Hemma hos TV-kocken Markiz står maten i centrum

Säsongen för att mysa-inne är här och vad passar väl bättre då än att samla familj och vänner och bjuda på god mat och läskande desserter. Här kommer välsmakande recept och inspiration från Markiz.

Markiz kommer från en stor familj. De är 10 i hennes, som hon uttrycker det, basfamilj. Med lite enkel matte går det snabbt att räkna ut att de blir ganska många till antalet när de ses ihop med barn och respektive.
– Jag älskar att bjuda hem människor, utbrister hon när vi ses och fortsätter:
– Till brunchen använder jag min mattsvarta KitchenAid och gör en stor pannkakssmet. Maskinen gör jobbet åt mig medan jag kan vara social med familj och vänner.

När smeten är klar får Markiz gäster steka sina egna pannkakor.
– Jag står inte och steker pannkakor åt allihop, förklarar hon vilket låter både rimligt – och smart!

I Markiz familj är att samlas kring maten en viktig del av vardagen. Då är hennes KitchenAid Bowl lift till stor hjälp. Den kan nämligen ta extra stora degar, detta oavsett om det är saffransbullar eller pepparkakor som ska bakas. Skålens volym är på 6,6 liter vilket, för att tala klartext, betyder en dubbel sats.
– Jag tycker om att baka, men har inte tålamod att göra två satser separat med jäsning och allt vad det innebär. Om jag till exempel ska göra pizza så rymmer den här maskinen deg som räcker till 14 pizzor, berättar Markiz.

Försvinnande god pizza

Idag när vi träffas står en alldeles utsökt pizza på menyn och Markiz berättar att det vattnas i munnen bara hon tänker på smakkombinationen av kronärtskocka och krämig mozzarella.

Hon är väl medveten om vad hemmakocken och hemmabagaren är på jakt efter, och pratar om att intresset för såväl matlagning som bakning ökat enormt de senaste åren i Sverige. Det gör, enligt Markiz, att vi ställer mycket högre krav idag på köksutrustningen som vi har hemma. Där är bowl lift ett bra exempel då den är starkare än KitchenAids tidigare modeller. Samtidigt har den ny hastighet, fold speed, som är perfekt att blanda ömtåliga ingredienser som bär, utan att mosa dem.

Recept: Pizza med kronärtskocka och krämig burrata
4 pizzor

Pizzadeg
250 gram mjöl
1 msk olivolja
5 g salt
5 g socker
5g torrjäst
150 g ljummet vatten

Pesto
1 kruka basilika
1 näve ruccola
1 dl rostade pumpakärnor
1 ½ dl riven parmesanost
2 klyftor hackad vitlök
2 dl olivolja
½ – 1 tsk flingsalt (smaka av)
Nymalen svartpeppar efter smak

Topping
Marinerade kronärtskockor, (avrunnen vikt ca 200g)
Finbladig ruccola, 65g (en näve till peston)
150g burrata
Basilika
Rapsfrön eller pumpafrön till garnering

Tillvägagångssätt

1. Blanda mjöl, olja, salt, socker, jäst och vatten i en bunke. Använd degkroken och kör köksassistenten på hastighet. När degen börjar bilda en boll, öka till hastighet 2 och knåda i 5-6 minuter.
2. Täck bunken med en duk och låt degen jäsa på en varm plats i 1 timme.
3. Mixa ihop alla ingredienser till peston, smaka av med salt och peppar.
4. Sätt ugnen på 250 grader varmluft (275 grader över och undervärme).
5. Baka ut pizzabottnar på mjölat bakbord, bred ut pesto och toppa med kronärtskocka.
6. Grädda tills du har fint gräddade pizzor, ca 8 – 10 minuter.
7. Skär upp burrata i mindre bitar och placera ut på pizzorna, toppa med ruccola, basilika och rapsfrön eller pumpakärnor.

Glassen med stort ”G”

För oss glassälskare är julen inget undantag för intaget av den läskande desserten. Som tur är har Markiz även förberett ett underbart krämigt glassrecept med saffran. ”Såå gott”, intygar hon, samtidigt som hon tar fram KitchenAids glasskålen ur frysen, ett tillbehör som fästes på din köksassistent.
– Du tror att du inte satt fast den ordentligt men det har du, säger hon och visar att det är lätt att både sätta dit och ta av den.

Skålen ska frysas i förväg. Sedan häller du i glassmeten och låter den gå i 20 minuter. Snabbt och lätt! Vilket ju bådar gott för alla oss ”icke proffs” i kommande glassexperiment där hemma.

Recept: Markiz magiska saffransglass
6-8 portioner

5 äggulor
1 dl strösocker, 90g
½ dl glukossirap
1 pkt saffran, 0,5g
3 dl vispgrädde, 250g
3 dl mjölk (3%), 250g

Tillvägagångssätt

1. Obs! Sätt in glassbunken till din assistent i god tid i frysen.
2. Vispa upp äggulor och strösocker tills du har en vit och fluffig smet. Sjud upp grädde, mjölk, saffran och glukossirap i en stor kastrull, låt sjuda någon minut på medelhög värme.
3. Vispa ner den varma gräddmjölken över äggsmeten och rör ihop till en jämn smet. Häll tillbaka ner i kastrullen och låt smeten sjuda försiktigt medan du rör hela tiden, smeten är klar när smeten tjocknat lite eller uppnått ca 83 grader.
4. Låt smeten svalna i en ren bunke och plasta direkt mot ytan, ställ in i kylen i minst 2 timmar men helst över natten. Montera glassbunken på din assistent och häll i glassmeten. Sätt igång assistenten på direkten och kör smeten tills du har en fluffig glass. Häll över glassen i en ren form med lock och frys i glassen om du nu inte vill käka upp allt direkt.
5. Servera tillsammans med hackade pistagenötter.

Just nu: Erbjudande på KitchenAids senaste köksassistent

Har du varit inne i ett bageri någongång frågar Markiz mig nyfiket, vilket jag givetvis har.
– Då har du säkert sett deras enorma köksassistenter. Jag får samma ”bagarkänsla” av min bowllift från KitchenAid, menar hon och pekar på handtaget.

På sidan av köksassisten sitter mycket riktigt ett handtag. Det är precis vad en större degblandare, som återfinns i många bagerier, har. Med hjälp av handtaget på bowl-lift är det enkelt att sänka skålen och fylla på med ingredienser för att sedan lyfta upp för att börja baka.

– Jag är inte krängig, medger Markiz, men erbjudandet just nu hos Bagaren och Kocken är verkligen jättebra. Dels är det 1000 kronors rabatt på KitchenAids senaste köksassistent, dels ingår både KitchenAids glasstillbehör och bakbok med härliga bröd- och kakrecept. Ja, maskinen är toppen. Den tar större satser och med fler effektlägen än tidigare ger den dig som bakar mer kontroll. Det är alltså en perfekt present till den som älskar att baka. Här får du allt som du behöver för att baka och göra glass, avslutar Markiz.

När jag sedan vinkas hejdå av Markiz är jag både mätt och inspirerad att själv börja testa mig fram och upptäcka nya glassmaker därhemma.

Klicka här för att ta del av erbjudandet idag!

Scroll to Top