Gyllene tider Gyllene tider  Om det nu är Tom Dixons fel eller inte ( se förra Läs mer
 
Sök på husohem.se
 
Uteplatsen
13-02-21 14:28 | Kungsbacka Trädgårdsdesign |

Trädgårdsdesign


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild ur boken "Trädgårdens form"


Hur ska den se ut? Vad vill du ha din uteplats till?

Kanske ska du grilla och umgås med dina vänner där, gärna i kvällssolen. Eller är det en plats du vill njuta av morgonsolen med kopp kaffe i handen. Eller drömmer du om en plats under tak som ger skön skugga, där du kan låta dynorna ligga utan att bekymra dig om regn och dagg? 

 Trädgårdsdesign


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bild ur boken "Under bar himmel"
 

Kanske vill du ha en undanskymd plats som ligger en bit från huset? Just på den platsen kanske man finner de allra sista solstrålarna för dagen, och kanske är det här du har en vacker utikt?

 Trädgårdsarkitekt


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Anna Fasth
 

Har man mölighet tycker jag att det ska finnas flera sittplatser i trädgården. Minst tre!

En av uteplatserna bör vara lite större, där man äter sina middagar och umgås och den bör ligga i anslutning till huset och då gärna vid en av husets utgångar. Det är en praktiskt lösning som förenar ute med inne och gör det enkelt att att äta ute. Här kanske man vill ha lite det lite privat och insynskyddat. En uteplats bör åtminstone ha två väggar för att kännas bekväm, och då kan det vara en bra idé att sätta upp ett ribbverk av något slag, kanske en spaljé med en vacker blommande lätterväxt. En vägg av höga bambu eller en formklippt häck fungerar bra också. Alternativen är många och du väljer det som passar dig och din trädgård bäst! 

 

Trädgårdsplanerign
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Acres Wild
 

Var noga när du väljer placeringen för dina uteplatser. Det är ju bra att veta hur solen rör sig; tex var den går upp i maj och likaså var den går ner i september. Studera var solen faller vid olika tider på dygnet och ta hänsyn till det vid din trädgårdsplanering.

En sittplats i trädgården behöver inte vara avancerad, ibland räcker det med en skön stol under äppelträdet. 

 Trädgårddesign


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Anna Fasth
 
Hur som helst är uteplatsen en av de viktigaste funktionerna i din trädgårdsdesign då de förlänger huset och livet under sommarhalvåret.


/Anna - Trädgårdsarkitekt och grundare av Kungsbacka Trädgårdsdesign
 

 

kommentarer

 
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera.
Kungsbacka Trädgårdsdesign

EN BLOGG OM

Inspiration kring form, funktion och karaktär i trädgården. Här kommer jag att skriva om vad som inspirerar mig och förhoppningsvis kan jag även förmedla glädje och inspiration till alla läsare.
Besök gärna vår hemsida:
http://www.kungsbackatradgard.se/

Kategorier