Karl Fredriks bästa tips för att lyckas med pelargoner: “Tar sticklingar på mina närmare 200 pelargonsorter”

I den nya boken "Vårkänslor och trädgårdsmagi" möter våren Karl Fredrik och inspirerar till odlande. På vårkanten fylls Eklaholm av vackra pelargoner – här ger han sina bästa tips för att lyckas!

Pelargonen är en älskad blomma och har under lång tid varit den givna krukväxten i många svenska hem. Sorter som Mårbacka och Dr Westerlund känner de flesta till. Grönt är skönt, och det är just de gröna pelargonerna, de man odlar för deras vackra blad snarare än deras anspråkslösa blommor, som kommit att bli mest populära under de senaste åren. Även doftpelargonerna är mycket omtyckta. I samband med att jag klipper ner moderplantorna och planterar om dem, tar jag också sticklingar på de flesta av mina närmare 200 olika sorter. Pelargoner är lätta att föröka och det är roligt att ge bort pelargonsticklingar av favoritsorter som present. Här på Eklaholm är det också många som besöker butiken som vill köpa med sticklingar från gårdens egen samling. Ibland rotar jag pelargonsticklingarna i vatten innan jag planterar dem i jord men oftast sticker jag ner dem i torvbriketter som fått svälla ivattenbad. En stickling som bildat vattenrötter måste bilda nya rötter när de hamnar i jord, det är skillnad på vatten- och jordrötter.


LÄS ÄVEN: Karl Fredriks bästa tulpantips: “Det blir väldigt effektfullt!”


Foto Gabriella Dahlman
Foto Gabriella Dahlman

LÄS ÄVEN: Inredningsglädje hos Karl Fredrik på Eklaholm: “Man måste lyssna till platsens själ”


Att rota pelargonsticklingar i torvbriketter är mycket enkelt och kräver minimalt med plats, dessutom ser man tydligt när sticklingarna fått rötter och rotat igenom briketten! För att underlätta rotbildning och ge de bästa förutsättningarna åt de nya pelargonplantorna använder jag värmemattor och växtbelysning. På värmemattorna ställer jag tråg som håller vatten, där placerar jag alla sticklingar i briketterna och till sist placerar jag växtbelysningen över trågen. Oftast ställer jag briketterna i rader med en namnetikett i varje rad för att veta vilken sort det är. Jag varva gärna sorter med olika bladform och färg för att lättare kunna hålla reda p. dem och inte blanda ihop. En fördel med tråg som h.ller vatten är att briketterna kan suga upp vattnet underifrån.

Foto Gabriella Dahlman
Foto Gabriella Dahlman
Foto Gabriella Dahlman

LÄS ÄVEN: Så tar du sommarbuketten till nästa nivå – med Karl Fredriks enkla proffstips


När sticklingarna rotat igenom briketterna är det dags att plantera dem i krukor med näringsrik jord, gärna pelargonjord. Plantera ner hela briketten i jorden, vattna, ställ ljust och se hur en ny kraftfull planta växer fram.

Foto Gabriella Dahlman
Boken “Vårkänslor och trädgårdsmagi”.

Artikeln är ett utdrag ur Karl Fredriks nya bok “Vårkänslor och trädgårdsmagi”.

Scroll to Top