Från eternit till sekelskiftesdröm

För nitton år sedan köpte småbarnsföräldrarna Helena och Patrik ett sekelskifteshus klätt i eternit. Vägen har varit lång, men med tiden har de både återskapat och förnyat sitt hus.

Under lager av eternitplattor, puts och hönsnät fanns en intakt träfasad med liggande och stående panel. Vit fasad och gröna snickerier är målade med fasadsystemet "Alcro Bestå", Alcro. Gröna dubbeldörrar, Allmogesnickerier. Glasverandans fönster, RM i Vimmerby. Utemöbler, Ikea.

Huset har byggts ut med en glasveranda. "Malm"-byråer, Ikea, är både förvaring och bänk. Dynan är uppsydd. "Påshylla", Norrgavel. Dubbeldörrar, Allmogesnickerier i Leksand. Fönster med korsspröjs, RM i Vimmerby. Klotlampa, Byggfabriken.

Den forna entrén har blivit en inre hall i anslutning till glasverandan. Golvet, från Siljan, har oljats med vitt pigment. Under trappan finns ett förvaringsutrymme. Klotlampa, Byggfabriken.

Glasverandans övervåning med fåtöljer köpta på auktionssajt. Brickbord, Maze. Rosa kudde, Anna O. Mönstrad kudde, Oddbirds. Vägghyllor, Elfa. Matta och ljusstakar är arvegods. Hjärtat målat av dottern Ellen.

Soffa, Eilersen. Kuddar, tavla och pläd, Oddbirds. Taklampa "Random Light", design Bertjan Pot, för Moooi. Matta, Ullmans mattor. Soffbord "Trippo", Karl Andersson & Söner. Fåtölj "CH 25", desgin Hans J Wegner.

Soffhörnan i vardagsrummet.

Bord, designat av familjens vän och tillverkat av ett litet snickeri i Småland. Stolar "Sjuan", design Arne Jacobsen, för Fritz Hansen. Vitrinskåp "Snö", Asplund. Turkosa skålar och tavelramar, Indiska. Pendel "Collage", design Louise Campbell, Louis Poulsen. Höga ljusstakar på skåp, Design House Stockholm.

Bord, designat av familjens vän och tillverkat av ett litet snickeri i Småland. Stolar "Sjuan", design Arne Jacobsen, för Fritz Hansen. Vitrinskåp "Snö", Asplund. Turkosa skålar och tavelramar, Indiska. Pendel "Collage", design Louise Campbell, Louis Poulsen. Höga ljusstakar på skåp, Design House Stockholm.

Byrå "Snö" från Asplund.

Köket med sekelskifteskaraktär har Helena och Patrik utformat själva. Skåp och hyllor är måttbeställda, Åraslövs Snickerifabrik. Väggen mellan matplats och kök revs 2010. Skafferi byggt av snickaren Staffan Wiik. Köksbänk i Carraramarmor. Porslinsho "Shaws", Badex. Storköksblandare "Axor Citterio", Hansgrohe. Induktionshäll, Smeg. Infällbar spisfläkt, De Dietrich. Rostfri kyl och frys, Electrolux. Klotlampor, Byggfabriken. Blommig skål, Mikaela Willers butik.

Köket med sekelskifteskaraktär har Helena och Patrik utformat själva. Skåp och hyllor är måttbeställda, Åraslövs Snickerifabrik. Väggen mellan matplats och kök revs 2010. Skafferi byggt av snickaren Staffan Wiik. Köksbänk i Carraramarmor. Porslinsho "Shaws", Badex. Storköksblandare "Axor Citterio", Hansgrohe. Induktionshäll, Smeg. Infällbar spisfläkt, De Dietrich. Rostfri kyl och frys, Electrolux. Klotlampor, Byggfabriken. Blommig skål, Mikaela Willers butik.

Ordning och reda på konsolhyllorna i köket.

Ellens rum. Överkast, Anna O. Färgglad kudde, Ceannis. Samtliga möbler från Ikea.

Vinden är inredd som sovrum, ingångsgarderob och toalett för föräldrarna. Takhöjden är 3,30 meter. Klädställningar, Ikea. Stenvägg och bjälkar är original. Överkast, Anna O.

Förvaringshyllan är platsbyggd. Korgar, Granit.

Hanna har öppen förvaring med delar från Ikea och Elfa. Spegel och bord, Ikea. Överkast, Anna O.

Olles rum. Bokhylla, vägghylla och lampa, Ikea. Pläd, Rusta

Handfat och spegel, Svedbergs. Blandare, Tapwells. Inbyggd toalett, Gustavsberg. Handdukstork, Ekesiöö. Golvklinker och kakel, Centro.

