Hemma hos Zacharoff Hemma hos Zacharoff Efter lite sommartorka i bloggen så är det bäst ja Läs mer
 
Sök på husohem.se
 
12-07-30 21:46 | frugb | Kommentera |

 Nu har jag lagt in lite bilder på matsalen i mitt album, titta gärna! Innan vi renoverade var väggarna målade i en gul färg som vi inte alls gillade. Vi valde en vit tapet med snirkliga blommönster i glansigt vitt på matt vitt. Mönstret är egentligen ganska kraftigt men det vita på det vita gör det väldigt diskret. Jag älskar fortfarande tapeten efter 6 år. Resten av rummet går i vit metall och ek, med lite glasdetaljer och gröna blommor. Utsikten mot gästhamnen är bedövande vacker och den enkla möbleringen låter utsikten ta den plats den är värd. Det är ett rum som man kan sitta länge i, ett vilsamt rum som vi använder mycket.

 

12-07-30 21:06 | frugb | Kommentera |

 Häromkvällen genade jag över vår ö för att hämta bilen som blivit stående. Det var helt tyst. Verkligen helt tyst, inget bakgrundsbrus, inga bilar som passerade, inga båtmotorer som lät. Bara tystnad. Och jag kände känslan igen - detta är verkligen den underbaraste platsen jag kan tänka mig att bo på. Under min promenad passerade jag flera nära vänner, några äldre, några nyare, och gladdes över att till och med det finns på vår lilla ö. Tänk att vi får bo här, inte bara på sommaren utan året om, så nära naturens skiftningar. Glädje i själen och tacksamhet i hjärtat.

 

12-07-15 22:22 | frugb | Kommentera |

 Denna sommar har för oss varit ganska solig men inte så varm. Men jag tror att fördelen för oss på öarna i Bohuslän visar sig under somrar med lite mer ostadigt väder - hos oss skiner solen och över land ligger ett kompakt molntäcke, trots ganska mörka prognoser.

I alla fall så växer det så det knakar i trädgården denna sommar. Jag har lagt upp en massa nya bilder i albumet "Sommar i trädgården" som ni gärna får kolla in. 

Men nu hoppas jag på lite mer värme så vi kan bada mer med barnen! Under tiden bygger maken och jag en lekstuga, ett fantastiskt roligt projekt (som blev lite större än vi tänkt men så är det väl alltid...). Mer om det kommer!

 

12-06-22 22:06 | frugb | Kommentera |

 Köket är verkligen hemmets hjärta. Särskilt nu efter renoveringen är vi där jättemycket. Renoveringen av köket började på ett för oss ganska typiskt sätt: vi satt och pratade när vår dotter skulle fylla ett år (född på luciadagen) och kom på att det nog skulle vara trevligt att renovera köket. Nu. Vi bestämde oss för att kolla med vår snickare när han skulle kunna komma och hjälpa till att sätta upp stommarna. Vi tänkte bara göra en enkel liten ansiktslyftning med en ny skåpsvägg och kanske något mer. Men absolut behålla den nuvarande planlösningen och dispositionen. Jag åkte till IKEA ett par dagar senare och hamnade hos en inredare som extraknäckte på köksavdelningen. Där ritar de inga kök utan hjälper bara till att välja rätt stommar etc. Men denna härliga dam gick totalt igång på min enkla ritning över köket och ritade helt om dispositionen. Citat "detta får jag egentligen inte göra men jag kan inte låta bli, jag ska gå hem strax" och allmän fredagsstämning gjorde att jag åkte hem med en ritning över ett helt nytt kök. Med stommar och luckor och ny placering av spis, vitvaror och diskbänk. En disposition som gjorde att vi fick en arbetsdel och en social del. Jättetrevligt och bra men definitivt en större förändring än vi hade tänkt. Turligt nog så insåg vi att det gick bra att flytta diskbänken (vatten/avloppsstammar från övervåningen gick på rätt plats) och allt annat utan att det skulle bli så komplicerat. Min kära man gick igång på detta, vi ringde snickaren (detta var alltså strax före jul) och både han och rörmokare och elektriker hade tid för oss i mellandagarna. Gissa om vi fick bråttom att åka till IKEA och köpa hela köket! Tre veckor senare var nya väggar uppbyggda, stommarna på plats och vi kunde börja fixa med väggar, golv och tak. Ett år senare var vi helt klara. Så här är det alltså ofta för oss, vi får en idé och säger till varandra "nu kör vi". Tur att man kan köpa det mesta med kort varsel om man vill! Många bilder på köket före och efter renoveringen finns i mitt album Köket. Välkommen dit och titta! Skriv gärna en kommentar någonstans om du vill! 

