Spana in den unika klippträdgården med alpina växter

Små och blygsamma, men ändå riktiga tuffingar. Alpina växter är vana vid blåst, kyla och näringsfattiga förhållanden. De trivs bäst i sand, i sällskap av sten. Och just sten är något Daniel vill ha i sin trädgård i Träslövsläge.

Säg ordet ”sten” och det tänds en glimt i Daniel Anderssons ögon. Han älskar sten i alla dess former och har använt det på flera håll i sin trädgård i Träslövsläge söder om Varberg. Steget var därför inte långt till att bygga en speciell stenplantering för alpina växter. I coronatider blev det sommarens stora semesterprojekt – helt byggd för hand, med mankraft, spett, spade och liten hjulkärra till hjälp. Men ensam är inte stark i en sådan här situation. 

– Jag hade hjälp av min granne Christer, berättar Daniel. Det gick utan maskin – men man måste planera på förhand precis var man ska ha varje sten. Det är för tungt att flytta runt och prova sig fram. 

Det går självklart att bygga en alpin stenträdgård med mindre sten också, för stenens viktigaste uppgift är att vara värmekälla och ge näring åt växterna. Men när Daniel är i farten är det kreativa krafttag som gäller. Stort och rejält! Han ville bygga något som också skulle bli ett skulpturalt konstverk, med plats för både markkrypande alpina växter och barrväxter. 

Högt och lågt med varierade avstånd. Ett stenpussel som heter duga, och som efterliknar de bergstrakter växterna kommer ifrån – men i ett mer blygsamt format.
Astilbe tänker man på som en mer högrest perenn, men även sådana finns i miniatyrformat. Här en liten stenastilbe i blom.
Kalksten kan bjuda på lite extra spännande ­överraskningar i form av mycket tydliga fossiler.
Här bor: Daniel Andersson med hustrun Linda och sonen Wille. Jobbar som: Konstnär, driver Läjets trä & trädgård. Trädgården: Ligger i Träslövsläge, utanför Varberg på Västkusten, zon 1. Instagram: @lajetstraochtradgard

Klarar svenskt klimat

Alpinträdgårdar byggs ofta upphöjda, som en kulle eller i en upphöjd bädd med mur runt omkring, för att växterna ska få ett lyft och komma bättre till sin rätt. Annars får man snällt kröka på ryggen för att kunna beundra dem på närmare håll. 

– Det är alltid spännande att dyka ner i något nytt specialområde också! Jag nördar gärna ner mig i ett ämne, när det finns mycket att lära sig och upptäcka. Man blir lätt fascinerad av de kompakta, tuvbildande och kuddformade växterna och vill ha fler! 

Som man kan misstänka av namnet har alpina växter sitt ursprung i ganska tuffa förhållanden. Kallt, vindpinat och magert. Därför är många av dem också härdiga i det svenska klimatet. Daniel bor i en mild växtzon, men har havet bara ett par hundra meter bort. Därför kan det blåsa rejält runt husknuten. 

– Det är en klar fördel med de alpina växterna, säger han. De blåser inte omkull och behöver aldrig stöttas upp. Däremot kan man behöva skydda dem mot fåglar, som kan få för sig att växten är bra byggmaterial till boet. På vårkanten kan man behöva lägga en nät- eller trådkorg över plantan.

Med belysning kommer en alpin trädgård också till sin rätt när mörkret faller. Stenblocken skapar dramatiska skuggor, med uppåtriktat ljus från spotlighter nedgrävda i sanden.
Genom att ställa flera stenskivor tätt intill varandra har Daniel skapat en större stenformation. 
Spotlighter i metall gör inte stort väsen av sig dagtid, då de smälter in med den grå stenen. Led-ljus sparar energi, men ger dramatisk effekt i mörkret. 
Diskret insmuget bland stenblocken, döljer sig ett skåp i rostfritt. Här finns elcentralen för stensättningens belysning.
Taklöken trivs i torrt och soligt läge. Taklöken får små avknoppningar, som kan brytas av och planteras direkt, för att få växten att sprida sig. 

Kalksten från Kinnekulle

Kalkstenen kommer från ett stenbrott i Kinnekulle, där Daniel kunde välja precis de stenar han ville ha. Genom åren har han ofta kunnat fynda hela partier med natursten via tidningsannonser och på Blocket. Men på senare år har det blivit svårare att göra de där superfynden. 

– Det ökande trädgårdsintresset har gjort efterfrågan större och det är fler som vill ha sten. Men för att lägga natursten till en rimlig kostnad behöver man vara händig. Det tar tid att lägga pussel med sten och måste man hyra in arbetskraft blir det riktigt dyrt. 

