Goda och matiga sallader – 4 enkla recept!

Skönt vårgröna att se på och fulla med spännande smaker. Njut av säsongens bästa sallader, lika bra till lunchrätt som tillbehör på grillmiddagen.

Goda och matiga sallader – 4 enkla recept:


LÄS ÄVEN: 4 goda och somriga recept med tomat


Omelett med sallad i tortilla

4 port

Ingredienser:

6 tortillabröd (rödbetsbröd eller vanliga)
8 ägg
4 msk grädde
3 salladslökar
lite smör
salt och nymalen peppar
1 knippe grön sparris
4 rädisor
1 liten zucchini
ca 1 dl edamamebönor
50 g ärtskott
100 g machesallat

Senapsdressing

6 msk jungfruolja
1 msk grov senap
2 msk vitvinsvinäger
1 1/2–2 tsk socker
salt och nymalen peppar

Topping

100 g fetaost

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg tortillabröden tre och tre överlappande i två gjutjärnspannor (eller runda ugnsformar), så att de bildar en blomma med kanter. Vispa ägg och grädde och häll hälften av blandningen i varje tortillaskål. Skölj löken och skär i små bitar. Stek i lite smör i 2–3 minuter, och strö det över äggblandningen. Grädda i ugnen i 10–15 minuter tills äggblandningen stelnat. Lägg på folie om bröden börjar bli brända i kanterna.
  2. Bryt av ändarna på sparrisen. Skär resten i mindre bitar. Skölj och skiva rädisorna tunt. Strimla zucchinin med en grönsakssvarv, eller i tunna strimlor med en kniv.
  3. Lägg sparris, edamamebönor, rädisor, ärtskott, sallat och zucchini ovanpå omeletterna och smula på fetaost. Blanda ingredienserna till dressingen. Skär varje omelett på mitten och servera med dressingen vid sidan av.

Sallad med varmrökt lax

4 port

Ingredienser:

8 stora romansallatsblad
3 dl kokta korngryn
100 g sköljd machesallat
250 g varmrökt lax
2 avokador

Vinägrett

5 msk olivolja
3 msk citronsaft
2 tsk honung
2 tsk dijonsenap
salt och nymalen svartpeppar

Topping

några hackade valnötter
1 msk svarta sesamfrön
1 msk skalade hampafrön
färsk timjan

Gör så här:

  1. Fördela två sköljda romansallatsblad i var och en av fyra salladsskålar. Fyll kokta korngryn på salladsbladen och lägg machesallat på ena sidan och varmrökta laxbitar på
    den andra.
  2. Dela och kärna ur avokadon. Skopa ur och skiva varje halva tunt och lägg en halva i varje skål. Rör ihop vinägretten och ringla den över. Strö på hackade valnötter, frön och färsk timjan och servera.

Sallad med grillad fänkål, burrata och spenatpesto

4 port

Ingredienser:

100 g sköljd machesallat
3 dl kokt vit quinoa
4 burrata
1 stor fänkål
2 apelsiner
8 rädisor

Dressing

1 dl olivolja
1 1/2 tsk grov senap
1/2 tsk dijonsenap
3 matskedar citronsaft
1–2 matskedar lönnsirap
1 nypa salt
nymalen peppar

Spenatpesto

100 g babyspenat
3 vitlöksklyftor
4 dl olivolja
1 dl nyriven parmesan
1/2 tsk salt
nymalen peppar

Topping

3–4 msk pumpafrön
2 msk skalade hampafrön
färska groddar
färsk basilika
salt och nymalen peppar

Gör så här:

  1. Rör ihop dressingen. Blanda sallaten med quinoa och blanda med hälften av dressingen. Fördela sallats­blandningen i fyra djupa tallrikar och lägg en hel burrata i mitten.
  2. Sätt ugnen på 220 grader. 
  3. Skär fänkålen i tunna skivor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. 
  4. Krydda skivorna med salt och peppar och rosta dem i ca 15 minuter, tills de är gyllenbruna i kanterna. Lägg 3–4 skivor ovanpå varje salladsfat. 
  5. Skala apelsinerna och filea dem (det ska bli ca 12 filéer). Lägg tre apelsinfiléer på varje sallad. 
  6. Skölj rädisorna, skär dem i tunna skivor och lägg på. Mixa ingredienserna till peston till önskad konsistens. 
  7. Klicka ut pesto på varje fat. Toppa med frön, färska groddar och basilikablad. Ringla resterande dressing över burratan och salta och peppra. 
  8. Servera med gott bröd.

LÄS ÄVEN: Lyxig och enkel pasta med kantareller och gremolata


Auberginesallad med rödbetstsatsiki

4 port

Ingredienser:

2 stora auberginer
1/2 blomkålshuvud
5 msk olivolja
salt och nymalen peppar
8–10 rädisor
100 g sköljd rucola

Rödbetstsatsiki

2 små skalade rödbetor (ca 250 g)
1 tsk malen spiskummin
2 vitlöksklyftor
400 g grekisk yoghurt, 10 %
1 tsk honung
2 tsk finhackade myntablad
saften från 1/2 citron
1 msk olivolja
salt och nymalen peppar

Garnering

1/2 dl grovhackade hasselnötter
1 näve myntablad
1 näve bladpersilja

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 200 grader. Skölj auberginerna och skär dem i bitar.
  2. Skölj det halva blomkålshuvudet och skär det i små buketter. Blanda grön­sakerna med olivolja och fördela dem på en bakplåts­pappersklädd plåt. Salta och peppra, och rosta i ugnen i 25–30 minuter, tills allt är gyllene.
  3. Koka rödbetorna i ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt svalna. Riv betorna fint och blanda med resten av ingredienserna till tsatsikin.
  4. Skölj och skär rädisorna i fina skivor. Rosta hasselnötterna i torr panna. Fördela tsatsiki på botten av fyra skålar. Lägg på de ugnsrostade grönsakerna och toppa med rucola, skivad rädisa, grovhackade hasselnötter, färska myntablad och lite grovhackad bladpersilja. Servera med gott bröd.
Scroll to Top