Tegelvilla kryddad med loppisfynd

Linda och Niklas har gett nytt liv åt en gammal röd tegelvilla, senast renoverad på 60-talet. Loppisfantasten Linda har kryddat inredningen med ärvda ting, loppis- och retrofynd.

Linda och Niklas gillar framförallt de öppna och ljusa ytorna i 60-talshuset. Soffa, från Bolia. Soffbord, Ikea. Kuddar "Viola" i stolen och "Styvmorsviol" till vänster i soffan, av Linda för Mairo. "Rocking Chair", gungstol av Ray och Charles Eames. Pallen är gammal. Ryamattan ett loppisfynd.

Under renoveringen målade Linda och Niklas trappan vit. Tapet "Krysantemum", Svenskt Tenn. Till bänken svartbetsade Linda en ny skiva, lådan "Lingo" i svartvitt mönster och mattan "Jorun" har Linda designat, allt Ikea.

Stol från loppis som betsas svart. Dynan är klädd med tyg från Svenskt Tenn. Mazettitavla, Formdesigncenter.

Köksinredning med utgången lucka "Solär", Ikea. Lampor från Habitat. Rostfri diskbänk, Franke. Fläkt, Siemens.

Köksbordet är köpt på loppis för 100 kr. Stolar "Tati", design Ralf Lindberg, köpta på nätet.

Skjutdörrarna i teak mot matsalen behöll Linda och Niklas vid renoveringen. Lampan i fönstret från en gårdsloppis. Taklampan utgången, Ikea. Pallen en klassiker från Carl Malmsten. Matta ur serie "Jorun", av Linda, Ikea.

I rummet mellan vardagsrum och matplats har Linda och Niklas byggt en skänk av köksstommar, från Ikea. En gammal bordslampa av Hans Agne Jacobsson hittades på loppis och målades vit. Stringhyllorna är retrofynd efter förra ägarna. Kay Bojesens klassiska träapa sitter säker på hyllan. Barnmöblerna från loppis.

Bokstödet "Lejon Classic", från Züny, bl a hos Miljögården, fick Ebbe i namngivningspresent. Tavlan t v är av Giuseppe Capogrossi. Den bredvid har Linda gjort. Vaser och ljusstakar är loppisfynd.

I arbetsrummet samlar Linda allt hon har designat, framför allt i skåpen, från Ikea. Soffa och brickbord från loppis. Kudde på golvet, från Mairo.

Badrummet på övervåningen har ännu inte renoverats men fungerar kanon ändå. Nästa år kommer de att ta en del av grannrummet för att göra badrummet större.

Sovrummet går i lugna färger. Spegel från Ikea. Jordglob från Lindas föräldrahem. Kuddarna har Linda designat för sitt eget märke "Linda Svensson Edevint-Swedish design".

Pall och byrå stod i källarens retroskattkammare. Matta, designad av Linda för Mio.

Majken har fått ett stort rum. Vimplarna i taket har Linda sytt. Alla stolar och bord samt taklampan är loppisfynd. Det blå skåpet lämnades kvar av de förra ägarna. Lampan ovanpå skåpet är ett loppisfynd. Nallarna har Niklas mormor stickat.

Skrivbordet lämnades kvar av förra ägarna. Stolen och lampan är loppisfynd. Den gula sparbössan är en namngivningspresent.

Det lilla uterummet, öppet mot trädgården, målade Linda och Niklas vitt när de flyttade in. Stolarna är containerfynd och bordet från loppis. Takkronan är designad av Ernst Kirchsteiger. Här trivs tomat- och chiliplantor.

Huset är från 1930-talet men byggdes om i mitten av 1960-talet. Här ska man anlägga en stor gräsmatta och lägga om plattorna på uteplatsen. De vita blomsterlådorna har Linda snickrat av gammalt virke. Parasoll från Hillerstorp. Möbler från Ikea.

Huset består av två plan på ca 200 kvm plus 80 kvm källare. På nedervåningen har dörröppningarna breddats mellan kök, matplats och vardagsrum. Här finns också entrédelen med tvättstuga, ett nybyggt badrum och Lindas ateljé. En våning upp ligger fyra sovrum och ett badrum.

Huset består av två plan på ca 200 kvm plus 80 kvm källare. På nedervåningen har dörröppningarna breddats mellan kök, matplats och vardagsrum. Här finns också entrédelen med tvättstuga, ett nybyggt badrum och Lindas ateljé. En våning upp ligger fyra sovrum och ett badrum.

