"Vi bor ovanpå stallet"

Var ska en ryttare och hästhandlare bo om inte ovanpå ett stall? Höbalarna på loftet fick maka på sig när Adriana och Pontus bestämde sig för att flytta in.

Stallet som blev en bostad. På övervåningen bor familjen, precis ovanför hästarna.

Varje dag måste hästarna ryktas, tränas ochmotioneras, ett heltidsjobb som Adriana älskar.

Entrén med trappan upp till bostaden till vänster och stallet rakt fram. Bakom draperiet finns en rad garderober

Det öppna köket fungerar som ett nav för familjen. Keshanmatta köpt i Malmö.

Matbord, från Living Furniture. Matta, från XXXL Lutz. Stolarna är arvegods. Lampor, Ikea.

Till vänster om kylskåpet står den stora varmvattenberedaren som Pontus byggt in med vitmålat plank.

Köket har endast underskåp, en utgående modell från Ikea. Fläkt, från Gorenje. I vajrar ovanför spisen hänger en platta i egen konstruktion med infälld belysning.

Vardagsrumsdelen sedd från köket. Skinnfåtöljerna är arvegods. Soffa och soffbord, från Ikea. Matta i koskinn, Ilva. Matta, Bolagret.

Familjens favoritplats. Madrassen är en formskuren skumgummidyna som Adriana sytt ett överdrag till. Kuddar, från Ikea.

Fondväggen i sovrummet är målad med färg "Lady", från Jotun. Lakansset från Hemtex. Blommig kudde, Moltex. Svartvit kudde, taklampa och sänglampor, Ikea.

Rebeccas rum. Matta och gungstol, Ikea.

Badrummet med handfat och mosaik, från Golvpoolen. Kakel och mosaik på golv och väggar, från Bauhaus.

Entré, tvättstuga, toalett och stall ligger på nedre planet. Bostaden på ca 200 kvm ligger ovanpå.

Familjen Lindblad-Zonari letade länge efter någonstans att bo där Adrianas verksamhet med utbildning och försäljning av hästar kunde få plats. Till slut dök den perfekta hästgården upp, belägen i ett vackert slottslandskap, mellan alléer och hästhagar, nära Bjärsjölagårds slott och Bosjökloster i mitten av Skåne. Det fanns bara ett problem, bostaden saknades.

– Eftersom vi hade bestämt att vi skulle prioritera bostaden framför stallet skrollade vi förbi ladugården i Magnaröd på nätet flera gånger, men det var ändå något där som gjorde att vi till slut åkte på visningen. Vi blev förälskade i det underbara läget med slingrande grusvägar genom glittrande bokskogar och öppna fält där både munkar och slottsherrar levt långt före oss. När vi väl var här så konstaterade vi ganska snabbt att hela ytan ovanpå stallet skulle kunna bli en härlig lägenhet på cirka 200 kvadratmeter, berättar Pontus.

Efter köpet för två år sedan började de skissa fram en planlösning med erfarenhet från sitt första boende i bakhuvudet.

– Den mesta tiden tillbringade vi i köket och det var många av de 300 kvadratmetrarna där som vi aldrig
använde. Därför ville vi att det nya köket skulle vara navet med öppna ytor mot både matplats och vardagsrum. Placeringen av de olika avdelningarna föll sig helt naturlig och otroligt nog var vi överens under hela ritningsprocessen, berättar Pontus. – I vårt första gemensamma boende var vi oense om allt som gällde hemmet. När vi var i en möbelaffär kom vi alltid ut som åskmoln, utan att ha köpt en enda sak, förklarar Adriana.

Parallellt med hallen, som rymmer två arbetsstationer, placerades de två sovrummen och badrummet. En trappa ner, i den gamla sadelkammaren, ligger entrén där två av hästboxarna blev tvättstuga och toalett. Mycket av renoveringen, som faktiskt höll på att sluta i tragedi, har Pontus själv gjort.

– När de nya innerväggarna var på plats, el och vatten var draget och trägolvet lagt och vitsåpat skulle Pontus såga till lister. Hovslagaren och jag var nere i stallet när vi hörde ett skrik uppifrån. Jag förklarade att min man kan bli lite arg ibland när han snickrar men när vi hörde ytterligare ett skrik sprang jag upp och förstod direkt att jag måste ringa ambulans, berättar Adriana.

Pontus tröjärm hade fastnat i sågklingan och dragit med sig armen vilket slutade med flera månaders sjukskrivning. När arbetet skulle återupptas efter det långa renoveringsavbrottet dök det upp fler problem.

– Vi hade inte en tanke på att varmvattenberedaren skulle behöva stå mellan köket och badrummet och eftersom badrummet redan var färdigbyggt hamnade den stora klumpen i köket. Det löste vi genom att bygga in både beredaren och rören bakom en vitmålad brädvägg. Nu i efterhand är vi supernöjda med väggen och den ger en härlig atmosfär, säger Adriana.

 

Den platsbyggda myshörnan i vardagsrummet kom till på ungefär samma sätt.
– Vi var tvungna att göra en upphöjning i golvet för att få en högre takhöjd i stallet där hästtäckena skulle hänga på tork och då föll det sig naturligt att bygga in den ytan. Vi gillar den här extraplatsen mycket och använder den ofta när vi ligger och läser eller bara tar det lugnt, berättar Pontus.

Nu när renoveringen är färdig finns det tid över för annat, till exempel att lära både Pontus och Rebecca att rida.
– När det är bra väder rider jag ut flera gånger i veckan, jag skulle kunna rida hur länge som helst. Ner till Vombsjön genom Övedskloster via den tjugo meter djupa ravinen i skogen, där det en gång i tiden utspelade sig ett slag mellan Sverige och Danmark. Det är fantastiska naturupplevelser som jag gärna vill dela med resten av familjen, säger Adriana.

Av Ulrika Grönlund Foto Peter Carlsson