Ett fritidshus byggt på höjden

Det var tallarna, klipporna och havet som lockade. Den lilla stugan, som snart blev för trång, har fått växa i takt med familjen – med naturen tätt inpå knuten.

Familjen Edblad har byggt sitt hus på pålar med inspiration från andra länder.

Huset har infogats i naturen som tillåts komma nära inpå. En gång av råa stockar leder fram till husets entré och bildar en övergång mellan trädgård och natur.

Huset påminner om ett amerikanskt lakehouse med sina takbeklädda trädäck på stolpar.

Pardörren i den nya entrén är egentligen gamla fönster som byggts om. Fällbara väggstolar, kroklist, speglar och skohorn, allt designat av paret Edblad.

Från ateljén når man Leos rum samt badrummet. Den vackra glasade pardörren är från Cathrines mormors bandomshem i Hälsingland. Väggkrokar från Edblad.

Kombinerat kök och matrum. Vitrinskåpet, platsbyggt av en snickare, har återanvända svängdörrar från en biograf. Kaminen är ett komplement till golvvärmen, som är kopplad till en luftvärmepump. Bordet är tillverkat av snickare. Återvinningsbara taklampor i plast och ljusstakar, design Edblad. Sidengardiner, Mimou.

Vardagsrummet delas av med vita draperier. Uppe vid taket finns ett ljusinsläpp, en lanternin. Soffa, Ikea. Nätta soffbord med skivor i betong, design Edblad. Fåtöljer i jugendstil, loppisfynd som fått ny klädsel i läder. Läslampa, Kamelo. Skyltdockorna använder Cathrine för att prova sina smycken på. Konstverket på väggen har Hans gjort.

Det lilla men funktionella köket är platsbyggt med vissa luckor från Ikea. Köksön har Hans ritat för att sedan låta en snickare bygga den. Kyl, frys, mikrovågsugn och köksfläkt har byggts in i den.

Den gemensamma ateljén delas av med två rullgardiner och fungerar även som sovrum. Under snedtaken finns förvaring med skjutdörrar tillverkade av mdf. Fönster och pardörr är återanvända. Stolen i plywood är en prototyp som aldrig kom i produktion.

Den smäckra trappan upp till sovloftet tar minimal plats. Väggar, tak och takstolar har strukits med en egenhändigt blandad äggoljetempera i guldockra, blandad med vitt.

Sovloftet i gäststugan.

Leos rum, som har egen ingång, var tidigare kök. Tapet, Cole & Son. Skrivbord och säng med förvaring under, Ikea. De gamla stolarna från Hälsingland är arvegods.

Badrummet har helkaklats med vitt standardkakel. Handfat och kommod, Ikea. Det gamla skåpet är ett kylskåp. Fönstret består av två gamla fönster, placerade ovanpå varandra. I taket sitter små utanpåliggande päronlampor.

Cathrine med lilla Esther i hängmattan ute på trädäcket. För att släppa in naturen är räckena gjorda av hönsnät.

Förrådet, med återanvända fönster, ramar in den öppna uteplatsen. På taket ligger pannplåt. Bakom den väggfasta bänken har ett kombinerat ryggstöd och insynsskydd byggts upp. Fågelbadet och krukorna med laskade hörn, design Edblad. Fasettkruka, design Per Ranch.

Det obehandlade trädäcket utan tak är Cathrines favoritplats. De obehandlade utemöblerna har fått gråna för att smälta in i miljön.

Bryggan, som kom till efter att huset byggts ut 2003, har blivit som ett extra rum sommartid. Särskilt som den omgärdas av myggnät.

Första delen byggde Hans som ateljé med tillhörande sovloft, badrum och kök. När familjen utökades 2003 byggdes en andra huskropp, med passage till den första. Runtom större delen av byggnaden finns trädäck. Dessutom flera olika uteplatser.

Första delen byggde Hans som ateljé med tillhörande sovloft, badrum och kök. När familjen utökades 2003 byggdes en andra huskropp, med passage till den första. Runtom större delen av byggnaden finns trädäck. Dessutom flera olika uteplatser.