Skjulet på husets baksida är från 40-talet. Här förvarar familjen verktyg och trädgårdsredskap. Trapphyllan har döttrarna Ellen och Hanna byggt.

Huset består av tre plan på cirka 280 kvadratmeter med biytor. På nedervåningen har väggar rivits så att det är öppet mellan kök, matplats och vardagsrum. En våning upp ligger barnens tre sovrum, det nyrenoverade badrummet och den tillbyggda glasverandan som används som arbetsrum. På vinden har Helena och Patrik inrett sitt sovrum med tillhörande ingångs-garderob och badrum.

Huset består av tre plan på cirka 280 kvadratmeter med biytor. På nedervåningen har väggar rivits så att det är öppet mellan kök, matplats och vardagsrum. En våning upp ligger barnens tre sovrum, det nyrenoverade badrummet och den tillbyggda glasverandan som används som arbetsrum. På vinden har Helena och Patrik inrett sitt sovrum med tillhörande ingångs-garderob och badrum.

Planritning vind.

Paret hade precis blivit föräldrar och lägenheten i stan började kännas trång och instängd.
– Solen lyste utanför, men utan balkong fastnade vi lätt inomhus den första tiden. Jag längtade efter en grön plätt att kunna öppna en altandörr till, säger Helena.

För att förenkla livet började de leta hus norr om Stockholm, där de båda kommer ifrån. Helena har vuxit upp i Sundbyberg och kände väl till egnahemsidyllen Duvbo. Så när annonsen med eternithuset från 1907 sattes ut till försäljning åkte de dit för att titta.
– Huset var så fult att vi övervägde att inte ens gå in på visningen, berättar Patrik.

Fasaden var ett sammelsurium av eternitplattor, gult tegel och plåt – och insidan var inte vackrare. Heltäckningsmattor, murriga tapeter och extrema färgval gjorde helheten svårsmält. Allt det genuina var borta. Till och med speglarna på innerdörrarna var förspikade.
– Ja, vad vi egentligen föll för kan man undra över. Det var inte huset. Snarare Duvbo, läget och prislappen. Men alla fönster, ljuset inomhus och den uppvuxna trädgården med alla knotiga äppelträd var bedårande, säger Helena.

Det var inte så många som längtade efter ett eternithus där all sekelskiftescharm renoverats bort, så budgivningen blev begränsad. Huset blev deras och på hösten 1993 fick de tillträde.
– När vi fick nycklarna och var här för första gången slutade det med att vi båda satte oss ner på vardagsrumsgolvet och grät, berättar Helena. Vad hade vi gjort?!

Sedan dess har de genomfört ett enormt renoveringsarbete, själva och med hjälp av hantverkare. De har gått igenom hela huset och skalat bort allt som dolt det vackra och ursprungliga i byggnaden. Inledningsvis ytrenoverade de båda våningsplanen med målarfärg och lade in massiva trägolv. Efter något år tog de itu med fasaden och rev ner eternitplattor, reglar, hönsnät och puts.
– Fasadarbetet var spännande. Vi visste inte hur det såg ut därunder, men hoppades på både stående och liggande träpanel. Och så var det! Dessutom var originalvirket i gott skick, säger Helena.

Den sommaren stod hon och Patrik på en skylift och målade fasaden med ljusgul linoljefärg. Inför upprustningen av exteriören hade de läst på och tagit hjälp av arkitekten Henrik Wannfors, expert på färgsättning och restaurering av gamla hus. Sedan dess har huset målats om igen, nu i vitt med grått och grönt runt fönsterfoder och snickerier. För fasadarbetet fick de villaföreningens återställandepris.
Inomhus har de tidigare rätt färgglada skalorna blivit allt vitare, inredningen allt mer sparsmakad och dansksignerad och gardinerna försvunnit. Sedan de köpte ett sommarhus i Stockholms skärgård har utvecklingen mot den lugna, vita miljön accelererat.
– Där är allt väldigt enkelt. En gång när vi kom tillbaka hit efter sommaren fick jag nästan panik av alla saker. Vi beställde en container och röjde bort en massa grejer, säger Helena.

Paret har egentligen inte haft någon generalplan för renoveringen. Ledstjärnan har varit att återföra sekelskifteskänslan i hemmet men samtidigt bygga in nutida teknik och komfort.
Ljuset flödar fortfarande in genom de spröjsade fönstren, men nu har det anskrämliga eternithuset de en gång köpte återfått mycket av sin ursprungliga stil och kanske blivit ännu charmigare. 

Bildarr Maria Abrahamsson Text Suzanna Nilsson Foto Björn Nordström