10 vanliga frågor och svar för dig som ska köpa ny tv

Det är lätt hänt att man känner sig allt annat än smart när man ska köpa ny tv. Hur väljer man i djungeln av funktioner och finesser? Här får du svar på tio vanliga frågor.

Kanske är det några år sedan du köpte tv. Då finns det en hel del säljande funktioner att ta ställning till innan du slår till. Börja med att sätta ett maxpris för tv-köpet, så är det lättare att navigera runt. Sedan kan du börja fundera på finesserna.

Vi ställde tio frågor till Thomas Axelsson på Hages i Stockholm, med 35 år i branschen. 

10 vanliga frågor och svar för dig som ska köpa ny tv:

1. Vad är smart-tv? 

Det är en tv du kopplar upp mot internet. Tack vare uppkopplingen och mjukvaran i tv:n kan du använda streamingtjänster som Netflix och Youtube. Du kan även surfa, spela spel och lyssna på Spotify.

2. Krävs smart-tv för att se på Netflix?

Nej, det behövs inte. Det finns andra lösningar. Apple tillverkar en liten box som kallas Apple TV, som kopplas in i tv:n med en HDMI-sladd (se ruta) och behöver internet från kabel eller via trådlöst nätverk. Google har tagit fram en liknande box, som kallas Chromecast. Den har liknande funktioner som en Apple TV, men saknar eget minne och fjärrkontroll. Du styr med din mobil, dator eller surfplatta. 

3. Vad ska jag tänka på i första hand?

Storleken är viktig. Mät gärna avståndet mellan platsen där tv:n ska placeras och soffan. Förr brukade man säga att tv:n ska stå 1 meter bort per 10 tum tv-skärm. Nu när tekniken gått framåt och bildkvaliteten är betydligt bättre kan man säga att tv:n bör stå 50 cm bort per 10 tum skärm. Det innebär alltså att en 50 tums tv bör stå 2,5 meter bort för att ge en så bra tittarupplevelse som möjligt. 

4. Är dyrast alltid bäst, eller hur ska jag tänka? 

Om du vill titta på film och serier via streamingtjänster kan det vara smart att köpa en lite billigare tv, men först satsa på en bra internetuppkoppling och sedan välja tv. För att kunna streama filmer eller serier krävs minst 10 megabit, annars finns det risk för att bilden hackar eller fryser. Fundera också på om du verkligen använder alla kanaler som ingår i ditt kanalpaket. I dag säger många upp sina dyra kanalpaket för att gå tillbaka till ett basutbud, men lägger till en prenumeration av exempelvis HBO Nordic eller Netflix.

5. Vad är ultra-HD?

Många nya tv-apparater är utrustade med ultra-HD, som ger bättre bild med högre upplösning. Men för att funktionen ska göra någon skillnad krävs det oftast en skärm större än 40 tum för att göra någon skillnad på tittarupplevelsen. Kommer du mest att se på analoga kanaler eller konventionell HD-tv via de stora tv-operatörerna behöver du egentligen ingen tv med ultra-HD, även om bilden blir bättre med en tv som har högre upplösning. I dag finns inga tv-sändningar i ultra-HD. Däremot kan du streama i den upplösningen från exempelvis Netflix om du har ett nätverk som klarar av det. 

6. Är tv med inbyggd dvd-spelare bra? 

Nej, det är inget klokt val, eftersom den inbyggda dvd-spelaren oftast åldras mycket snabbare än själva tv:n. Köp hellre en separat spelare som kopplas in i tv:n via kabel. Då kan du byta ut den mot en ny spelare om det skulle behövas. 

7. Är böjd tv något att satsa på? 

Böjda tv-skärmar, även kallade konkava skärmar, designades för att de som satt längst ut i en stor soffa skulle få samma tittarupplevelse som de i mitten. Böjda skärmar kan ge en häftig filmupplevelse, men då måste skärmen vara stor. Hur stor beror på tittaravståndet. För mindre tv-apparater har det ingen större effekt utan är mest ett försäljningsknep.

8. Vad är OLED-tv? 

OLED är en ny teknik som är relativt dyr. Till skillnad från dagens LED-tv, som får sitt ljus från LED-lampor i tv-skärmens ram, är varje liten pixel en ljuskälla i OLED-tv:n. Det ger bättre färgåtergivning, där allt det vita blir vitare och allt svart svartare, vilket bidrar till en skarp bild med en återgivning av färger utan förvrängning. 

9. Om jag vill ha hyfsat ny teknik till en rimlig peng, var ska jag lägga mig?

Köp en tv som har ett halvår på nacken när det gäller modell, då börjar risken för priserosion minska. Har man en begränsad budget ska man heller inte satsa på en för stor tv, köp hellre en lite mindre som är riktigt bra. 

10. Behöver man en extra ljudanläggning för att få bra ljud?

Ja, tyvärr är det få tillverkare som gör tv-modeller med bra ljud. Är man musikintresserad kan man komplettera med en 2-kanalsanläggning som fungerar både som tv-ljud och ljudanläggning. En 2-kanalsanläggning, alltså vanlig stereo, räcker alldeles utmärkt. 

10 vanliga frågor och svar för dig som ska köpa ny tv
En extra ljudanläggning behövs för den som vill ha riktigt bra ljud till sin tv. Här nya supertunna ”Playbase” under tv-apparaten och bashög­talaren ”Sub” på golvet. Från Sonos.

Häng med i sporten

Att titta på sportsändningar kan vara en pärs när tv-bilden hackar och inte hänger med i rörelserna. Det är lätt att tro att fler pixlar löser allt, men bildkvalitet handlar i själva verket mest om att uppdateringen inte hänger med. 

För att få en flimmerfri sportupplevelse  behövs en panel på minst 100 Hz, alltså att bilden uppdateras hundra gånger i sekunden, för att den ska hänga med i snabba rörelser. Dessutom måste tv:n
ha en tillräckligt kraftfull processor, ett annat ord för hjärna, för att kunna hantera all data som skickas till panelen. 

Ett stort dynamiskt omfång, ofta benämnt HDR, kan också spela en roll i bildkvaliteten – men inte alltid.
Även om SVT:s sändningar alltid är nästan helt okomprimerade, har till exempel Boxer inte tillräckligt med frekvensutrymme att sända all information i bilderna. Då spelar det inte så stor roll om ens egen tv har HDR-kvalitet. Om man däremot har parabol eller köper filmer där all data sänds direkt till tv:n spelar HDR en roll för valet.

10 vanliga frågor och svar för dig som ska köpa ny tv
Nya tv:n ”The Frame” behöver inte gömmas undan för att man ska slippa den svarta rutan. När panelen är avstängd visas ett konstverk, det finns mer än hundra att välja på. Från Samsung.

Rum för hemmabio

En hemmabio kan ge en häftig film-upplevelse, men man bör ha en väl tilltagen budget för att det ska bli riktigt bra. Man behöver inte bara projektorn, utan också ljudsystem, digitalbox och en bra duk. Dessutom ska man räkna med att det tar lite längre tid att slå på projektorn i jämförelse med en tv, så en projektorlösning är oftast bäst som komplement. Dessutom behöver rummet en bra vägg för duken och en plats för projektorn, som är på rätt avstånd från duken. 

10 vanliga frågor och svar för dig som ska köpa ny tv
En hemmabio kan ge en häftig upplevelse. Sonys nya HDR-projektor ”VPL-VZ1000ES” kan placeras så nära som 15 centimeter från väggen.
Scroll to Top