Är det ett amerikanskt lakehouse? Eller kanske ett badhotell från förra sekelskiftet? Designerparet Cathrine och Hans Edblads hem i norra Roslagen låter sig inte riktigt kategoriseras. Det är ett hus som har vuxit fram ur skaparglädje och en växande familjs behov. För med tillskott på två barn, Leo, 8 år och Esther, 3 månader, har ledordet blivit flexibilitet. Och öppenhet.

– I framtiden kan vi sätta upp en vägg eller lägga på en övervåning, men så länge vi inte behöver fler rum så är det skönt att ha det öppet, säger Cathrine.
Hon har rätt. Känslan av rymd är slående i huset med utsikt över Ålands hav. Men så var det inte från början, när Hans köpte tomten på 1990-talet.
– Jag har alltid tyckt om tallar, klippor och hav. Det var det som lockade mig hit. Men tomten var helt igenvuxen och den lilla stugan saknade både vatten och toalett, säger han.


Började med ateljé

1997 byggde Hans, tillsammans med sin pappa, den första delen av huset: En ateljé med sovloft, ett litet kök och mulltoalett. Den lilla fristående verandan med tak byggdes tillsammans med första huset.
– Den är trevlig att sitta på. Särskilt varma kvällar eftersom det ofta fläktar där och är myggfritt, säger Hans.
När sedan Cathrine flyttade in och sonen Leo föddes började huset kännas trångt. Hans, som tycker om att lära sig nya saker, köpte ett ritprogram för datorn.
– Jag tänkte att det var ett bra sätt att lära mig att rita mitt eget hus. Men takstolstillverkaren har hjälpt mig att räkna, så att jag fick rätt styrka i dimensionerna, säger han.

Det blev ett hus med generösa, takförsedda trädäck som löper runt stora delar av byggnaden.
– Jag älskar att man kan gå ut på flera ställen. Och taken över trädäcken skyddar huset bra. Vi behöver inte kitta om fönstren eller måla om fasaden så ofta.
Nackdelen med taken är att de tar ljus. För att avhjälpa det har lanterniner byggts på båda huskropparna.
Alla fönster i huset, utom sex runda, är gamla återanvända. I den nya delen fyller de nästan en hel vägg.

Ateljén är kvar i den del av huset som byggdes först, men numera fungerar den även som sovrum. Rummet delas enkelt av med hjälp av två rullgardiner som dras ner.
– Det blir så otroligt mycket vägg av dem. Man märker, när man rullar upp dem igen, vilken skillnad det blir, säger Hans.
En annan praktisk lösning är skjutdörrarna som löper i två obrutna rader under snedtaken i ateljén. Breda hyllor bakom rymmer mängder av saker, samtidigt som de fördragna dörrarna ger ett lugnt och städat intryck.


Försöker hålla enhetlig stil

Golvytan i sovloftet har utökats och är numera gästrum.
Leo har flyttat in i det som tidigare var köket. Det som förenar de båda husen är en passage, en slags frihängande korridor, som även inrymmer en tvättstuga. Huset är i dag 170 kvadratmeter stort och har en atmosfär som känns enhetlig.
– Vi har försökt hålla en stil. Men jag tror att det skulle ha blivit något helt annat om vi hade byggt i dag. Det är roligt om man kan vara mer konsekvent i sitt formspråk, säger Hans.

Även utemiljön har intresserat paret, som bit för bit har mejslat fram den 1 750 kvadratmeter stora tomten ur granskog och sly.
– Jag har tagit ner ett hundratal träd. Men inga tallar, för de är heliga. De både skuggar och släpper igenom ljus och vi passade in huset efter dem. Vissa står för nära, så dem har vi satt vajrar på så att de inte ska falla ner på huset om det blir storm, säger Hans.
– Det händer att det blir saltstänk på rutorna när vinden friskar på. Men det är något man får ta med naturen så nära inpå knuten.

Av Eva Sjöblom Foto Christer Vallstrand