Efter många år i Stockholm bestämde sig Linda och Niklas för att flytta hem till Skåne och Malmö. Linda var då gravid och de ville komma närmare familj och vänner.
– Vi ringde fyra samtal och fick fyra lägenhetsförslag, och stod till slut med ett förstahandskontrakt på en femma i centrala Malmö i handen. Det var lite andra takter än i Stockholm, berättar Niklas leende.
De hann inte bo så länge inne i stan förrän de började längta efter hus och söka boende runtom Malmö och Lund.
– Man vill ju inte bara bo, man vill leva också, säger Linda.

Priserna var orealistiska jämfört med vad de ville betala och därför började de även kika på hus kring sina hemtrakter, Hässleholm och Markaryd, nära föräldrar och avlastning. Hässleholm ligger bara 45 minuter från Malmö med tåg.
– Det är ungefär vad det tog för mig att pendla från Bagarmossen till universitetet i Stockholm. Det kan vara bra att tänka så för att få perspektiv, säger Niklas.

Strax före jul 2009 hittade de sitt drömhus, ett gult trähus med två torn à la Villa Villerkulla, och de vann budgivningen. Snart insåg dock Linda och Niklas att huset var i ett bedrövligt skick och att det skulle krävas omfattande renovering och sanering för att få det beboeligt. Därför hoppade de av köpet och tänkte husera i Malmö ett tag till.
– Men när man väl har hittat ett hus, är man fast, säger Linda, som inom tre månader hittade det röda tegelhuset de nu bor i på nätet. Det har rymd, karaktär och charm. Dessutom är det nära till centrum och stationen i Hässleholm.

I maj 2009 skrev de kontrakt och i juni flyttade de in.
– Stommen var i fantastiskt skick men insidan var i stort behov av renovering. De tidigare ägarna hade gjort en genomgripande renovering 1967 men inte så mycket sedan dess. Medaljongtapeter och bjärta färger avlöste varandra och golven såg ut som ett lapptäcke på nedervåningen, säger Linda.
Köket rev de ut direkt, och flyttade ner det gamla i källaren som de använde provisoriskt under elva veckor.
– Vi grillade varje dag och bjöd hem oss till vänner för att överleva.
Det nya köket blev diskret i klassiskt vitt, för att inte ta bort själen och för att det skulle hålla länge, förklarar Linda.
Sedan rev de ur alla plastmattor och olika trägolv på nedervåningen och lade in ett enhetligt, vitlaserat furugolv. Innertaken av Tretex bytte de ut mot gipsade. Vidare målade de alla ytskikt och avtäckte trappan.

Öppningen mellan hall och kök, liksom den mellan kök och matrum breddades för att öka ljusinsläppet och rymden. Till sist tog de itu med entrédelen, där Linda fick ett arbetsrum, i ett tidigare kontor. I ett före detta gästrum inreddes tvättstugan som flyttades upp från källaren.
Dessutom byggde de ut badrummet för att få rum med en dusch. Till stor hjälp i renoveringsarbetet fanns Lindas pappa som är snickare, liksom övrig släkt och vänner.
– Renoveringen av nedervåningen blev något av ett maratonlopp. Den tog sex månader. Vi ville bli klara innan Ebbe kom i början av 2011. Sista hantverkaren som fixade badrummet var där till dagen före julafton, säger Niklas.

Under tiden hann de även börja röja i trädgården, som var som en djungel. Den väldiga tomten skulle gärna kunna vara hälften så stor, enligt Linda och Niklas.
– Vi möttes av en vägg av gräs och buskar. Fina dagar rensade vi ute och fula renoverade vi inomhus.
Efter att de blivit klara med nedervåningen har renoveringen av övervåningen fått ta sin tid.
– Det är ingen panik, vi har ju hela nedervåningen att leva på, säger Linda.
Men de har gipsat innertaken, tagit fram trägolven och målat dem vita och därutöver satt in nya fönster. 
– På sikt ska vi också göra i ordning badrummet däruppe. Dessvärre försvinner då det pastellrosa kaklet och den mintgröna inredningen. Den är härlig men klarar inte nutidens krav och standard. Och vi vill ha ett större badrum, så vi kommer att ta en del av rummet bredvid, säger Linda.

Niklas har också börjat att renovera källaren. Lagt klinker i ett rum som han nu använder som cykelverkstad. Här kommer det också att bli ett träningsrum, men annars har de inte tänkt använda källaren till så mycket annat än för förvaring.
– Vi har nog med rum däruppe. Det här är ett hus man aldrig riktigt blir klar med.

Bildarr Maria Abrahamsson Text Suzanna Nilsson Foto Björn Nordström
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Igår
    9 budgetknep för att få ditt sovrum att se dyrare ut