"Jag gillar inte att mixa stilar"

Högt upp över hustaken har Joachim Berner skapat sin drömlya: En modern våning som samtidigt återspeglar hela hans liv.

Joachim ville ha någonting som knöt ihop rummet på höjden för att det inte skulle kännas som en kyrka. En platsbyggd bokhylla blev lösningen.

En rejäl stålkonstruktion är grunden till arbetsloftet ovanför sovrummen. Bordet är ett klassiskt ellipsbord av Piet Hein/Bruno Mathsson. Stolen är omklädd i tyg från Svenskt Tenn. Platsbyggd förvaring till höger under snedtaket.

Elgitarren ger en vink om Joachims förflutna som rockskribent. Spegeln är arvegods.

Joachims sovrum domineras av ett foto där bland andra farfar Christian Berner finns med.

Barnen delar ett rum med fantastisk utsikt.

Fåtöljerna, design Le Corbusier, köpte Joachim egentligen till kontoret, men de var så sköna att de fick stå kvar under fönstren i hallen. Bordet och lampan är arvegods.

Konstverket "Buddha Baby" av Kent Karlsson.

Specialbyggt badkar av kompositmaterial. Blandare, Tapwell. Klinker, Bricmate.

Sovrumsdelen är avskild och privat medan resten av vindsvåningen är väldigt öppen. Ovanpå sovrummen finns ett loft, uppbyggt på en rejäl stålkonstruktion.

Något gammalt som påminner om det som har varit. Något nytt för att symbolisera det nya livet man står inför. Joachim Berners vindsvåning symboliserar väl det skede i livet han befinner sig i.
– Ja, jag kände lite så att jag ville ömsa skinn när jag flyttade in här efter skilsmässan, säger han.

Så sent som i början av 2010 var bostaden en kall, kal råvind utan fönster. Golvet bestod av tegelstenar och taket av nakna plankor och bjälkar.
– Men jag fick en bra magkänsla så fort jag kom in här. Och jag har lärt mig att lita på den, säger Joachim.

Mäklaren som hade hand om försäljningen av råvinden hjälpte Joachim att komma i kontakt med en entreprenadfirma som kunde hjälpa till med allt från ansökningar om bygglov till val av köksinredning.
– Vi åkte runt så att jag fick titta på andra vindsvåningar. Det var bra, för då kunde jag se både vad jag tyckte var snyggt och vad jag inte ville ha och vara mer tydlig i min kommunikation med dem som skulle bygga min bostad.

Joachim hade en ganska klar bild av hur han ville ha det, redan från början.
– Jag ville ha en modern lägenhet med rena ytor. Det fick absolut inte bli timmerstuga av det hela. Jag gillar inte när man mixar stilar och försöker bygga om kojor till slott. Bor man i ett jugendhus så bor man i ett jugendhus och bor man i en modern lägenhet får man inreda modernt.

 

Väggar och tak byggdes upp, isolerades med ekofiber och målades vita. Även takbjälkarna kläddes in med gips och puts, medan bjälkarna som går från golv till tak i stället brandskyddsmålades i grått. Joachim ville få in så många fönster som möjligt, för ljusets och rymdens skull. Därför har både fönsterkupor och flera fönster satts in i taket.
– Alla fönster går inte att öppna, men vissa som sitter högt upp kan jag öppna med fjärrkontroll.

Golven är genomgående stavparkett, utom i hallen och badrummet där det i stället ligger klinker. Med en sådan stilren bas var det ganska lätt att inreda bostaden. Och det har Joachim gjort med hjälp av designklassiker, konstverk och minnessaker.
– Fåtöljerna i vardagsrumsdelen hade jag till exempel när jag jobbade på Göteborgs-Posten. Och den blå stayetten är ett minne från min tid som styrelseordförande för RFSU.

På änglatrappan i mitten av vindsvåningen står en figurin från farföräldrarna. Och i sovrummet vakar Joachims farfar över honom från ett uppförstorat foto på väggen.

– Det känns bra att ha honom där. Jag tycker att jag har förvaltat hans arv väl.

Konstintresset är också ett slags arv.
– Inom familjeföretaget har vi alltid investerat i bra konst. Därför kändes det viktigt för mig att ha konst här hemma. Många av konstverken är också gjorda av konstnärer som jag upptäckt via yrket.

 

Förutom att Joachims yrkesbana finns representerad hemma i form av möbler och minnen från gamla arbetsplatser, var det viktigt för honom att bostaden också kan användas i jobbsammanhang.
– Jag arbetar mycket hemma och vill kunna ha möten här ibland.

Ena delen av vindsvåningen är därför lite avskild och privat, med separat badrum, sovrum och arbetsloft upptill. Andra delen är öppen, utan tydliga gränser mellan kök, vardagsrum och matplats. I hallen finns ett wc avsett för gäster, och matplatsen används även till sammanträden och andra arbetsrelaterade möten.

Strax intill matgruppen ligger köksdelen. Dörrarna till kyl- och frysskåpen ser ut som vanliga köksluckor för att smälta in bättre i den övriga miljön. Centralt i blickfånget finns en stor köksö med både sittplatser och gott om arbetsytor.
– Jag har känt ett uppdämt behov av att få laga mat, så jag ville ha en rejäl arbetsbänk som det var lätt att stå och jobba vid. Här sitter jag och barnen och äter frukost också, det är praktiskt och enkelt.

Bara ett år efter köpet är lägenheten i stort sett helt inredd och klar.
– Ett bra råd till den som vill göra samma sak som jag är att hela tiden vara med i processen. Det är viktigt att ha en bra dialog med byggarna. Både för att de ska känna att man är närvarande och intresserad och för att man ska känna att man kan lita på varandra. Då blir resultatet bra för båda parter. 

Text Liselotte Lundström Styling Daniela Sylwan Foto Peter Phillips
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Idag
    Trädgårdsinspiration: Massor av rum på 113 kvadrat
    Igår
    Veckans hem: Delat hus ger dubbel glädje