Den här röda stugan har oväntat pampig inredning

På östgötska Billa gård har tiden inte stått stilla. Här har Björn och Marcus skapat en miljö som harmonierar med byggnadens ålder men där de lever ett modernt liv med många vänner, egen verksamhet och en färgsättning i varmgrått. Foto: Anne Nyblaeus

Billa gård omges av ljuvliga ekhagar, sedan breder Östgötaslätten ut sig åt norr medan ett skogslandskap tar vid i söder. Här, några mil från Linköping, har Björn Larsson och Marcus Adolfsson skapat ett hem som andas engelskt herrgårdsliv, svensk bondrokoko och en touche av fransk empir. Därtill är allt stilsäkert komponerat, med genomgående varmgråa färger.

– Jag använder i huvudsak dova färger som går ton i ton vilket skapar harmoni, förklarar Björn som i egenskap av inredare ansvarar för gårdens interiör medan Marcus är mer intresserad av köksträdgård och växthus.

Att paret hamnade här är ingen slump. Björns föräldrar, som under hans uppväxt drev lantbruk bara någon kilometer bort, köpte gården på 1980-talet för markens skull. När det var dags för Björn att sluta pendla till Stockholm varifrån han utgick som konceptutvecklare inom detaljhandeln, och han dessutom hade träffat Marcus, stod Billa gård till förfogande. Sedan de både renoverat och bott i flera av gårdens byggnader tog de för sex år sedan boningshuset från1840-talet i besittning. Då hade det rustats i etapper under åren, med ett mischmasch av stilar som resultat, vilket innebar att Björn och Marcus fick tänka till. 

– Vi ville binda huset till byggtiden och har i dag återskapat en 1800-talskänsla som harmonierar med både husets exteriör och gårdens omgivningar.

Sparade vedspisen

Med eget arbete och lejda hantverkare renoverade paret huset på bara sju veckor. De gamla planktaken togs fram under nytillkomna ytor, och nedervåningens parkett ersattes av samma slags golv som funnits från början, medan väggarna kläddes med lumppapp. Dessutom gjordes nya badrum och inte minst det stora köket, som ersatte två beigetonade rum med 1980-talsinredning. I dag är köket hemmets hjärta, med matlagningsdel där en köksö och en stor gasspis dominerar. Samtidigt finns ursprunget kvar, med den gamla vedspisen som fungerar utmärkt sedan rökgångarna renoverats.  

– Vi älskar att ha gäster och har ett stort umgänge. Man behöver inte bli isolerad bara för att man bor på landet.

I samband med renoveringen skapade Björn en komplett inredning, där de fem rummen i huvudsak är inredda med arvegods samt antikviteter från antik­butiker och auktioner. Men allt behöver inte vara gammalt, somligt är nytillverkat och kommer från den inredningsbutik som paret driver på gården. Och det finns inga krav på stilmatchning.

– Jag tycker det är viktigare att inredningen är vacker än tidsenlig. Därför har vi en mix av möbler, och trots att hemmet skapades på kort tid så utgår allt från tanken att ett hem växer fram allteftersom. 

Hyllor från Ikea

Björn har en fäbless för engelsk herrgårdsstil, representerad av tweed och en färgskala i grönt och brunt. Dessutom tycker han om svenskt 1700-tal med det rustika allmogeidealet, liksom gustavianska möbler och fransk empir. Det hela har resulterat i en lantlig inredning som ligger fint i linje med byggnadens och omgivningens ursprung. Ett exempel är vardagsrummet där bokhyllorna från Ikea fått nyinsatta baksidor och insågade överdelar för att efterlikna en 1700-talsmodell.

– Det blev billigare att göra så än att köpa virke och tillverka egna hyllor. Överlag köper vi inte dyrt för att det ska vara dyrt. Vi strävar enbart efter att möbler, textilier och föremål ska passa ihop med varandra och huset.