Nu är klockan 22, och en trött småbarnsmamma ska gå och lägga sig. Trots att det är midsommarafton. Och midsommarfirandet på ön pågår utanför vårt hus. God natt!

 

12-05-08 19:16 | frugb | 1 kommentar |

 Vissa rum får vänta på sin tur. Balkongrummet och trappan upp har verkligen fått vänta. Vi renoverade hallen i höstas och då blev kontrasten mot trappan upp väldigt stor. Efter lite funderande så tog vi beslutet att göra en ytskiktsrenovering av trappan och rummet uppe där trappan kommer upp, samt en korridor på övervåningen. Vi behövde fixa taket och valde att sätta upp en ny panel i taket som målades vit. Väggarna - efter lite funderande valde vi en vägg med vitmålad panel och resten skulle få tapet. Vi bor i ett tapethus hävdar jag med bestämdhet - det passar helt enkelt bäst med tapet. Vi drog hem en massa tapetböcker och valde till slut 4 (!) olika tapeter i matchande färger. Och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd. Det blev så bra! En helvit tapet med en aning beige i, en lattefärgad tapet i samma serie som bryter av snyggt mot de kritvita listerna, en rutig tapet i flera olika beige/vita nyanser och en tapet med runda ringar i beige, brunt och vitt. Trots att tapeterna är väldigt olika så harmonierar de fint med varandra. Golvet var redan vitpigmenterat och det behöll vi. Nu är trappan upp ljus med den vita tapeten och det gamla vackra originalräcket är på plats. Det finns en roligt historia kring det räcket - den nyblivne husägaren som alltså var båtbyggare (konstruktör av träbåtar) ritade ett räcke i rostfritt stål som precis följde den rundade väggen. Han beställde detta räcke av en vän som hade möjlighet att tillverka det, och det kom med ångbåt i två delar till ön i slutet av 30-talet. När man satte det på plats så passade det perfekt. Jag antar att han var ganska stolt över detta eftersom historien lever vidare. Vi tycker också att det är vackert och många frågar om det är nytt, så fint är det fortfarande. Det har slipats av otaliga händer genom åren...

Möbler - det är enkelt möblerat med en dagbädd i vitt trä, ett överkast som jag sydde för 20 år sedan (tjena, vad tiden går...) när jag var olyckligt kär och en massa kuddar. Några av kuddarna har jag sytt på enklast möjliga vis - genom att hitta gamla skjortor i snyggt randigt typ på loppis och sedan klippt ut en kuddsida på skjortans baksida och en kuddsida på skjortans framsida. Sedan bara sytt ihop dem och se - då finns redan en snygg knäppning som utgör kuddens öppning! Mycket enkelt, praktiskt och snyggt. Och miljövänligt som all återvinning. Resten av kuddarna är köpta, en hel del på Nyblom&Kolléns fantastiska outlet som ligger nära oss. Bordet är fyndat på en second hand. Lampan vid soffan är sirlig och vacker och alla ljuspunkter går att vrida som man vill. På väggen hänger två porslinsblommor (Hoyor), med små tändsticksstora blad. Gardinerna är enkla från Hemtex som känns lite marina genom sina mellanrum med metallöglor. Vi ska nog sätta upp lite tavlor på den längsta väggen men vi väntar tills vi vet hur vi vill ha det.

Allt som allt blev det en lyckad uppfräschning! Kolla gärna in bilder i albumet "Balkongrummet på övervåningen".

PS ogräspajen som jag skrev om tidigare blev fantastiskt god! Tror faktiskt att kirskålen gav den goda smaken.

 

12-04-30 10:09 | frugb | Kommentera |

 Plötsligt händer det... i ett tidigare blogginlägg listade jag en massa saker som jag längtade efter men som antagligen inte skulle ske så snart. En av de sakerna var en pergola. 

