Stort test: Här är den bästa och sämsta julmusten

Skummande julmust är det som gäller när det lackar mot jul. Vi har testat både klassiker och för oss mer okända spännande sorter – som de som lagrats på whiskyfat och fått lyxigt fyllig och rökig smak.

Julmust är en folkkär dryck på matbordet i juletid. Vi svenskar dricker cirka 30 miljoner liter varje år, enligt Sveriges Bryggerier. Den mörkt bruna och skummande drycken passar bra till julmaten som ofta är salt och smakrik. Det kan vara allt från julskinka till Janssons frestelse – eller ett lite grönare julbord. 

Receptet på julmust är hemligt och skapades redan 1910. Familjeföretaget Roberts i Örebro gör 98 procent av allt extrakt som används av olika bryggerier. Julmusten har blivit ett alternativ till öl precis som grundaren och nykteristen Robert Roberts önskade. 

Egna smaksättningar av julmust

Förutom det hemliga innehållet består drycken av humle- och maltarom (ofta av korn), kolsyrat vatten, socker, citronsyra och eventuella tillsatser. Bryggerierna har också egna smaksättningar, till exempel kardemumma, kanel och enbär.

En klassiker som säljs i många butiker är Apotekarnes julmust från Carlsbergs bryggeri. Den serveras ofta vid landets många julbord, men vi tycker att musten är för söt och inte så fyllig.  

Mindre söt och riktigt god är Zeunerts julmust från Sollefteåbryggeriet, som numera ägs av Kopparbergs. Detta är vår favorit till julens rätter och en törstsläckare – dessutom till lägst pris i testet (köpt i sexpack).

Systembolaget säljer också alkoholfri julmust och vi har testat Dufvenkrooks från dryckesfabriken Herrljunga. En kryddig must som är halvtorr och mindre söt. Tyvärr tar den starka smaken av enbär över fullständigt.

Små bryggerier

Flera mindre bryggerier gör julmust, vilket ger en bredd med olika smaker. Ett ekologiskt alternativ är Törst Real julmust som bryggs på Värmdö utanför Stockholm. Drycken har ett rikt innehåll av frukt, bär och olika kryddor. Passar den som inte gillar traditionell julmust, men smakbilden är rätt spretig.

Läskeblask brukar man säga om läskedrycker, och vi blev nyfikna på Blask Julmust. Göteborgsbryggeriet GBG Soda har gjort en smakrik och julig dryck med kardemumma, kanel och nejlika. Det kunde ha varit något mindre kardemumma, och drycken är dyrast i testet.

Den som gillar klassisk smak kan gärna välja Dalamust från Sahlins brygghus. En fördel är också att drycken är mindre söt. Den har dock mindre kolsyra och ger ett avslaget intryck.

Lagrad julmust

Det finns även lagrad must i juletid. Hammars bryggeri vid norra Vättern har en sort som är lagrad i fyra år på whiskyfat av svensk ek. Den är lyxigt fyllig med lätt rökig smak. God och smakrik är också Nygårdas must som är lagrad ett halvår på ekfat. Drycken görs av Spendrups bryggeri. Båda sorterna har en fin skumkrona, men kolsyran försvinner rätt snabbt i dryckerna.

Många smaker och typer av julmust finns alltså att välja på. Om sorterna inte säljs i din matbutik går de ofta att beställa, vilket vi gjorde från Delitea.se. Smaka dig fram till din egen julfavorit.

Så gjordes testet

Vi har smakat på julmust ihop med julmat eller snacks och även utan tilltugg. Vi har valt mindre flaskor på 33 och 50 cl. Flera sorter finns också sockerfria, men vi har testat must med naturligt socker. Priser kan variera i olika butiker och i näthandel, och det angivna priset är det vi betalat. Betygen är från 1 till 5 där det bästa är 5.

Test av julmust – från sämst till bäst betyg

Apotekarnes – för söt

Pris/pris per liter: 11,90 kr/23,80 kr

Mängd: 50 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150c, naturlig humlearom och maltarom (från korn), citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel E 211.

Kommentar: Något billigare med 33 cl-flaskor i 12-pack.

Köpinformation: carlsbergsverige.se

Plus: Klassisk smak av julmust. Bra pris. Skummar en del i början. Passar till julmat. Säljs i många butiker. Julig etikett.

Minus: Alltför söt. Mindre fyllig och lite platt smak. Skummet lägger sig snabbt.

Betyg: 2 av 5

Dufvenkrooks – jobbig eftersmak

Pris/pris per liter: 18 kr/54,55 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150, naturlig humle- & maltarom (från korn), citronsyra, krydd-extrakt, aromämnen, konserveringsmedel E211. 