Att leva på en lantgård innebär tillgång till ekonomibyggnader, som stallet där paret under en tid födde upp halvblodshästar. Även dit har inredningsvurmen spridit sig, sadelkammaren är försedd med vackra stolar och en spegeltrymå vars gyllene spegel hänger mellan sadlarna.

– Med mycket utrymme går det att köpa stora saker som inte kostar så mycket, sådant som är svårt att få in i moderna hem. I stallet har jag ett gigantiskt barockskåp.

Utvändigt har Billa gård en i grunden gammal trädgård med fruktträd, rosenrabatter samt buxbomshäckar och grusgångar. Paret har förnyat med växthus och en köksträdgård och har anlagt en fontän framför entrén.

– Allt handlar om att skapa en välkomnande känsla, konstaterar Björn. Vi vill att våra vänner och kunder ska trivas, och det är också härligt för oss att få leva på en plats som verkligen är hemma. 

Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Hyllorna är ursprungligen Ikeas ”Leksvik”, som är insågade upptill för att efterlikna en 1700-talsmodell. De orientaliska mattorna tar upp färgerna i rummets möblemang. Den tålmodiga cockerspanieln heter Stella.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Hallen är inredd i engelsk lantstil.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
I en del av vardagsrummet, som även är parets bibliotek, står soffan ”Ektorp”, Ikea, flankerad av två sköna gamla länstolar, den med öronlappar är spanskt 1700-tal. Det runda pelarbordet hade en dålig bordsskiva som målades rutig. Den gigantiska spegeln är nyrokoko. Lampkronan, ett auktionsfynd, är pricken över i.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
I vardagsrummet står en stilkopia av en trågsoffa i 1700-tals­modell. På väggarna sitter lumppapp i dovt grönt, och på golvet ligger orientaliska mattor som tar upp färgerna i rummets möblemang.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Krukan från Kew Gardens i England är försedd med blommor från trädgården. Ljusstakarna, ett arv efter en släkting, är tillverkade i östgötska Gusum.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Halvblodshästarna som betar i hagen är av egen uppfödning, nu är de sålda och under utbildning.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Matrummets brädtak är i original. Kring 1800-talsbordet i engelsk mahogny ryms åtta personer. Stolarna är gustavianska stilkopior. Empirkronan i taket är från 1850-talet. På väggarna har Björn samlat speglar och tavlor i guldramar, de minsta är små blyertsteckningar från 1700-talet.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Det nyrenoverade köket är stort och luftigt med en köksö för matlagning i goda vänners lag. Kopparlampor och koppar­föremål på kärlhyllor bidrar till att skapa en varm känsla.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Anspråkslösa ängsblommor i en fransk antik keramikurna blir ett pampigt arrangemang.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Arbetsflödet i köket är väl genomtänkt med köksö i mitten och diskbänk och extrabred gasspis med fläkt infällda i nischer. Inredningen kommer från Ikea men har försetts med nya socklar medan de höga skåpen är platsbyggda.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Nattduksbordet har tillhört Björns mammas mormors syster. Herr-betjänten är nytillverkad. Randigt sänglinne från Ikea matchas med ikatmönstrade kuddar.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Sovrummet är ombonat med blockrandiga tapeter och en spegelbyrå i karljohansstil. De trevliga tavlorna med växtmotiv är nytryck av historiska bilder. Urnorna kommer från den egna butiken.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Övre hallen är smakfullt inredd med stilmöbler blandade med nytillverkade detaljer, som lampan med fot i form av en häst.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
Gästrummet är tapetserat med Duros gammalsvenska ”Nyckelviken”, ett omtyckt rokokomönster. Sängbordet är nytillverkat, från den egna butiken.
Den här röda stugan har oväntat pampig inredning
I övre hallen hänger en takkrona över ett karljohansbord från första halvan av 1800-talet. Stolen invid dörröppningen till salongen är en stilkopia.
Scroll to Top