Recept: 6 supergoda rätter att laga i påsk

Fira vårens och ljusets återkomst med ett härligt påskkalas. Nya favoriter på buffébordet blir matjesfat med ägg, frisk citrussill och gravad salmalax med lyxig löjromskräm.

6 supergoda rätter att laga i påsk:

Matjesfat med ägg och hovmästarsås

6–8 bufféport  

Ingredienser:

2 burkar hela matjessillfiléer à 200 g
8–10 rädisor
1/2 kruka dill
1 1/2 dl hovmästarsås eller gravlaxsås, köpt eller hemlagad 

Garnering

3 msk crème fraiche
3 mjukkokta ägg
1 dillvippa
nymalen svartpeppar

Gör så här:

Skär sillfiléerna i ca 2 cm breda bitar. Ansa och finhacka rädisorna. Hacka dillen. Varva sillbitar, rädisor och dill i två–tre lager på ett serveringsfat. Ringla såsen mellan varven och ovanpå sillen. Garnera med små crème fraiche-klickar runt om. Toppa med äggen, skalade och delade i mindre bitar. Lägg på dillvippan. Peppra.

Frisk påsksill med citrusyoghurt

6–8 bufféport

Ingredienser:

1 dl crème fraiche
1 dl grekisk tjock yoghurt
finrivet skal av ½ vältvättad citron
1–2 tsk färskpressad citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta 
3 salladslökar
2/3 slanggurka
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
1 förp femminuterssill, hela filéer, avrunna

Gör så här:

1. Blanda ihop crème fraiche, yoghurt och citronskal. Smaka av såsen med citronsaft och vitlök. 

2. Hacka salladslöken. Ansa och finhacka gurkan. Hacka dillen och persiljan fint. Skär sillen i bitar. Varva sill, sås, lök, gurka, dill och persilja i 2–3 lager på ett fat. 

Matjesfat med ägg och hovmästarsås och frisk påsksill med citrusyoghurt.

Ägghalvor med laxmousse och chili 

6–8 bufféport

Ingredienser:

100 g varmrökt lax, skinn- och benfri
150 g färskost, t ex Philadelphia 
salt
3–4 hårdkokta ägg, skalade och delade

Garnering

chiliflingor 
örter, till exempel shisokrasse, timjan- eller körvelblad

Gör så här:

Lägg laxen delad i bitar och färskosten i matberedare monterad med en kniv och kör till en slät massa. Smaka av med salt. Spritsa eller klicka moussen på ägghalvorna. Garnera med chiliflingor
och örter.

Ägghalvor med laxmousse och chili.

Gravad salmalax med löjromskräm

6–8 bufféport

Ingredienser:

2 salmalaxfiléer, à ca 300 g 
3 msk salt
1 1/2 msk strösocker
1 knippe dill

Löjromskräm

2 dl crème fraiche 
2–3 msk löjrom

Servering

nymalen svartpeppar
1 msk finhackad dill
små citronklyftor

Gör så här:

1. Gnid in filéerna först med saltet och sedan med sockret. Låt dem ligga i rumstemperatur 15 minuter. Lägg ihop filéerna med dillen emellan. 

2. Slå in fisken i bakplåts- eller smörpapper till ett tätt paket. Lägg i plastpåse och på ett fat i kylen. Vänd paketet 2–3 gånger under gravningstiden. Häll bort laken, annars blir fisken för salt. Fisken kan ätas efter 1–2 dygn.   

3. Blanda ihop crème fraiche och löjrom. Ta bort dillen och skiva fisken i tunna skivor. Lägg på fat. Garnera med peppar, finhackad dill och citronklyftor.  Servera med löjromskräm

Rom- och räkfyllda äggskal 

6–8 port

Ingredienser:

6–8 äggskal, tvättade och torra

Fyllning:

5–6 ägg
5–6 msk vispgrädde
2–3 msk smör, till stekning
salt, peppar
75 g forellrom (eller stenbitsrom)
6–8 skalade räkor
1 msk finhackad gräslök

Gör så här:

1. Ställ äggskalen i äggkoppar. Vispa ihop ägg och grädde tills allt blandats. Smält smöret i en stekpanna på medelstark värme. Häll i äggsmeten och rör om sakta med trägaffel tills den tjocknar. Ta pannan från värmen och smaka av äggröran med salt och peppar. 

2. Fyll skalen med äggröran, täck med plastfolie och ställ svalt till serveringen. Toppa med rom, räkor och gräslök till serveringen.

Gravad salmalax med löjromskräm och rom- och räkfyllda äggskal.

Sparris- och  broccolipaj 

6–8 bufféport

Ingredienser:

125 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
1 ägg, kylskåpskallt

Fyllning:

2 buntar sparris à 250 g
2 msk majsolja
1 knippe salladslök
1 krm salt
150 g fetaost

Äggstanning:

4 ägg
1 1/2 dl grädde
3 msk riven parmesan
1 krm flingsalt

Garnering och servering:

2 dl broccolibuketter
1 msk olivolja
2 msk hackade pistaschnötskärnor
flingsalt, nymalen svartpeppar
oreganoblad
2 dl färskriven parmesan

Gör så här:

1. Mixa tärnat smör och siktat mjöl i matberedare med kniv, till en smulig deg. Tillsätt ägget, mixa till en smidig deg. Lägg i plastpåse och låt vila kallt 30 minuter. Tryck ut degen i en ugnssäker form eller pajform så den når lite över kanten. Ställ kallt 30 minuter.

2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen 15 minuter. 

3. Fyllning: Bryt av den nedersta hårda delen av sparrisen. Fräs sparrisen runt om i 1 msk av oljan ca 2 minuter. Ta upp. Skär i ca 2 cm stora bitar, men spara gärna 8–10 hela sparrisar till garnering. 

4. Ansa och skiva löken, fräs den i resten av oljan ca 5 minuter. Salta. Lägg sparrisbitar, sallads­lök och tärnad fetaost i pajen. Vispa ihop äggsmeten och fördela den över pajen. Toppa med den sparade sparrisen och broccoli blandad med olivolja. 

5. Sänk värmen till 200 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 35 minuter, tills färgen är fin.

6. Garnera pajen med nötter, fling­salt, peppar och oreganoblad. Servera med extra parmesan vid sidan.

Sparris- och  broccolipaj.
Scroll to Top