Kaffekvarn med fantastisk karaktär

Lena och Krister Bjurström föll för "Kaffekvarnen" redan vid husets vackra gamla jugendgrind. Med sin renovering har de lyft fram husets mycket speciella atmosfär.

Två små tillbyggnader gjordes 1997. "Rundeln" gav huset en ny entré och ett duschrum. Burspråket på 3 kvm skapade ett matrum av en skrubb.

Blåbärsskogen ovanför har inspirerat till färgsättningen: Ljusgrönt tak och gröna smidesräcken, vit panel och ett blåbärsblått band målat med linoljefärg. Utemöbler, från Ekerö möbler.

I den tillbyggda "Rundeln" döljs det nya duschrummet bakom en vägg och en lönndörr med vita ribbor som getts samma dimension som spjälorna i det gamla trapphusets räcke. Nya golvet är blått, alla gamla golv i ursprungligt skick, mörkpigmenterad furu.

Trappan med sitt fina räcke och sin placering i ytterhörn påminner om den engelska stilen Arts and Crafts. Ett blyinfattat hörnfönster ger ljus.

Berget höjer sig utanför köksdörren. Köksbänkens marmorskiva är utbytt och pärlsponten vitmålad. Takarmatur, Juha Leiviskä, Artek.

En liten skrubb blev ett matrum tack vare det nya burspråket på 3 kvm. Krister har snickrat den inbyggda soffan med dubbla pelare, inspirerade av konstnären och arkitekten C R Macintosh. Bord, "Eolo Arper", från Asplund. Stolar, "Thonet 209", Thonet.

Från den ljusblå hallen kan man ana de andra rummens starka färger. Rakt fram syns det minsta rummet, 2x2 m, med hörnfönster. Ursprungligen har det troligen varit en indragen balkong.

Sovrummets gula färg är inspirerad av den brittiska arkitekten John Soanes loggiasal i London. Sänglampa, "Costanzina Wall", från Luceplan. Överkast, Svenskt Tenn. Sängbordet och skåpet fanns i huset.

Det gamla huset har fått en speciell och mycket genomtänkt färgsättning med blåbärsblått på övervåningens fasad.

Betongterrassen från 70-talet har belagts med plattor, "Graal", från Höganäs. Räcket har samma gröna kulör som plåttaket. Utemöbler, Nordiska Galleriet. Parasoll, Ekerö möbler.

Den gamla grinden med sina böjda jugendformer renoverades först av allt. I bakgrunden syns den tillbyggda "Rundeln" med spaljé för klematis.

"Kaffekvarnen" är byggd i två plan med en boyta på ca 70 kvm. Alla rumsmått är exakta metrar, 2x3, 3x3 och 4x4 m. Två små tillbyggnader har tillkommit, en rund för entré och dusch, och ett burspråk.

"Kaffekvarnen" är byggd i två plan med en boyta på ca 70 kvm. Alla rumsmått är exakta metrar, 2x3, 3x3 och 4x4 m. Två små tillbyggnader har tillkommit, en rund för entré och dusch, och ett burspråk.

En halvtimmes båtresa från Vaxholm i Stockholms mellanskärgård ligger ön Vårholma. Passerar man genom Lindalssundet ser man det karaktäristiska huset, som går under namnet "Kaffekvarnen" på ön. Kvadratiskt och med skorstenen mitt på taket, påminner det om en gammeldags kaffekvarn.
– Arkitektoniskt är det en kombination av italiensk villa och engelsk Arts & Crafts, byggt 1918. Jag har forskat en del om vem som kan ha ritat huset. Det är spekulationer, men mycket talar för att det kan vara arkitekten Torben Grut, som bland annat ritat Stockholms stadion, berättar Krister Bjurström.

Huset är helt kvadratiskt, 6x6 meter, och är byggt i två plan med en boyta på 70 kvm.
– Alla rumsmått är exakta hela metrar, på centimetern när, vilket jag tror är väldigt ovanligt. Rummen är 2x3, 3x3, 4x4 meter och trappan 1 meter bred, berättar Krister.

Huset är inte så stort, men det står på en gigantisk stenfot byggd av stora granitblock. Läget är högt och relativt långt från vattnet.
– Man imponeras av detta stenarbete med tanke på att vi befinner oss mitt på en ö ute i skärgården. För att bygga huset byggdes också en brant väg upp, även den på en grund av stora stenblock.