Men - helt plötsligt (faktiskt!) tyckte vi att vi kunde prioritera detta eftersom vi fick erbjudande om att anlita ett par polska fantastiska snickare. Vi ringde på torsdagen, de kom och kollade på lördagen och började på måndagen. Vi fick bråttom att bestämma all design :-) .

Så nu har jag två grindar som stoppar våra småbarn från att smita ut och som förgyller våra entréer, två rosenbågar och en PERGOLA!!! Glädje!

Jag beställde snabbt fem klätterrosor som ska klänga på rosenbågar och en stolpe på pergolan - för de intresserade American pillar, Valdemar, Bonica climbing, Wrams Gunnarstorp och Awakening. På pergolan ska även två klematis klänga som jag planterat för detta ändamål för fem (!) är sedan. Två skogsklematis med små vita blommor sent på säsongen. De blir ett monster varje år så jag tror att de kommer att täcka pergolan bra redan i år. Och för två år sedan planterade jag en vinranka som också kommer att klä in pergolan.

Kolla gärna i mitt album för fler bilder! Ännu fler bilder kommer senare.

Nu ska jag ut och greja i trädgården!

 

12-04-17 12:05 | frugb | Kommentera |

 I ugnen tillagas just nu ett av mina motdrag mot all kirskål och brännässla i min trädgård - en ogräspaj! Tänkte prova hur det smakar. Kirskål och brännässla tillsammans med egna frysta cocktailtomater från förra året och lite köpt broccoli. Återkommer med recension!

 

12-04-15 21:35 | frugb | Kommentera |

 Efter diverse förkylningar hos både mig och barnen så har jag ork att skriva igen. Så här får det vara, jag skriver ett inlägg när jag känner för det och orkar. Jag tänker dock oftare på olika inlägg än jag i verkligheten skriver dem - jag kan vara ute och gå och tänka att detta kunde bli ett bra blogginlägg! Men så är livet.

Nu har jag lagt upp en massa bilder på vår nyrenoverade gästtoalett. Den är i marin stil kan man nog säga, med liggade träpanel på väggarna, grått klinker på golvet och trähyllor på väggen över toalettstolen. Skillnaden mot tidigare är enorm och vi är väldigt nöjda med resultatet. Nu känns det roligt att visa vart gästtoaletten är!

Toaletten är verkligen pytteliten, knappt mer än två kvadratmeter stor men det är ganska högt i tak. Och den har ett 2 m högt och 20 cm smalt fönster som ger rymd. Väggarna är alltså av vitmålad slät träpanel och golvet är en favorit i repris från badrummet på övervåningen (fast mörkare färg) - Graal från Höganäs. Väldigt snygg klinker. Kolla gärna på alla bilder i albumet om gästtoaletten om du vill se mer bilder!

 

12-02-28 19:19 | frugb | Kommentera |

 Jag älskar trädgårdsarbete - för mig är det inget arbete utan en ren lyx och avkoppling. Igår gick jag igenom min anteckningsbok för trädgården (ja, jag har faktiskt en sådan!) och hittade lite gamla listor. Jag insåg snabbt att det finns punkter som återkommer varje år - inte för att det är sysslor som återkommer regelbundet utan för att jag varje år tror att jag ska göra dessa saker och varje år nedprioriteras dem.

Och nu kommer en lista - på saker i trädgården som jag tror att jag kommer hinna med varje år men inte gör:

1. Sätta kantsten mellan rabatter och gräsmatta. En åtgärd som skulle se väldigt snygg och prydlig ut, samtidigt som det skulle spara tid genom att gräset inte skulle växa in i rabatten. Hela tiden. 

2. Bygga en pergola. Jag vet var den ska vara, jag vet hur den ser ut. Jag har till och med planterat två starkväxande klematis (som blir som monster varje år utan att ha något att klänga på) och en vinranka som ska klänga på pergolan. En dag.

3. Sätta upp några grindar. Förra året var det akut och vi hittade på en tillfällig lösning. Jag vill ha en mysig entrégrind med en båge där det växer klängrosor. En vacker dag.