För att ge stensättningen ett extra lyft har Daniel dragit in el och placerat ut spotlighter bland sten­blocken. Lågvoltssystem kan man som privat­person dra själv, men Daniel valde att satsa på ett 230-voltssystem. Det har en lång garanterad livslängd – en klar fördel när man inte vill behöva byta ut ljussättningen. När mörkret sänker sig är det inte växterna som sticker ut. Då kommer stenarna verkligen till sin rätt, som ett upplyst konstverk. 

Lågvuxen och kompakt, den anatoliska nejlikan har sitt ursprung i Asiens höga berg. Finns med vita och rosa blommor.
Praktbräckans latinska namn ‘saxifraga’ betyder bokstavligen ‘stenbrytare’. Saxifragorna älskar kalk, och deras rotsystem har en förmåga att leta sig in i den porösa kalkstenen och suga åt sig näring.  
Högt och lågt med varierade avstånd. Ett stenpussel som heter duga, och som efterliknar de bergstrakter växterna kommer ifrån – men i ett mer blygsamt format.

Barrträd i klippträdgården

Barrväxter stormtrivs när de planteras i sand. Men man bör tänka på att välja barrväxter i miniatyrform som växer långsamt. Det är ju inte meningen att de ska växa sig så stora att de helt tar över. Häxkvastar (små uppstammade barrväxter) och kuddväxande barrväxter kan ha en så liten tillväxt som 1 cm om året. Om du klipper tillbaka årsskotten bromsas tillväxten och barrväxten blir i stället tätare. 

Bergtall ’Benjamin’.
Solfjäderstall ’Piccola’.
Bergtall ’Mops’.

Skapa en klippträdgård

Inom trädgårdsvärlden kallas en konstruerad klippträdgård för ”crevice”. Ordet är taget från engelskan och betyder ”skreva”. Och en djup skreva är just vad många av de alpina växterna behöver för att trivas. Stenen lagrar värme och skyddar på så vis växterna. Dessutom bildas kondens på stenen, som sedan sipprar ner i marken. Alpina växter må vara små ovan jord, men de har omfångsrika rotsystem som går djupt ner. Det är så de överlever i sin naturliga miljö och genom att efterlikna naturen får du växterna att trivas.  

Välj en öppen plats, som inte ligger i trädskugga. En slänt mot norr räknas som en idealisk plats, då södersol kan torka ur marken väl bra. Genom att placera stenblocken i öst–västlig riktning får du skugga på ena sidan av stenblocken och sol på den andra – då kan växterna planteras så att de får det läge de trivs bäst med.   

Kalkstensblock är det bästa valet. Det är en porös sten som vittrar sakta och då frigörs kalk och mineraler som ger näring till växterna. Skiffer fungerar också. Använd olika tjocka, olika stora stenskivor, för ett mer dynamiskt och spännande resultat. 

Börja med att gräva rent, så att du får bort allt rotogräs. Marken behöver inte vara plan. Tvärtom – kuperad mark kan göra din klippträdgård mer spännande. Men själva sandlagret bör vara minst 20 cm och gärna 40 cm, för att växterna ska trivas. 

Stenblocken ställs på högkant, i sand, parallellt med varandra. Använd natursand, 0–8 mm, och bädda ner minst en tredjedel av stenen, så att de står stadigt. Placera stenen med mellanrum. Smalt och trångt är förhållanden som passar många alpina växter, men avstånden kan varieras, från bara 2 cm och uppåt. 

Sedan fylls skrevorna mellan stenarna på med mer natursand. Använd aldrig vanlig jord! Sand upplevs som torr nära ytan, men den håller fukten bra en bit ner.

Plantera i klippträdgården

Här passar alpina växter – alltså sådana som naturligt växer bland berg, klippor och stenar eller på karga, magra och näringsfattiga fjällhedar. Det betyder inte trist och tråkigt, för många av dem bjuder på fantastisk blomning. Genom noggrant växtval kan klippträdgården blomma från tidig vår och hela sommaren ut. 

Satsa på lågvuxna, markkrypande växter eller små miniatyrer. Det är ju inte meningen att växterna ska växa sig så stora att de helt skymmer stenstrukturen. 

Välj torktåliga växter, så kommer klippträdgården att sköta sig själv. Det kan behövas lite extra vattning innan växterna etablerat sig, men sedan bör de klara sig på egen hand. Köper du plantor som är planterade i jord/torv, bör du spola rotsystemet rent innan de planteras i sanden.  

Många alpina växter förekommer i vanliga handels­trädgårdar, men det finns långt större utbud på de plantskolor som specialiserat sig på alpina växter. Till de ledande hör www.gerbianska.com. 

Scroll to Top