Rufft och tufft hos familjen Stoor

Black is beautiful och rosten får gärna bre ut sig. Betongen är blank och funktionen satt på piedestal. Välkommen till ett hem som saknar trösklar och har ovanligt högt i tak.

En gigantisk terrass är det första som möter besökaren hos familjen Stoor. De iögonfallande bokstäverna på husfasaden har Maliins pappa Per-Åke Österberg tillverkat av korslimmad furu. Fasaden är målad i svart slamfärg från Falu Rödfärg. Solstolar, Ica Maxi.

Vardagsrummets avslappnade sittgrupp samlas runt ett bord gjort av en gammal ladugårdsdörr. Soffor, utgången modell, bokhylla, två "Expedit" ovanpå varandra, och golvlampa "Jansjö", Ikea. Kuddar i soffor, Hemtex. Kuddar i fåtöljer, Norrgården Inredning & Design.

Centralt i huset står kaminen, från Hwam. Hästfällen har familjen köpt av en vän. Hyllan, som liknar John Kandells "pilasterhylla", har Maliins pappa snickrat. Tapet, Åhléns.

Husets betongplatta med inbyggd golvvärme glättades under gjutningen för att få blank yta (innebär att man slipar betongen under tiden som den härdar). Därefter har ytan oljats in med speciell betongolja. Gungstol, från loppis, med tyg från Åhléns. Barpallarna från Ikea har betsats svarta.

I vardagsrummets fönster står höga golvlampor som Maliin designat och hennes pappa tillverkat. Tavlan med hästarna har hon själv knåpat ihop av en filt och en markisoleringsskiva. De charmiga fåtöljerna är arvegods från Matts familj. Det trärena skåpet köptes begagnat och har tidigare stått i en butik. Matta, Ikea.

I köket finns plats för många middagsgäster runt Bruno Mathsson-bordet. Den långa bordsljusstaken har Maliins pappa tillverkat. Duk, lampor och stolar, Ikea.

Med två generösa hoar får man snabbt bort all disk från diskbänken. Under hoarna finns förvaring för pantflaskor, tidningar, batterier, glas, metall m m. Kran, Mora Armatur. Diskhoar, Ikea.

Det grafiskt inredda köket har många fönster placerade vid arbetsytorna. Alla väggarna är vita förutom gavelväggen som målats i silvrig kulör. Bänkskivorna av betong har en vän tillverkat. Det krävdes tolv man för att lyfta köksöns skiva på plats. Köksinredning, Ballingslöv. Vitvaror, Siemens. Vägglampor, Ikea. Matta, Pappelina.

Mellan familjens sovrum är Matts hemmakontor inrymt. Pall tillverkad av Maliins pappa. Mappar och boxar, Ica Maxi. Rund spegel, Ikea.

Matts och Maliins säng har en hemgjord gavel klädd i fuskfårfäll. Sängkläder, Åhléns.

I anslutning till Matts och Maliins sovrum ligger ett dressingroom (lika stort som sovrummet!). Skofack, Ikea.

Badrummet har ett platsbyggt badkar av lecablock och inkaklade speglar. Golvet och badkarets insida är klädda i knappmosaik. Tvättställ, lampa och pallar, från Ikea. Handdukstork, Svedbergs. Toalettstol, Gustavsberg

Andromedas antika säng fick familjen som gåva när de flyttade in i sitt förra hus. Sänghimmel, Ikea. Prickig pläd, Lagerhaus. Väska, H & M.

Flickornas rum har randiga fondväggar i olika kulörer. Varje vägg tog åtta timmar att maskera!

På baksidan av huset leder en oregelbundet formad trappa upp till trädäcket. Här står ett långsmalt bord bestående av två grova plankor och ett par pallbockar. Stolarna är köpta på loppis och segelduken på nätet.

Uteköket är riggat! Här grillas maten bredvid ett egentillverkat avlastningsbord i svart plåt.

Maliin ser fram emot att utebordet i plåt, som hennes bror Jan Österberg svetsat ihop, ska rosta ännu mer. Stolar, Ica Maxi.

Husets planlösning har Maliin själv ritat med utgångspunkt från ett av Fiskarhedens kataloghus. Boytan är 156 kvm och takhöjden som högst 4,5 m.

Att någon i familjen Stoor månar extra om estetiken förstår man redan vid första anblicken av det svarta funkishuset i byn Pusselbo utanför Borlänge. Längs hela infarten bildar jättelika stenbumlingar utplacerade ett slags minimalistisk allé. Vid entrén möts man av en terrass som gör skäl för ägarnas namn – den är verkligen stor, hela 280 kvadratmeter. Och huset som tornar upp sig väcker nyfikenhet med sin tredelade huskropp och asymmetriska fönstersättning.

– Jag gillar kontraster, deklarerar Maliin Stoor. Att blanda gammalt med nytt och mixa rostfritt, betong, kurvigt, blankt, fluffigt, platt och mjukt skapar ett intressant och roligt hem.