4. Ta bort gräset mellan alla fogar och ersätta sanden med en härdande fogsand som det inte kan växa något i. Här gäller det att hitta den fogsanden, vilket jag inte gjort ännu. Ser reklam för den men den finns inte där jag frågat. Under tiden växer gräset frodigt i fogarna och jag tittar bort. Nästan varje dag.

5. Lägga stenläggning framför huset. Vi har en massa gammal vacker sk Fjäråsgranit (stora oregelbundna stenplattor) som ligger på tomten. Jag har lagt en liten stenaltan med den men vill fortsätta framför huset. Men ännu har det inte blivit av.

Känner lite nedslående att jag kan fortsätta denna lista ett bra tag till. Men tänker att det är bättre att fokusera på det jag verkligen hinner med varje år - och det är egentligen massor.

Och sakerna på listan kommer säkert att bli av. Vilket årtionde som helst.

PS Jag har skapat ett album med lite bilder från trädgården, sommarhalvåret. Kolla gärna in de bilderna! 

 

12-02-26 21:06 | frugb | Kommentera |

 Nu har jag lagt in lite bilder på vårt bibliotek i mitt album. Titta gärna på det om du vill se mer än denna bild.

Jag hade längtat efter ett bibliotek ett tag och insåg när vi hade köpt vårt hus att det äntligen fanns en naturlig plats för det - i det gamla "herrummet" som det står på ritningen (!). Det hade ju varit väldigt roligt att se några kort från tiden som det fungerade som herrum, men det har jag inte gjort. I vilket fall passade det perfekt som bibliotek - i hörnet av de tre vardagsrummen som har stora öppningar mot varandra. 

Tyvärr fanns inte fiskbensparkett i detta rum, vilket det gjorde i de andra två vardagsrummen, men vi la in ett annat enkelt ekgolv. Väggarna var gula och vi tapetserade om, till vår förvåning i en bronsbrun tapet med guldslingor från Sandbergs. Vi hade nämligen tänkt oss en väldigt ljus tapet men fastnade för denna mörka. Den matchade nämligen den taklampa vi fått från några vänner och som vi bestämde skulle ha en central plats i rummet.

Väggarna täcktes sedan nästan helt av hyllor - vi valde Billy 40 cm breda hyllor från IKEA. Det blev en härlig känsla av kvadrater och så smala hyllor deformeras inte av boktyngden, vilket vi sett redan sker med 60 cm breda hyllor.

Längst upp löper en ekhylla runt hela rummet. Vi tänkte oss främst pocketböcker på den hyllan men jag har också placerat ut en liten samling av blomsterdamer i keramik. Det var ett ganska förvånat ögonblick hos mig när jag upptäckte att jag faktiskt samlar på dem... 

Böckerna sorterade jag efter färg och nu nästan sex år senare har färgsorteringen levt kvar med lite undantag.

Stolarna är Lamino, och vi köpte dem samtidigt som vi köpte huset med motiveringen att "vi ändå gör av med så mycket pengar just nu". Bordet är ett loppisfynd som jag målat om i guldfärg. Jag måste erkänna att jag kände blickar i nacken från experterna i Antikrundan och hörde dem väsa "hur kan du måla över ett så vackert bord" men färgerna som bordet hade passade inte in. Jag hade köpt det billigt och det hade vackra inläggningar i olika träslag. Men jag gör ju vad jag vill med det jag fyndat! ;-)

Läslamporna - en IKEAvariant som hade en "nästanmässingsfärg" som passar väl in i rummet.

Ljusstakarna är också second hand-fynd i mässing, både på bordet och i de båda fönstren. De i fönstren är lite speciella, liksom organiska. Mässing är klockrent i detta rum och det är kul att få ha det någonstans i huset.

Gardinerna är dubbla - vit sammet underst och ett transparent guldfärgat tyg överst. 

Som sagt - detta är ett rum som vi trivs väldigt bra i! Det är husets tystaste rum och det har en speciell stämning som skapas av alla böcker!

 
1 | 2 |
Huset på ön

EN BLOGG OM

Om vårt hus från 1938 som varvsägaren och skeppskonstruktören byggde - vår renovering och inredning blandat med vår design av trädgården. Vår inredningsstil - tja, en stil som vi tycker passar detta hus som på ritningen har både matsal, herrum och salong.

Kategorier