Trendspanaren Stefan Nilsson: Så inreder vi hemarbetsplatsen efter pandemin

Kommer hemarbetsplatsen att bli bestående efter pandemin? Och hur kommer den i så fall att se ut? Stefan Nilsson reder ut och blickar framåt.

Pandemin har förändrat mycket. Några saker kom och gick. Hemmaträningen kanske aldrig fick det där fästet som man trodde i början. Är hemmaarbetet något som kommit för att stanna? Kanske. Det finns flera undersökningar som visar att många verkligen trivs med att arbeta hemma. I en undersökning som företaget Formica gjorde kan man se att 55 procent tycker att hemmakontoret är trevligare än kontorskontoret. Undersökningsföretaget McKinsey redovisar ännu högre siffror. 80 procent sa under våren 2020 att man trivdes de att arbeta hemma. 

Det har pratats enormt mycket om huruvida vi kommer tillbaka till kontoret eller inte. Utan att fastna i resonemangen så landar de flesta i att vi kommer att hamna i något slags mellanväg. Vi kommer absolut att ha ett kontor, men även arbeta hemifrån. Det finns massor av sidor att ta ställning till, som till exempel: Vad gör man hemma och vad gör man på kontoret? Den tysta lässtunden när man ska koncentrera sig och göra en rapport – görs den bäst hemma eller på kontoret? Ja, det beror ju på … Har du en arbetsplats för lugn och ro hemma? Störs du av tjoande barn och kissnödiga hundar? Eller ska man ha koncentrationstimmarna på kontoret som nu verkar bli ännu stimmigare när vi vill ha kontor som bygger kultur och informella möten?

Men vi ska inte fastna i kontorskontoret utan titta på framtidens plats för hemarbete. Hur kommer det att se ut och fungera? 

Det fysiska rummet. Under pandemin spekulerade trendspaningarna vilt om hur vi skulle ha en fysisk arbetsplats. Designer som Ilse Crawford sa att sängen var den nya arbetsplatsen och menade att vi borde skaffa brickbord, bra belysning och en skön pyjamas att jobba i. Anna Johansson på Dux kontrade med en rakt motsatt tanke. Sängen ska man sova i, inte jobba. 

Jobba eller sova i sängen – åsikterna går isär. Säng ur Dux samarbete med Carl Hansen.
Trendspanaren Stefan Nilsson.

Avgränsa arbetsplatsen

Är inte en bra kontorsstol otroligt dyr, undrar vän av ordning. Jo, absolut, men ganska snart kommer kontors­företagen att subventionera möbler. Redan i december fick 2 200 anställda på Lantmäteriet pengar för att köpa utrustning.  5 000 kronor fick man samtidigt som säkerhetsföretaget Stanley Security med 450 anställda i Sverige gav bort 1 000 dollar (cirka 8 500 kronor). Pengarna kanske inte räcker till allt, men är i alla fall en slant på vägen.

Den kanadensiska forskaren Anja Jamrozik menar att hemmakontoret absolut behöver ett bra skrivbord och en bra stol, men kanske ännu viktigare är en avgränsning för rummet. Husägare med fristående gästhus på tomten är vinnarna, men allt som separerar arbetsplatsen från hemmet är bra. Kanske en dörr, eller rumsavdelare? Eller till och med markering med tejp på golvet så att man känner ”här jobbas det”. Vi kommer säkert att se lösningar på arbetsplatser som göms i garderober framöver. 

För belysning säger forskarna att man ska ha en bra skrivbordslampa eftersom det ökar koncentrationen. Och precis som man diskuterar för kontor så kan man titta på vilken sorts färg man vill ha på ljuset. Kallt, blått ljus ökar koncentrationen medan gult och rött ljus lugnar. 

Men viktigast för hemmakontoret är att ha en koppling till dagsljus. Varför? Flera undersökningar visar att det ökar produktiviteten, reducerar trötthet, gör att du får bättre sovmönster och släpper ut serotonin som faktiskt gör dig gladare. 

Vårt hemmakontor har så klart också påverkats av tekniken. På ett år har vi lärt oss koppla upp oss på webbinarier och digitala möten. När möbelföretaget Vitra gjorde en genomlysning av hemmakontoret och teknik så menade man att det finns en övertro på tekniska lösningar. Visst kan man ta fram en app som sätter på kaffebryggaren i köket medan man ligger i sängen och vaknar. Men det kan vara minst lika enkelt att gå upp ur sängen och sätta på kannan själv. Kanske blir det så hösten 2021 att vi får en motreaktion mot digitalisering och teknik. Det är nästan lika mycket tal om ”Zoom-free Friday” som vanlig afterwork. 

Att ha en särskild plats att jobba på är viktigt, menar många experter. Här en hem­arbetsplats inredd av Elfa.
Smarta prylar underlättar hemarbetet, som uttaget från Schneider Electric.

Matlagning som avkoppling

Avslutningsvis. När jag gjort min research inför den här artikeln så konstaterar alla att det är viktigt med små ritualer. Visst är det skönt att slippa pendla till jobbet, men den stunden kanske var det ögonblicken när du fick dagdrömma eller bara tänka på något annat. Den där resan till och från jobbet handlar inte bara om transport utan är också ett tillfälle att sortera i huvudet, få insikter och helt enkelt tänka. Lite halvt på skoj så har jag läst att ”cooking is the new commuting”. 

Vi måste ha tillfälle att smälta arbetsuppgifter och reflektera, och kanske är det så att vi nu gör det med ett långkok vid spisen? Efter att ha försett oss med skrivbord, lampor och stolar – är ett set med grytor nästa sak från arbetsgivare så att vårt hemmaarbete blir bättre?

Matlagning i stället för pendling? Vi tillbringar mer tid i köket. Detta kök kommer från Vedum och heter ”Maja”.
Scroll to Top