Vinterns vackraste växter – kika in och inspireras av Kniva trädgård

Den gamla lanthandeln i en liten by utanför Falun gjorde drömmen om kombinerad trädgårdsverksamhet och boende till verklighet. Nu gör sig Andreas Graveleij och André Strömquist redo inför sin sjunde jul på Kniva trädgård.

Adventstider närmar sig, snön yr i luften och lägger sig över slagghögar och historiska kopparhyttor i kulturlandskapet utanför Falun. På Kniva trädgård i den lilla byn med samma namn, är det full aktivitet. Andreas Graveleij sopar raskt snön från trappan till den gamla lanthandelns ingång. Därefter är han snabbt i färd med att pynta med kransar och en girlang med kryptomeria. Sedan ska en hög stör, som om sommaren är växtstöd för humle, prydas med en ljusslinga. 

– Här är mörkt om vintern. Från vårt hus ser vi en enda gatlykta så det är skönt att ha ett par ljuspunkter som blicken kan landa i, förklarar Andreas. Han bor i huset intill butiken med sin man André Strömqvist, trädgårdsantikvarie och författare som bland annat skrivit ”Odlarens handbok” och ”Handbok för en gammal trädgård”.

– André är också min medarbetare fastän han inte jobbar så mycket i själva butiken, han är inspiration och bollplank, och inte minst, min ständiga lunchkock och lunchavbytare, säger Andreas med ett leende. 

Amaryllis ’Mocca’ är stjärnan i det här arrangemanget. En boll av stormaskigt hönsnät i krukan gör att grenar och stjälkar står stadigt. Blompinnar inuti amaryllisarnas ihåliga stjälkar ger också extra stadga.
Julrosor planterade i mossa. Välj julrosor utan blad om du planerar att ha dem inomhus under julen, tipsar Andreas. Bladen torkar lätt och blir fula inomhus. Ska du ha julrosorna utomhus, vid entrén, ska du välja dem med blad.
Här bor: Andreas Graveleij och André Strömqvist. Jobbar som: Andreas är trädgårdsmästare och blomsterdekoratör. André är trädgårdsantikvarie och författare. Platsen: Trädgård med butik i Kniva utanför Falun.
Granen i växthuset är dekorerad med naturmaterial, vackra kottar på metalltråd, näverstjärnor och levande ljus.

Italien inspirerar årets jul

Den mest hektiska tiden på Kniva trädgård är sommaren. Kunder strövar runt bland växter på gårdstunet och i växthuset. Butiken är fylld med krukväxter, redskap och ett stort sortiment krukor. Efter en kort sensommarsemester och en lugnare höstperiod ska butiken vara pyntad och fylld med lökväxter, kransar och trädgårdsrelaterade julklappar i mitten av november. Julförberedelserna börjar med att Andreas åker ut i skogen med en vän som äger mark i närbelägna Sundborn, för att ta ner några granar och plocka med ris.

– Jag går loss och fyller hela släpet. Helst med en så stor gran som möjligt som vi ställer mellan husen här, säger Andreas och pekar mot en ståtlig gran, stilfullt prydd med rätta mängden fint placerade små lampor. 

– Sedan placerar jag ut ris, små granar och enar här och där. Det är som att ”maja” gården som man gör till midsommar med björkris, fast med barrväxter, fortsätter Andreas som arbetar med ett tema varje jul. 

– I år är det italienskt. Jag ville gå ifrån de klassiska julfärgerna så färgskalan är lite mer återhållsam men mustig, med inslag av italiensk renässans. Beige, aprikos och mycket natur med en del lite glammiga inslag, till exempel guldsprejade fröställningar. 

Den gamla lanthandeln gjorde drömmen om butik och verksamhet intill bostaden till verklighet. ”Det är bra att ha besökare och kunder som säger att ’Åh, vilken dröm’. De påminner mig om att det ju är rätt lyxigt att bo här på heltid och de gör mig stolt över verksamheten. Här har jag ju skapat min egen arbetssituation”, säger Andreas Graveleij.
Ett vackert möte mellan beigerosa nejlikor, enris och eukalyptus.
Andreas Graveleij lägger sista handen vid ett arrangemang i en hög gjutjärnskruka på fot. En boll av stormaskigt hönsnät i krukan gör att grenar och stjälkar står stadigt. Blompinnar inuti amaryllisarnas ihåliga stjälkar ger också extra stadga.
Nejlikor och knoppiga hyacinter passar också in i den Italieninspirerade julen. Är du, som Andreas, känslig för hyacintdoft, tipsar han om att placera blomman på ett fat med
lite mossa i en odlingsklocka, en glasklocka liknande den som ljuset står i på bilden, men utan hål i glaset.
Växthuset mitt på gårdstunet byter skepnad efter säsong. På vardera sida om ingången står så kallade ”julstänger” gjorda av grankvistar och -ris. Ovan ingången hänger en krans gjord av lärkgrenar. 

Det är lätt att få känslan att Kniva trädgård funnits här i alla tider men det var 2015 som Andreas och André flyttade hit. Under årets första fem månader gifte de sig, lämnade Stockholm och öppnade butik. 

– Siktet var inställt på ett ställe där vi kunde förena boende med verksamhet. Jag har alltid trivts så bra i trakten på semestrar, jul och påsk. Kniva är både stadsnära och lantligt och pricken över i var lokalen i den gamla lanthandeln. Zonmässigt var det däremot en katastrof, skrattar Andreas.

– Men, flikar André in, som just kommit in till växthuset med marockanskt kaffe på en bricka, mellan Hedemora och Falun går zongränsen mellan fyra och fem och vi befinner vi oss i en södersluttning som håller sig kring odlingszon fyra, slår André fast. 

– För mig är det ett annat sätt att tänka, tidigare odlade jag i zon två till tre, säger Andreas som delvis utbildade sig på Capellagården på Öland och arbetade flera år på Näsuddens trädgård på Dalarö i Stockholms skärgård. 

I år ville Andreas gå ifrån de klassiska julfärgerna. Färgskalan är lite mer återhållsam med toner av beige och natur i kombination med grönt och några inslag av guld.
En torkad allium blir extra stilig med lite guld sprejat över. 
Mjuk pepparkaka dekorerad med glasyr och lingon.
Arbetspaus med kardemummakaffe och mjuk pepparkaka. När André tar paus i arbetet med sina bokprojekt eller som trädgårdsantikvarie hjälper han Andreas i butiken

Andrés ankomst signalerar att det är dags att ta en paus, lite julkryddad sockerkaka med lingon och marockanskt kaffe kryddat med kardemumma. Sedan ska Andreas ut och bråka vidare med ljusslingorna. 

– Jag kan hålla på i timmar med att få belysningen rätt. Hänger jag en slinga i ett träd tittar jag från alla håll och flyttar runt ljuspunkterna i olika grenar många gånger innan jag är nöjd med resultatet.

Det är väl precis sådan känsla för detaljer blandat med härlig inspiration, kunskap och, inte minst, en välkomnande atmosfär som gör Kniva trädgård till ett älskat utflyktsmål. Nu närmar sig det sjunde året sitt slut.

– Ja, snart tid att summera det här året, säger Andreas. I år hann jag inte med rabattskötsel men det får vi ta nästa år. Jag försöker att inte ställa för höga krav på mig själv. Det enda man vet med trädgård är att det kommer ett nytt år, om man får leva och ha hälsan.  

Scroll to Top