4 goda och somriga recept med tomat

I pastasås, sallader, gratänger och bröd. Njut av den mångsidiga tomaten i färgstarka rätter som blir nya favoriter på vårfest och picknick.

4 goda och somriga recept med tomat:


LÄS ÄVEN: Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas


Tomatfocaccia

6–8 port

Du behöver:

Deg:

25 g jäst
1 msk flytande honung
1 msk havssalt
6 dl vatten
600 g durumvetemjöl
250 g vetemjöl

Topping:

3 msk olivolja
1 msk havssalt
250 g små tomater
1 litet knippe rosmarin

Gör så här:

  1. Deg: Lägg jäst, honung och salt i en skål och blanda med vatten. Rör ner durummjöl. Använd gärna en matberedare med degkrokar och arbeta degen i 6–8 minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta igen i 5–6 minuter. Degen ska ha kladdig konsistens. Täck degen med en kökshandduk, ställ den på en varm plats och låt den jäsa i några timmar.
  2. Sätt på ugnen på 200 grader. Klä en ugnsform eller långpanna med bakplåtspapper och lägg i degen. Gör hål i med änden av en slev.
  3. Topping: Ringla på olivolja och strö över havssalt. Lägg tomater och rosmarinkvistar på degen, tryck ner lätt. Grädda brödet i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna på galler innan du skär upp brödet.

Rå tomatsås

4 port

Du behöver:

1 kg små tomater
1 msk flingsalt
nymalen svartpeppar
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 ekologisk citron
1 knippe basilika
1 kruka färsk oregano, repade blad
ca 400 g pasta

Gör så här:

  1. Skölj tomaterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare med salt, peppar och olivolja.
  2. Skala vitlöken. Skölj citronen och riv skalet fint, pressa ur saften och lägg allt i maskinen tillsammans med vitlöken.
  3. Finhacka örterna och tillsätt dem. Mixa allt till en sås. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och servera med tomatsåsen.

Gräddbakade tomater

4 port

Du behöver:

1 kg tomater (gärna i blandade färger)
20 g smör
1 vitlöksklyfta
1 msk franska örter, Herbes de Provence
1 msk socker
1 msk flingsalt
rikligt med nymalen peppar
1 dl vispgrädde
100 g riven parmesan

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 180 grader. Skölj tomaterna och skär dem i fjärdedelar. Lägg dem tätt i en ugnsfast form.
  2. Klicka på smör. Skala vitlöken och hacka den mycket fint. Strö över örter och finhackad vitlök. Krydda med socker, salt och nymalen peppar.
  3. Häll på grädden och strö på den rivna parmesanen jämnt. Grädda tomaterna i mitten av ugnen i 20 minuter, tills osten är gyllene.

LÄS ÄVEN: 8 nya och goda tomatsorter att odla 2024


Fattoushsallad

4 port

Du behöver:

500 g små tomater i olika färger
1 gurka
1 knippe rädisor
1 knippe salladslök
1 litet knippe bladpersilja
1 litet knippe mynta
1 ekologisk citron, saften
4 msk olivolja
salt och peppar
pitabröd till servering

Gör så här:

  1. Skölj tomaterna och skär dem på mitten. Skölj gurkan och dela den på längden, skär sedan i stavar och ta bort kärnorna. Skär gurkstängerna i små bitar. Blanda tomater och gurka i en skål. Skölj och ansa rädisorna. Skär dem i skivor och blanda med tomater och gurka. Skölj och ansa salladslöken. Hacka fint och blanda ner i salladen. Skölj och hacka örterna och blanda ner.
  2. Blanda salladen med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Rosta eller värm pitabröden och bjud till. 

LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – så kommer du igång


Scroll to Top