Första kontrasten blir uppenbar redan när man öppnar ytterdörren: I stället för svarta ytterväggar möts man här av idel vita innerväggar. Några steg framåt står man i husets mitt, med det ljusa vardagsrummet och köket till höger och familjens sovrum till vänster. Rakt fram kommer man ut på baksidans terrass och kan skåda ut över Dalälven.

Hela huset står dessutom i tydlig kontrast mot familjens tidigare bostad: ett 1800-talshus, som de lagt ner mycket tid och arbete på. Problemet var bara att huset låg i Gagnef och att både Matts och Maliin därmed hamnade ett par mil bort från Borlänge, där bådas jobb och vänner finns.

– Vi var tvungna att ha två bilar och pendlade både vardagar och helger. Vi reste helt enkelt upp vår tid och våra pengar.

Alltså beslöt de sig för att leta efter boende närmare Borlänge. Först spanade de efter hus i funkisstil från 50- eller 60-talet. Men ganska snart började tankarna kretsa kring Maliins familjs gamla sommarstuga. Tomten var perfekt, men huset på tok för litet och nästan rivningsfärdigt. Att ge sig i kast med ett stort renoveringsprojekt igen lockade inte alls, i stället spirade drömmen om att bygga helt nytt.

De fastnade för ett hus i Fiskarhedenvillans katalog. Men Maliin, som är inredare och dekoratör, började genast flytta innerväggar, ändra fönster och justera taklutningar på ritningarna för att anpassa huset efter familjens behov.

– Både Matts och jag är något av perfektionister som gillar när var sak har sin plats. Det är viktigt med bra förvaringsmöjligheter, vardagen blir mer bekymmersfri då. Dessutom vill jag, som jobbar med färg och form, gärna ha en avskalad och lugn inredning hemma.

Huset byggdes under 2006. Trots att köpet innebar att ett nyckelfärdigt hus skulle levereras, fick Matts och Maliin ägna mycket tid åt att kommunicera med hantverkarna, sköta kontakter med myndigheter och fatta beslut om olika detaljer.

– Vi var på bygget varje dag även om det kanske inte var nödvändigt, säger Maliin. Jag tror det har med intresse att göra också. För oss var alla detaljer viktiga, inget fick lämnas åt slumpen. Det är viktigt att ha bra hantverkare. De lärde sig hur vi tänkte och frågade alltid en extra gång om de tvekande. Till slut kom de med egna förslag också!

Trots genomtänkt planering och täta kontakter med hantverkare uppstår nästan alltid oförutsedda situationer under en byggnation, det blev Matts och Maliin varse. Men de lärde sig också att förändrade planer kan leda till nya, bättre lösningar. Ett exempel är historien om fönstret som blev över:

– Enligt lag ska ett sovrum ha minst ett öppningsbart fönster. Vi hade beställt två fönster till vårt sovrum, varav det ena var öppningsbart. Vid leveransen visade det sig att fönstren var olika stora just för att det ena gick att öppna. Då beställde vi ytterligare ett öppningsbart och fick alltså ett fönster över. Det satte vi in ovanför köksbänken – helt suveränt!

Sedan finns det saker som blev mindre bra…

– En sak vi inte tänkte på är toalettstolens placering. Om dörren till toaletten står öppen syns toalettstolen från andra sidan huset genom den långa korridoren. Det är inte så trevligt när man sitter och äter.

En detalj som genast drar till sig förstagångsbesökarens uppmärksamhet är LED-lamporna och eluttagen som är infällda i betonggolvet på strategiska platser i hela huset. Lamporna har ett blåaktigt sken och tänds som en välkomnande dekoration, till exempel när det vankas gäster en mörk kväll. Eluttaget vid matbordet är perfekt när man vill ha rosten stående på bordet och samtidigt undvika sladdhärvor att snava över. Även mitt i vardagsrumsgolvet finns ett uttag, främst avsett för julgransbelysningen. Trots det praktiska eluttaget placerades den första granen utomhus på det stora trädäcket på baksidan av huset endast iklädd svarta kulor, glitter och prismor.

Vilken som är Maliins favoritkulör är inte svårt att lista ut. Håret, kläderna, köksskåpen, fasaden… svart ligger alltid nära till hands. Hon tycker samtidigt att det är viktigt att ge inredningen en neutral bas.

– Då går det att plocka in en limegrön duk och en orange ljusstake, man har alla möjligheter.

Nu har det gått några år sedan huset stod klart. Döttrarna Andromeda och Kosminova har vuxit och med dem behovet av ett lekrum. När detta reportage publiceras har familjen nyligen avslutat bygget av ett nytt hus, på granntomten. Där ska Maliins företag dessutom få plats med ett större kontor. Gå in på www.qreate.se/blogg för att följa familjens fortsatta husäventyr!

Av Helena Blom Foto Magdalena Björnsdotter
  • Få husohem.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Mer att läsa

    Igår
    Skulle du låta din partner bygga en sådan här evighetslång tågbana hemma?