I pastasås, sallader, gratänger och bröd. Njut av den mångsidiga tomaten i färgstarka rätter som blir nya favoriter på vårfest och picknick.
4 goda och somriga recept med tomat:
LÄS ÄVEN: Så odlar du tomater – 7 viktiga steg för att lyckas
Tomatfocaccia
6–8 port
Du behöver:
Deg:
25 g jäst
1 msk flytande honung
1 msk havssalt
6 dl vatten
600 g durumvetemjöl
250 g vetemjöl
Topping:
3 msk olivolja
1 msk havssalt
250 g små tomater
1 litet knippe rosmarin
Gör så här:
- Deg: Lägg jäst, honung och salt i en skål och blanda med vatten. Rör ner durummjöl. Använd gärna en matberedare med degkrokar och arbeta degen i 6–8 minuter. Tillsätt vetemjöl och arbeta igen i 5–6 minuter. Degen ska ha kladdig konsistens. Täck degen med en kökshandduk, ställ den på en varm plats och låt den jäsa i några timmar.
- Sätt på ugnen på 200 grader. Klä en ugnsform eller långpanna med bakplåtspapper och lägg i degen. Gör hål i med änden av en slev.
- Topping: Ringla på olivolja och strö över havssalt. Lägg tomater och rosmarinkvistar på degen, tryck ner lätt. Grädda brödet i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna på galler innan du skär upp brödet.
Rå tomatsås
4 port
Du behöver:
1 kg små tomater
1 msk flingsalt
nymalen svartpeppar
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 ekologisk citron
1 knippe basilika
1 kruka färsk oregano, repade blad
ca 400 g pasta
Gör så här:
- Skölj tomaterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en matberedare med salt, peppar och olivolja.
- Skala vitlöken. Skölj citronen och riv skalet fint, pressa ur saften och lägg allt i maskinen tillsammans med vitlöken.
- Finhacka örterna och tillsätt dem. Mixa allt till en sås. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och servera med tomatsåsen.
Gräddbakade tomater
4 port
Du behöver:
1 kg tomater (gärna i blandade färger)
20 g smör
1 vitlöksklyfta
1 msk franska örter, Herbes de Provence
1 msk socker
1 msk flingsalt
rikligt med nymalen peppar
1 dl vispgrädde
100 g riven parmesan
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 180 grader. Skölj tomaterna och skär dem i fjärdedelar. Lägg dem tätt i en ugnsfast form.
- Klicka på smör. Skala vitlöken och hacka den mycket fint. Strö över örter och finhackad vitlök. Krydda med socker, salt och nymalen peppar.
- Häll på grädden och strö på den rivna parmesanen jämnt. Grädda tomaterna i mitten av ugnen i 20 minuter, tills osten är gyllene.
LÄS ÄVEN: 8 nya och goda tomatsorter att odla 2024
Fattoushsallad
4 port
Du behöver:
500 g små tomater i olika färger
1 gurka
1 knippe rädisor
1 knippe salladslök
1 litet knippe bladpersilja
1 litet knippe mynta
1 ekologisk citron, saften
4 msk olivolja
salt och peppar
pitabröd till servering
Gör så här:
- Skölj tomaterna och skär dem på mitten. Skölj gurkan och dela den på längden, skär sedan i stavar och ta bort kärnorna. Skär gurkstängerna i små bitar. Blanda tomater och gurka i en skål. Skölj och ansa rädisorna. Skär dem i skivor och blanda med tomater och gurka. Skölj och ansa salladslöken. Hacka fint och blanda ner i salladen. Skölj och hacka örterna och blanda ner.
- Blanda salladen med citronsaft, olivolja, salt och peppar. Rosta eller värm pitabröden och bjud till.
LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – så kommer du igång