanna. Men i samma sekund som familjen klivit innanför radhusdörren och Isa dessutom tultat ut till sandlådan, visste hon att de valt rätt. 

Dock tröttnade familjen rätt snart på radhuslivet, och just när de renoverat klart flyttade de till ett hus några gator bort. Ytterligare två år senare räckte inte heller det huset till. Johanna väntade trillingar – det var dags att leta nytt!

Drömvillan dök upp

Det var då det dök upp. Drömhuset. Eller snarare en ganska murrig 1970-talsvilla, ursprungligen en gammal sommarstuga från 1947, som de förra ägarna byggt om. Att de 340 kvadratmeterna ropade efter renovering var en sak. Sju rum och kök, gigantiska fönster, tre badrum samt en perfekt liten uthyrningslägenhet i suterrängplan var en annan. Johanna och Niclas såg möjligheten att skapa det hus de länge drömt om.

– Det var ytterligare tre familjer som var intresserade, men de ville avvakta till dagen efter. Därför la vi ett bud samma dag, men var tydliga med att budet enbart gällde dagen ut. Vi trodde aldrig det skulle gå vägen, men vid niotiden på kvällen ringde mäklaren och sa att säljarna godtog budet. 

– Vi firade med champagne samtidigt som vi försökte natta trillingarna som då bara var tre månader. Och så kom vi på oss med att undra: Vad har vi gjort? Huset måste ju renoveras från golv till tak!

Det var bara att kavla upp ärmarna, inventera husets alla tidstypiska 1970-talsdrag och bestämma vad som skulle elimineras och vad som skulle vara kvar. Vit färg sveptes över alla furuklädda väggar och tak. I köket revs den gamla inredningen ut och ersattes med ny, samtidigt som öppningen flyttades mot hall och vardagsrum. För övrigt är båda två galet nöjda med beslutet att flytta upp tvättstugan från källarplan. Nu slipper de springa upp och ner med tvättkorgar och kan bara öppna altandörren när det är dags hänga tvätt – vilket det är för jämnan.

Köper ingenting nytt

Renoveringen kunde ha blivit enormt kostsam, men Johanna och Niclas ser en utmaning i att hitta material och detaljer second hand. Därför är allt från kök och badrumsinredning till minsta dörrknopp begagnat.

– Vare sig det gäller beslag, kakel, golv eller möbler så kan du hitta det mesta begagnat, säger Johanna. Det handlar om att orka lägga ner lite tid, men i slutändan är det både mer miljövänligt och ekonomiskt.

– Den gemensamma nämnaren för våra prylar är att vi inte köper något som helst nytt. Vi kan absolut köpa saker som finns i butik, men då väljer vi att hitta det begagnat. 

Men helst vill paret ha äldre grejer som inte finns att köpa i dag.

– Vi hade till exempel några gamla stolar som vi tröttnat på, men eftersom benen var väldigt snygga sågade vi av dem och satte på en hylla. Vips blev det en helt ny möbel.

Johanna har alltid varit intresserad av inredning och minns 1990-talets svampmålade kornblå väggar och torkade rosor. I dag hämtar hon inspiration från Instagram och letar ständigt idéer till nya projekt. 

Och så kommer frågan: Att köpa ett komplett renoveringsobjekt samtidigt som familjen utökats med trillingar, då bara tre månader gamla. Hur tänkte ni? 

– Vår impulskontroll var inte helt fungerande, och med för lite nattsömn och intensiva dagar tänkte vi nog inte klart. Med facit i hand hade vi kanske inte behövt stressa in i ett nytt projekt med tre spädbarn i huset. Å andra sidan har vi nu renoverat till och från i tre år och känner oss väldigt nöjda med resultatet. 

Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Det stora ljusa vardagsrummet är familjens favoritplats. Modulsoffa ”Söderhamn” från Ikea. Gula loungestolar, Hay. Stubbkuddar ur ett äldre Ikeasortiment. Kuddar från Ellos, H&M Home och Svenskt Tenn.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Den stora trappan förbinder husets alla våningar och har i stället för räcke en glasvägg köpt på Blocket. Furuskåp ”Ivar” från Ikea. På väggen hänger Johannas favoritkonst – en blandning av arvegods och loppisfynd.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Vacker hörna där fokus ligger på umgänge i stället för tv-tittande. Modulsoffan ”Söderhamn” från Ikea bidrar till flexibilitet, de gula loungestolarna från Hay ger färg. Runt korgbord, Ferm Living. Kuddar från Ellos, H&M Home och Svenskt Tenn.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Vid renoveringen fick köket kakel upp till taket samt öppnades mot vardagsrummet. Svart köksinredning, Kvik.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Mintgröna väggar och svarta möbler ger fin kontrast. Köksbordet är byggt av gamla golvplank som låg i huset, stolarna är ommålade Blocketfynd. Taklampa, Le Klint. Hylla ”Hyllis” från Ikea. Brickhållare, Granit.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Genomgående för huset i Askim är att väggarna är prydda med konst, i varje rum.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Isa har en egen soffhörna, med lånebord med rosa fot. Den rosa stolen stod i huset vid inflyttning.
Så förvandlades den murriga 70-talsvillan till ett personligt hem
Det gula plåtskåpet i allrummet har tidigare stått i ett församlingshem och fyndades på Blocket.
Scroll to Top