Lyxfika till helgen – citronkaka med pinjenötter och mandel 

Lyxa till det i helgen och baka den här saftiga citronkakan med pinjenötter och mandel.

Citronkaka med pinjenötter och mandel:

6–8 port

Du behöver:

1 tsk smör + 1 msk vetemjöl till formen
150 g smör
1 ägg
4 äggulor
170 g socker
rivet skal av 1 ekologisk citron
170 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
25 g pinjenötter
25 g mandelspån
1 msk florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform eller springform på ca 24 cm med smör och strö över mjöl. Skaka bort överflödigt mjöl. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och äggulor tillsammans med socker och citronskal ljust och skummigt. Rör ner det smälta smöret.
  2. Sikta i mjöl och bakpulver och vänd runt försiktigt. Häll smeten i formen och strö över pinjenötter och mandelspån. Grädda kakan i ca 45 minuter.
  3. Låt svalna och strö över florsocker vid servering.
Scroll to Top