Kommentar: Säljs även på Systembolaget.

Köpinformation: dufvenkrooks.se

Plus: Kryddig smak av enbär, kanel och ingefära. Halvtorr och inte för söt. Passar som sällskapsdryck för enbärsälskare.

Minus: Smaken av enbär är för stark, och ger en jobbig eftersmak. Skummar dåligt.

Betyg: 2 av 5

Törst real – ekologisk julmust

Pris/pris per liter: 25 kr/75,76 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, rörsocker, färskpressad citronjuice, apelsin, lingon, kornmalt, bränt socker (karamell), russin, svartvinbär, enbär, ingefära, humle, muskot, lakritsrot, vaniljstång, kanel, koriander, kardemumma, nejlika.

Kommentar: Riktigt kornmalt, ekologiska frukter, örter och kryddor.

Köpinformation: torstbeverages.com

Plus: Ambitiös dryck med rik smak av frukt, bär och kryddor. Passar som sällskapsdryck och med tilltugg. Ekologisk och inga tillsatser. Fairtrade.

Minus: Smakar inte julmust. Spretig smakbild, mycket bränt socker. Lite skum. Högt pris.

Betyg: 2+ av 5

GBG Soda Blask – dyrast

Pris/pris per liter: 29 kr/87,88 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne (sockerkulör), humle-och maltarom, citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel (natriumbensoat). 

Kommentar: Den enda testade på burk.

Köpinformation: gbgsoda.se

Plus: Smaken ger julkänsla med kardemumma, kanel och nejlika. Lagom söt. Skummar en del. Passar med lättare tilltugg. Juligt utseende på burken.

Minus: Väl mycket smak av kardemumma. Kortvarigt skum. Sämre känsla med burk. Dyrast.

Betyg: 3 av 5

Dalamust – klassisk smak

Pris/pris per liter: 19 kr/57,58 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle- och maltarom (från korn), citronsyra, aromämnen, konserve-ringsmedel E211.

Kommentar: Malt odlas på gården Sveden i Dalarna.

Köpinformation: sahlinsbrygghus.com

Plus: Klassisk smak, mindre söt och lättdrucken. God till julmat och som törstsläckare. Fint skum vid upphällning. Julig etikett.

Minus: Mindre kolsyra och blir snabbt avslagen. Lättare karaktär och kort smak.

Betyg: 3+ av 5

Nygårda ekfatslagrad julmust – lagom söt

Pris/pris per liter: 15,95 kr/48,32 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne E150c, naturlig humle- och maltarom (från korn), citronsyra, kryddextrakt, aromämnen, konserveringsmedel E211.

Kommentar: Lagrad på ekfat under sex månader.

Köpinformation: spendrups.se

Plus: Fylligt god lagrad must. Rund smak, lagom söt och inslag av rökta ekfat. Passar till en jultallrik och även utan tilltugg. Fin skumkrona.

Minus: Kolsyran försvinner ganska snabbt i drycken, som efter hand blir lite avslagen. 

Betyg: 4 av 5

Hammars lagrad julmust – lyxigt fyllig

Pris/pris per liter: 26 kr/78,79 kr

Mängd: 33 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färg (sockerkulör), naturlig humle- och maltarom (från korn), aromämnen, konserveringsmedel citronsyra och natriumbensoat.

Kommentar: Lagrad fyra år på whiskyfat av svensk ek hos Bergslagens Destilleri.

Köpinformation: hammarsbryggeri.se

Plus: Lyxigt fyllig lagrad must. Lite rökig whiskysmak. Mindre söt. Fin skumkrona. God att sippa på eller till en jultallrik. Fint röd etikett.

Minus: Kolsyran försvinner rätt snabbt i drycken, som blir lite avslagen. Begränsad upplaga. Högt pris.

Betyg: 4+ av 5

Zeunerts – billig favorit

Pris/pris per liter: 11,50 kr/23 kr 

Mängd: 50 cl

Ingredienser: Kolsyrat vatten, socker, färgämne 150d, naturlig humlearom och maltarom (från korn), citronsyra, natriumcitrat, krydd-extrakt, aromämnen, konserveringsämnen (natriumbensoat).

Kommentar: Finns i 6-pack som köptes för 69 kr.

Köpinformation: zeunerts.se

Plus: God och djup smak med lagom sötma. Inslag av öl, kaffe och choklad. Fint skum. Till julmat och som törstsläckare. Julig etikett. Bra pris.

Minus: Skummet på ytan lägger sig rätt snabbt (men kolsyran i drycken stannar längre).

Betyg: 5 av 5

Artikeln publicerades först hos Icakuriren.

Scroll to Top