Hemma hos Zacharoff Hemma hos Zacharoff Efter lite sommartorka i bloggen så är det bäst ja Läs mer
 
Sök på husohem.se
 

Just nu pågår ett upprop som jag tycker att alla som kan ska hjälpa till med! Det mesta tyder på att igelkottarna har minskat i antal och därför uppmanar Naturskyddsföreningen alla att bidra till ökade kunskaper genom att skicka in information om både levande och döda igelkottar. Observationer som är flera år gamla räknas också.
– Vi vill också att vi ska hjälpas åt att skapa trädgårdar där de kan trivas och bli fler, säger Per Bengtson, projektledare Naturskyddsföreningen.
På igelkottens önskelista finns ängar att leta mat i, buskar att gömma sig bland, trädgårdsland med feta maskar, en damm att dricka vatten ur, murkna stockar och ett uthus eller en lövhög att boa i. Iakttagelserna samlas in via Naturskyddsföreningens hemsida på: www.naturskyddsforeningen.se/igelkott.

Själva har vi bara en betongkotte i trädgården, som lillkille älskar, men vi hoppas på ett möte IRL.


 

 

Nej, i pallkragen! Som tur är verkar grödorna växa bra i alla fall, än så länge (skördar första rädisorna ikväll!), men jag antar att det inte är bra i längden...?

Vad göra? Myrr vill jag inte ha i pallkragen, förstås. Läste i ett forum att kryddnejlika får svartmyrorna att fly fältet (jag kan identifiera mig med det...), så det ska jag testa. Fler förslag?

 

Min dotter, som jag förstås hjärntvättat lite, "älskar att gå i naturen, för det är så vackert". Jag tycker att hon är så vacker när hon säger det. =)

Hur som haver, under vår senaste vandring i skogen hittade tösen denna lila blomma (hon äääälskar även att plocka buketter från skog och mark), som på håll ser ut som en tanig hyacint. Men när man tittar närmare tycker jag de små blommorna liknar iris. Någon som vet vad det är? Och om den är fridlyst?

 

Här är alla fröer jag ska plantera på lilla kedjehustomten i år! Undrar om jag tagit mig vatten över huvudet...? Ser fram emot violetta sockerärtorna 'Shiraz' och rosa bondbönorna 'Karmazyn' (från Rara växter)!

 

Blommor ute, blommor inne... En av mina favoritblommor, Linnea, finns nu som tapet hos Sandberg Tyg & Tapet (även med vit bakgrund). Fin, va?

 

 

Har ni upptäckt Pinterest (www.pinterest.com)? En guldgruva för trädgårdsintresserade idéjägare, tycker jag – även om utbudet av bilder ibland kan kännas överväldigande... En användare tipsar om att man kan skilja rabatten från gräsmattan med hjälp av ihåliga betongblock som man planterar t ex jordgubbsplantor i. Poppis bland barnen, tror jag!

Foto: Janna Deulen via Steven Scott.

 

Ni har väl inte missat vårt växthustema som finns i Hus & Hem Trädgård nr 1/2013 (ute i butik nu)? Själv har jag inte plats med ett på kedjehustomten, men fortsätter att drömma... Här är ett växthus från Vansta Trädgård, som inte fick plats i guiden i tidningen. Byggt av svensk furu av irländska snickare.

 

 

Nu är det vår! I alla fall i tidningsvärlden. Just nu jobbar vi för fullt med årets nya fröer, nya praktiska prylar till trädgården etc. Det är lite frustrerande när man tittar ut genom fönstret och inser att det kommer att dröja rätt länge innan man får komma igång med trädgårdsarbetet i praktiken...
Här kommer i alla fall en av mina favoritfröer för i år - balla bönor är ett hett tips till pallkragar och trädgårdsland!

Spritböna 'Yin Yang', Impecta.

 

Jag älskar gamla murar med söta blommor som tittar fram mellan stenarna. Nu passar ju sådana bättre på en stor tomt på landet än på min kedjehustomt... men drömma får man väl?
Eller så kanske en "fuskmur", i form av gabioner (nät fyllda med stenar) kan funka? Blomsterlandet börjar snart att sälja sådana, 429 kr för en med diametern 51 cm och höjden 50 cm. I butik vecka 12.

 

 

De senaste månaderna har jag knappt tänkt på trädgård alls. Jag fick en amaryllis av svärmor som började blomma förra veckan - och den är verkligen vacker! Men mitt i julbaken, julkappsinköpen, jobbet och alla måsten har min egen trädgård försvunnit ur medvetandet för en stund (här på jobbet planerar vi nya trädgårdsnummer för fullt!).

Men så, i helgen, gick jag förbi en blomsteraffär med julrosor. Ofantligt vackra. Så idag är det jag som går iväg och köper en bred zinkkruka, köper julrosor och mossa och tar med dem hem! Så blir det en god trädgårdsjul också...

Foto: Blomsterfrämjandet.

 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
Liselottes trädgård

EN BLOGG OM

Hej och välkomna in i Liselottes trädgårdsvärld! Jag är en glad amatör som gärna skulle ägna större delen av min fritid åt att drömma rosiga drömmar, gräva, så och rensa (jo, jag lovar, jag gillar till och med det!). Men med jobb, hus och barn blir det som bekant inte alltid som man tänkt sig ... Jag hoppas i alla fall att jag kan ge alla nybörjare ett ansikte, att någon kan lära av mina misstag och att jag kan inspirera med allt från växtval och trädgårdsprylar till praktiska råd allt eftersom jag själv lär mig allt mer. Häng med vettja!

Namn: Liselotte Lundström

Gör: Reporter/redigerare på Hus & Hem

Bäst med att ha trädgård: Friska luften, blommorna, dofterna.

Sämst med att ha trädgård: Att jag inte har tid att vara där mer.

Kategorier
 
 
trädgårdsplan