Så förbereder du trädgården inför vintern – 10 tips

Använd höstdagarna till att förbereda trädgården för vintern. Här är 10 bra tips på sysslor som passar bra inför vintervilan och som ger täppan en extra bra start nästa vår!

10 sätt att förbereda trädgården inför vintern:


LÄS ÄVEN: 10 enkla husmorsknep som får växterna att trivas


1. Samla frön

Låt fröställningarna torka på växten innan du skördar fröna, och skörda helst en torr dag. Rensa fröna från skal och skräp och låt dem torka ytterligare på ett fat inomhus. Förpacka dem i små papperspåsar eller kaffefilter och märk dem med namn. Förvara mörkt, gärna kyligt, men viktigast är att temperaturen är stabil.

2. Förbered plantor i köpekrukor för vintern

Om du har plantor i köpekrukor från plantskolan som du inte kunnat plantera i marken bör du lägga dessa ner på sidan. Då är risken mindre att vatten blir stående i krukorna och att fukt eller frost förstör plantorna. Ett annat alternativ är att jordslå dem, vilket betyder att gräva ner dem provisoriskt i lös jord, exempelvis i en pallkrage eller i en kompost. Sätt krukorna tätt och ös över gott om jord. När våren kommer är det lätt att plocka upp dem och plantera växterna där de ska vara.

3. Ta hand om redskapen

Innan du ställer undan trädgårdsredskapen inför vintern kan du passa på att tvätta av dem och olja in dem. Då förlänger du livet på dem. Förvara dem på en torr plats under vintersäsongen.

Guide: Så förbereder du trädgården inför vintern – 10 tips
Lägg dina frön i små påsar och märk dem noga.

LÄS ÄVEN: Trädgårdsexperten: Så skapar du en vacker trädgård året om


4. Plantera vårblommande lökar

Det finns en uppsjö av olika tulpanlökar, och på nätet hittar du ofta många fler varianter än i butiker. Lökarna bör planteras innan frosten kommer så att de hinner etablera lite rötter. Men det brukar gå bra även om det redan varit några frostnätter eftersom det tar tid för marken att bli genomfrusen. Kom ihåg att plantera dem med spetsen upp. Lökarna trivs bäst i väldränerad jord där de inte riskerar att ruttna. Om du planerar att använda tulpanerna som snittblommor rekommenderas att plantera dem “äggkartongstätt”, det vill säga att lökarna sätts lika tätt som äggen i en äggkartong. När de står så tätt sträcker de på sig och får långa stjälkar som blir fina till snitt.

5. Dela perenner och plantera nya

Hösten är perfekt planteringstid för perenner eftersom jorden är naturligt fuktig och man inte behöver vattna lika mycket under etableringen. Du kan också hitta plantor till nedsatt pris på hösten. Plantera hellre i sicksackmönster än på rad. Då får plantorna mer luft runt omkring sig och det ser naturligare ut. Perenner som blommar på vår och sommar kan man dela och plantera om på hösten.

Delningen är bra exempelvis för att glesa ut i en rabatt, för att undvika att plantor får kala “hål” i mitten och för att det är allmänt vitaliserande för växten att delas. Dessutom får du gratis nya plantor. Dela perenner en dag när solen inte gassar för starkt och riskerar torka ut de exponerade rötterna. Använd en ren, vass spade. Se till att både en bit rot och grönt plantmaterial kommer med i varje del. Efter plantering kan det vara bra att klippa ner perennerna lite, så etablerar de sig snabbare. Kom ihåg att vattna.

Obs! Alla perenner mår inte bra av att delas, så kolla gärna upp din sort innan du sätter igång!

6. Rensa ogräs

Det lönar sig att rensa ogräs på hösten, när jorden är fuktig, eftersom rötterna då släpper taget mycket lättare än vid torka. Använd gärna en liten spade eller ett maskrosjärn för att få med så mycket som möjligt av roten. Detta är något av det mest effektiva du kan göra för att bekämpa de mest besvärliga ogrässorterna. Tänk vad skönt att starta våren med färdigrensade rabatter och odlingsbäddar!

Guide: Så förbereder du trädgården inför vintern – 10 tips
Det är gott att ha egna torkade örter hela vintern. Häng upp dem att torka i buketter.

7. Lär känna och förbättra jorden

Det är viktigt att känna till vilken slags kvalitet du har på din jord. Behöver du göra något för att förbättra den? Lär känna marken där du odlar! Har du en tung lerjord eller består den mer av sand? Eller kanske mittemellan? Det är din jordkvalitet som styr på vilket sätt du ska förbättra den. Men ett generellt bra råd att följa på hösten är att lägga ett lager organiskt material, exempelvis bestående av klippta löv, färdig kompost eller gräsklipp, som ett täcke på jorden. Detta hindrar ogräset från att växa samt stimulerar mikrolivet i jorden och tillför näring över tid.

8. Ta upp och dela dahliaknölar

Dahlior tål inte att övervintra utomhus, utan deras knölar måste grävas upp på hösten innan frosten går i jorden. Gräv upp och klipp av allt utom ett par centimeter av stjälken närmast knölarna. Den ideala vinterförvaringen för knölarna är en plats som är sval, mörk och frostsäker, exempelvis en källare. Knölarna bör varken torka ut eller ligga fuktiga och ruttna. Många förvarar dem i trälådor. Är din förvaringsplats för varm kan du behöva packa in knölarna för att förhindra uttorkning, och kanske även duscha dem med lite vatten någon gång under vintern.

Du kan dela knölarna för att få fler plantor, antingen på hösten eller på våren. Beroende på hur stor den är kan en knöl delas upp i många nya bitar. Se bara till att varje ny knöl får med sig en bit av stjälkområdet, för det är där de nya skotten kommer.


LÄS ÄVEN: Här är växterna du kan plantera på hösten – och 5 växter som klarar vintern


9. Höj upp krukorna

Det är viktigt att överskottsvatten fritt kan rinna igenom krukorna under hösten och vintern. Därför är det smart att ställa upp dem på några klossar eller kilar så att de inte fryser fast i marken. Du kan också bädda in krukorna i ett skyddande lager av exempelvis säckväv eller liknande. Det finns också färdiga påsar för övervintring man kan köpa och trä över krukorna.

Obs! Krukor i material som riskerar att frysa sönder bör alltid tas in eller ställas skyddat över vintern.

10. Skörda och torka örter

Tar du vara på trädgårdens kryddväxter nu kan du njuta av smakerna hela vintern. Plocka dem helst på morgonen, för då innehåller de mest arom. De flesta örter kan torkas i buketter upphängda upp och ner på en mörk och torr plats. Finns det risk att de smulas sönder kan du linda in dem i tidningspapper eller liknande innan du hänger upp dem. Mynta skiljer sig något från de andra örterna. Denna bör nämligen torkas i solljus.

Örterna är färdigtorkade när bladen kan smulas mellan fingrarna men stjälkarna fortfarande har kvar någon spänst. Torkar man dem för länge förlorar de smak. Håll koll, plocka bladen från stjälkarna och packa in dem i papper eller glas när de är färdigtorkade. Förvara örterna mörkt och svalt.

Artikeln publicerades först i Hemmets Journal.

Scroll to Top