Hur hittade ni Kaffekvarnen?
– Vi var på besök på ön, och gick åt ett håll som vi tidigare inte utforskat. En charmigt sliten grind fångade vår uppmärksamhet och bakom den, inbäddad i grönska, slingrade en grusgång fram till det originella huset. Vi blev så förtjusta i platsens atmosfär att vi skrev ett brev till ägaren och frågade om vi fick köpa huset. Det kom ett vänligt svar: Tyvärr, det är inte till salu. Men en vacker dag fick vi ett telefonsamtal och frågan om vi kunde tänka oss att hyra. Så vi började med att hyra några år fram till 1995, då vi fick köpa huset.

I vilket skick var huset då?
– Huset var i grunden ganska väl bevarat men i stort sett alla invändiga ytskikt hade blivit ändrade. Här fanns vävtapeter, teaklister, mönstrade tapeter och två nya fönster från 70-talet. Men dörrar, foder, socklar och bröstningspanel är i original och så även många fönster. Den vita ytterpanelen är en exakt kopia, hyvlat virke för linoljefärg. Fjällpanelen är däremot i original. På vinden hittade vi till vår glädje ett originalfönster i utmärkt skick, men utan karm. Det passade exakt i stora rummet där man bytt till ett trist treluftsfönster utan spröjs. Vi lät tillverka en karm med samma mått som det en gång måste ha varit. Det har varit en stor fördel att vi hade bott i huset innan vi fick köpa det. Vi hann fundera mycket på hur man skulle kunna renovera och förbättra.

Vad började ni med?
– Det första vi gjorde var att renovera den fallfärdiga grinden! De flesta trodde nog att vi skulle kassera den men för oss bar den en del av husets själ. Det var ju tack vare den som vi upptäckte "Kaffekvarnen".

Vilka förändringar har ni gjort?
– Vi kompletterade huset med en ny rund tillbyggnad på 7 kvadratmeter, som innehåller entré och duschrum. När man står i duschen har man utsikt ner mot havet. Bredvid köket fanns en liten skrubb med ett nyinsatt fult fönster. Den gjorde vi om till matrum genom att bygga ett burspråk på 3 kvadratmeter.

Hur valde ni färger?
– Huset är färgsatt efter samma princip utvändigt och invändigt: ljust nertill och mörkt upptill. På neder-våningen är alla väggar målade med obrutet vitt för att förstärka ljuset. På det övre planet har rummen målats i olika kulörer, ljusblå, röd och gul ovanför en nyskapad vit limfärgsbröstning. När man kommer upp för trappen ser man de tre färgerna samtidigt. Utvändigt är huset blåbärsblått i motsvarande nivå. Inspirationen kommer från blåbärsskogen bredvid. Taket har sin ljusgröna ursprungsfärg.

Vilken typ av färger har ni använt?
– Fasaden och invändiga snickerier är målade med vit och specialbruten linoljefärg. Alla innertak och väggarna på nedervåningen har vi målat med obruten vit limfärg. Väggarna på övre plan har bruten limfärg som vi blandat med olika färgpigment.

Vad är det senaste projektet?
– Terrassen på ena sidan av huset var tidigare ett stort klumpigt betongdäck som tillfogats huset någon gång på 70-talet. Vi blundade länge för den och den användes sällan. Vår första tanke var att bygga en trätrall, men till slut fastnade vi för stenplattor. Nu har den "Italienska terrassen" klätts med en tunn keramisk platta som ser ut som kalksten. Det befintliga räcket fick samma gröna färg som taket, det är ju samma material. Då understryks också släktskapet med jugendarkitekturen, smide kunde ofta ha den här kulören.

Har ni fler planer för "Kaffekvarnen"?
– Nu behöver vi måla fasaderna än en gång, liksom fönstren. Vi plockar ner och slipar, oljar, kittar och målar några fönster varje sommar. Efter femton år får man börja om från början... Att ta hand om det här huset har varit en spännande upptäcktsfärd. Sedan är det ju alltid ett både underbart och bekymmersamt pågående projekt med ett gammalt hus!

Av Agneta Enzell Foto Björn Lofterud
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Igår
    13 romantiska sovrum vi gärna skulle tillbringa alla hjärtans dag i