Köpa hus – det här ska du tänka på

Att köpa hus är ofta livets största affär. Det gäller att ha koll på läge och standard, men den verkliga fallgropen är skicket – för att inte få obehagliga överraskningar i efterhand.

Innan du börjar leta efter drömhuset är det bäst att ha koll på ekonomin. De flesta som ska köpa hus har en bostad som först ska säljas. Börja med att få den värderad. Nästa steg är att ta kontakt med banken för att få ett lånelöfte och prata boräntor och amorteringskrav. 

– Man ska inte skämmas för att pruta på räntan. Ring runt och jämför räntor på olika banker, och glöm inte att förhandla på nytt när ränterabatten går ut. Amorteringen går att se som ett slags sparande. Man betalar ju faktiskt tillbaka till sig själv, säger Håkan Larsson, chefekonom på Villaägarna. 

Storleken på ett lånelöfte skiljer sig sällan mellan olika banker, eftersom alla följer samma regler. 

Nu är det dags att börja följa marknaden för att vara beredd när du ska slå till. Gör en bevakning på Hemnet, gå på visningar och fundera på vad som är viktigt just för dig. 

Skicket är fallgropen

När du har hittat drömhuset och går på visning gäller det att hålla huvudet kallt. Fokusera på tre saker när du bedömer om det är köpläge och hur mycket du kan tänka dig att betala: läget, standarden och skicket. Läget är nummer ett, eftersom det inte går att ändra på. Standarden går att förändra, men det kostar i arbetstid eller pengar. Skicket är den riktiga fallgropen. 

– Det är vanligt att man går på visning, blir kär i ett hus och köper det. Sedan börjar kanske taket läcka, och man undrar om inte det är säljarens ansvar. Men som köpare ska man förvänta sig att gamla grejer går sönder, säger Magnus Bäckström, kundombudsman på branschorganisationen Mäklarsamfundet. 

Ett sätt att få överblick över kommande renoveringar är att göra en underhållsplan. 

– Skriv upp allt som behöver fixas år för år och räkna på det. Då får man en uppfattning om vad det kommer att kosta att ha huset, säger Håkan Larsson. 

Du som köpare har undersökningsplikt, så på visningen gäller det att ta reda på att allt fungerar som det ska. Skruva på kranar, titta under mattor, kryp in i garderober och upp på hustak för att hitta eventuella fel. Om huset säljs med en friskrivning mot dolda fel innebär det att säljaren inte kan bli ansvarig för fel som upptäcks i framtiden. Då är det särskilt viktigt att göra en noggrann undersökning och att fundera över hur det eventuellt ska påverka priset. 

Läs noga

Objektsbeskrivningen är till stor hjälp när du ska ta beslut om ett köp. Där finns information bland annat om pantbrev och inskrivna servitut, och du kan se vilka löpande driftskostnader huset har. Om det finns en frågelista som säljaren har fått fylla i kan den vara värd att titta extra på.

– Det som tas upp i en frågelista är säljaren inte längre ansvarig för. Det är en signal till köparen att undersöka extra noggrant, säger Magnus Bäckström. 

Många väljer att anlita en besiktningsman för att göra en bedömning av huset. Han kan hitta fel och brister som gör att priset kan diskuteras, och upptäcka riskkonstruktioner som kan behöva åtgärdas i framtiden. Om säljaren redan har gjort en besiktning kan den vara användbar för dig som köpare, men då ska du göra ett eget avtal med besiktningsmannen så att han går igenom protokollet och har ett ansvar mot dig att besiktningen är korrekt genomförd.  

Hitta köpstrategi

Förutom det som syns på visningen och i objektsbeskrivningen finns det handlingar hos kommunen som är värda att titta på. I områdesplanen eller detaljplanen kan du se om det finns möjlighet att bygga ut eller göra fasadförändringar i framtiden. Du kan också se om det planeras nya vägar eller byggnader i området.  

Nu när du vet mer om drömhuset är det dags att bestämma vad du tycker att det är värt och att vara med i budgivningen. Det finns olika strategier som brukar användas. En är att bjuda snabbt och lite i taget. En annat är att chockhöja. 

– Men den strategi man framför allt ska ha är att inte bjuda mer än vad man faktiskt kan betala, då det förr eller senare kommer slå tillbaka, säger Magnus Bäckström. 

Hur ska man veta när det är rätt läge att köpa? Det viktigaste är inte om man köper på sommar eller vinter, utan att man köper och säljer i samma marknad. I dag är priserna på de flesta håll lägre än för ett år sedan och det finns tecken på att marknaden har stabiliserats. Det gör att det kan vara köpläge för den som flyttar från hyresrätt till hus, men för den som samtidigt ska sälja en bostad spelar det inte så stor roll. 

– Prisfallet gör att objekt man vill köpa blir billigare, men samtidigt faller ju priset på den egna bostaden som man ska sälja, säger Håkan Larsson.

Undersökningsplikt och dolda fel

Köparen har undersökningsplikt – ett ansvar att noga undersöka den bostad man vill köpa. Det går inte att i efterhand få ersättning för fel som kunde ha upptäckts vid köptillfället.

Säljaren har upplysningsplikt – ett ansvar att upplysa köparen om eventuella allvarliga fel på huset. Om det inte görs kan säljaren bli ersättningsskyldig senare. 

Både undersökningsplikt och upplysningsplikt är lag och regleras i jordabalken. 

Ett dolt fel kan göra att säljaren blir ersättningsskyldig i upp till tio år. Ett dolt fel ska ha funnits i bostaden vid köpet men inte ha varit möjligt att upptäcka genom en noggrann undersökning. ­Felet ska inte vara förväntat utifrån husets ålder, skick eller information från säljaren. Säljaren kan friskriva sig från dolda fel i köpekontraktet.

Läs mer på omboende.se.

Räkna med avgifter

Fastighets-avgift. Betalas årligen till ­kommunen, baseras på taxerings­värdet med ett tak på 7 800 kr. 

Reavinstskatt (så kallad flyttskatt). 22 procent av vinsten efter avdrag. Uppskov kan fås mot en årlig skatt på 0,5 procent av vinstbeloppet.

Ränteavdrag.  30 procent för räntekostnader upp till 100 000 kr. 21 procent för räntekost­nader över det.  

Läs mer på skatte­verket.se.

Scroll to Top