Bygg väggar i trädgården – så gör du!

Det allra viktigaste för att få en trivsam trädgård är att bygga väggar, både yttre och inre. Trädgårdsdesignern Susanne Andersson lär dig knepen för att bygga gröna rum i trädgården.

Så skapar du väggar i trädgården:

Trädgårdsdesignerns bästa knep

Yttre väggar

Satsa på växtlighet vid tomt-gränsen. Det är trevligt med en grönskande vägg mot grannen och vägen, med några blandbuskage och perenner i hörnen.   

Inre väggar

Det är förvånansvärt lite som behövs för att man ska få rumskänsla. En låg, böjd häck kan anläggas mitt i trädgården, där man kan ställa en bänk.  

Spaljéer

Där man inte kan ha häck i tomtgränsen, på grund av dålig jordmån, kan man ha flera spaljéer omlott med olika växtlighet och belysning. Spaljéer är även utmärkta vindbrytare, som silar vinden vid kusten och i andra öppna lägen.

Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Skärma av med höga gräs Prydnadsgräs passar en stram, modern trädgård. Här har bambun klippts för att bli en kompakt bakgrund till betongbänken.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Runda av med buxbom En rund uteplats i kanten av trädgården, avgränsad av en buxbomhäck, ger en ombonad favoritplats. I kanten ett plank med smala glipor.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Blanda olika buskar På den sköna sittplatsen vid tomtgränsen finns det alltid något att uppleva, med blommande buskar och perenner. Mitt i sommaren blommar paradisbuske och iris. Här finns också spirea, syren och kameleontbuske, med sina mångfärgade blad. Bakom buskarna, vid tomt- gränsen, en hög tujahäck.

LÄS ÄVEN: Skapa gröna rum i trädgården – tips och saker att tänka på


Så skapar du gröna rum – 7 tips

  • Det är mysigt att gå ut i en trädgård med grön inramning. Om man har byggt ett nytt hus är det därför bra att direkt skapa väggar runt tomten, det tar ju tid för buskar och träd att växa!
  • Tuja är billig, anspråkslös och växer snabbt, men den kan ge en lite allvarlig känsla. Ett knep är att ha blandade buskage och rabatter med perenner innanför den sammanhållna häcken, som avtecknar sig effektfullt mot den mörkgröna muren. 
  • Var inte rädd för att anlägga låga häckar även inne i trädgården, gärna i runda och böjda former. De kan bilda vägg för en bänk eller skärma av en hörna med skottkärra och annat man vill gömma undan. 
  • En spaljé ger snabbt skön rumskänsla och är ett bra vindskydd. Behöver du insynsskydd vid uteplatsen, placera den vid tomtgränsen. Om man sätter den precis runt uteplatsen förlorar man känslan av rymd och kontakt med trädgården.
  • Skapa variation genom att bygga spaljén i sektioner, inte som ett rakt plank. Då kan man till exempel ha belysning på några och klätterväxter på andra. En spaljé ger även skydd för växterna och därmed förutsättningar att ha växter som kräver en bättre växtzon än där man bor.
  • Det kan vara frestande att sätta upp ett plank, det är vanligt i till exempel danska trädgårdar. Men tänk på att det orsakas vindfall en bit in på tomten, att ha mellanrum i läkten ger ett bättre skydd. 
  • Om man ändå vill ha ett plank som avgränsning för till exempel ett planteringsbord eller ved, gör en rund öppning i det för att skapa variation och kontakt med övriga tomten.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Anlägg en liten häck Den halvmåneformade klippta avenbokhäcken ger skönt skydd i ryggen för Eva Schildts soffa i grönlackerad metall. Den här trädgården är lite engelskt hemlig innanför en hög mur.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Klassisk gräns Gärdsgården är klassisk vid ett hus i lantlig miljö eller som avgränsning inne i trädgården vid köksträdgården. Här kontrasterar det grånade virket fint mot upprätt styvklematis ’Purpurea’.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Skärma av med spaljé En spaljé avgränsar funktionsytorna i trädgården hemma hos trädgårdsdesignern Susanne Andersson. Här används även gabioner för att avgränsa köksträdgården, den vänstra för att bygga upp en perennrabatt med bättre jord och den högra som sittbänk vid spaljén.

5 bra häckbuskar

Tuja. Vintergrön, anspråkslös och snabbväxande.  ’Brabant’ låter man växa till den höjd man vill ha och klipper den sedan, bra om man vill ha en murliknande häck. ’Smaragd’ blir toppig, man behöver inte klippa den. Zon 1–4 (5).

Avenbok. Passar om man har väldigt lite utrymme vid till exempel en tomtgräns. Blir hög och kan hållas smal, ner till ca 40 cm. Zon 1–4.

Bondsyren. En av få häckar man inte behöver klippa. Underbar blomning! När den vuxit sig hög efter några år kan man klippa bort några grenar ända ner, så växer det fram nya skott. Zon 1–6.

Häggmispel. Vacker alla årstider, från vårens blomning till de röda sommarbären och de glödande höstfärgerna. Upprätt och smalt växtsätt. Funkar även den som friväxande häck, behöver alltså inte klippas. Zon 1–7.

Idegran. Vintergrön buske som skjuter skott på gammal ved, därför gör det ingenting om man klipper fel – det kommer nya grenar. Hybrididegranen ’Hillii’ består av hanplantor och får därför inte röda, giftiga bär. Zon 1–5.


LÄS ÄVEN: Så skapar du gröna rum i villaträdgården – 30 inspirerande bilder


Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Skapa insynsskydd De båda smart uppsatta spaljéerna mellan boningshus och garage skyddar mot både vind och insyn. Överliggarna ger också känslan av att gå genom portaler in i trädgården.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Låt idéerna flöda Känslan av vägg kan skapas på många sätt, släpp loss idéerna. Här har man anlagt ett brett vattenfall som en gardin med ett självförsörjande kretslopp av vatten i ramen.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Flexibelt med tyg En ram runt uteplatsen med generösa tygstycken ger flexibilitet, här kan man känna trädgårdens rymd och boa in sig när man vill.
Trädgårdsskolan del 2: Bygg väggar i trädgården
Avgränsa med pil Ett staket i torkad, liggande pil är en stilren avgränsning vid en smal passage i trädgården, kombinerat med en grusgång och rabattkanter i stål. Levande pilstaket grönskar snabbt och ger en lantlig känsla. Lillöpil.

LÄS ÄVEN: Så blev 150 kvadrat trädäck lösningen för den sluttande trädgården – kika in


Plank kräver bygglov

Ett plank utan luftgenomsläpp i tomtgränsen kräver i regel bygglov. Enligt Boverkets rekommendation får det vara högst 1,10 meter, men alla kommuner har sina bestämmelser. Det är därför klokt att kolla med sin kommun innan man börjar bygga.

För att kringgå bestämmelserna kan man bygga staketet tätt upp till 1,10 meter och däröver med 50 procents luftgenomsläpp. Då räknas det inte som plank.

Nära huset, vid till exempel altanen, får man ha en högre och tätare avgränsning, max 1,80 meter högt.

Scroll to Top